GÜLSEN CANDEMİR/İZ GAZETE - Çiğli'de Göksel Sağlam tarafından öldürülen Habibe Çevik ve kız kardeşi Fatma Akta'nın ilk duruşması Karşıyaka Adliyesi'nde görüldü. Sanığın avukatı 'hasta olduğu' gerekçesiyle duruşmaya katılmazken, davaya müdahil olan müşteki avukatları ise davanın bu şekilde görülmesini istemedi. Tanıkların da dinlenme talebinden vazgeçildi. Öte yandan öldürülen Fatma Akta'nın kocası Adem Akta ile sanık Göksel Sağlam'ın Menemen Cezaevi'nde görüştüğü iddia edildi. Mahkeme heyeti cezaevinden konuyla ilgili bilgi talep etti. Mahkeme sanık Göksel Sağlam'ın tutuklu yargılanmasına ve davanın 16 Ocak tarihinde yeniden görülmesine karar verdi. 

Duruşma öncesi Fatma Aktan'ın kızı Figen Akta, kız kardeşlerin kardeşi Ahmet Çevik ve İzmir'deki kadın örgütlerine üye kadınlar açıklama yaptı.

MERMİLERİ BEN TOPLADIM

Duruşma öncesi konuşan kız kardeşlerin kardeşi Ahmet Çevik "Kardeşlerimi koruyamayan devlet, bugün burada katili koruyor. Olaydan önce defalarca karakola gittik ama gene de engel olamadık. Herkes yaşamasın bizim durumumuzu ama buna sebep olanlar yaşasın. Karakoldakiler bana 'sana silah verelim' dediler. O zaman herkese bir silah versinler herkes kendini silahla korusun. O zaman karakolların, adliyelerin işi ne? Eve geldiklerinde yazıp çizdiler sadece, mermileri bile ben buldum.Cinayetin olduğu adresi bile yanlış yazmışlar."diyerek tepkisini dile getirdi.

MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİM

Fatma Aktan'ın kızı Figen Akta da gazetemize yaptığı konuşmasında " Sanık alacağı cezayı azaltmak için annem ve teyzem hakkında iftiralar atacak, kendisini tahrik ettiklerini söyleyecektir. Buna rağmen biz yılmayacağız. Ben bu ülkede adalet olmadığını bilsem de asla pes etmeyeceğim. Eğer cezaevi savcısı Göksel Sağlam'a izin vermeseydi belki annem ve teyzem yaşıyor olacaktı. Benim annemle yapmak istediğim çok şey vardı ve o hayallerimiz yarım kaldı. 21 yaşındayım ve 12 yaşında bir kardeşim var. Annem çok güçlüydü bana güçlü olmayı o öğretti. Teyzem de annem de çocukları için mücadele eden iki kadındı. Onlar ve diğer kadınlar için mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim."dedi.

DAHA FAZLASINI BEKLİYORUZ

İzmir Kadın Dayanışması adına adliye önünde yapılan açıklamada Gizem Çoşkun cezaevi yönetimi hakkında bugüne kadar hiç bir işlem yapılmamasına dikkati çekti. Erkek adalete karşı gerçek adalet talep ettiklerini ifade eden Coşkun, "Biz kadınlar yaşamak istiyoruz. Nitelikli kadın sığınma evleri ve İstanbul sözleşmesinin hayata geçirilmesini istiyoruz." diye konuştu. İç İşleri Bakanı'nın kadın cinayetleri hakkında yaptığı son açıklamaya da tepki gösteren kadınlar, "Üzgün olduğunuzu söylemekle sorumluluğunuzu hafifletemezsiniz. Her yıl dört yüzü aşkın kadın öldürülürken iş işçileri bakanı olarak daha fazla şeyler yapmanız gerekiyor."dediler. Cinayetin yaşandığı Çiğli'de de kadınlar, duruşmaya gelmeden önce basın açıklaması yaptı. Yasaların uygulanmamasından şikayet eden Çiğli'deki kadınlar, bir kadın dahi olsa eksilmek istemediklerini ifade ettiler. Duruşmaya İzmir'deki kadın örgütlerinden; Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Çiğli Kadın Platformu, Karşıyaka Kadın Gönüllüleri Platformu, İzmir Kadın Meclisleri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Karşıyakalı duyarlı kadınlar katıldı.

Editör: Haber Merkezi