TUĞÇE KAŞ- İZGAZETE- İzmir adliyesinde görülen istismar davasında Sosyal Hizmet Uzmanı Onur Uçar’ın 17 yaşında cinsel istismar mağduru, zihinsel engelli kız çocuğunun haklarını korumak istemesi üzerine disiplin cezası verildi. Ayrıca avukat talebine destek veren Uçar’a, uzmanlık görüşünü beyan etmesi nedeniyle “duruşmanın düzen ve disiplinini bozması, duruşmayı yapılamaz hale getirdiği” iddiasıyla “4 gün müddetle disiplin hapsi ile cezalandırılmasına” karar verildi. Uçar , görevini yaparken hapis cezası ile karşı karşıya kaldı. Verilen karara itiraz edilmesi üzerine, '7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'hukuka aykırı' bulunurak karar bozuldu.

"GÖREVİNİN GEREĞİNİ YAPMAK SUÇ DEĞİLDİR"

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği yaşanılan olay sonrasında basına ve kamuoyuna yazılı bir açıklamada bulundu. Dernek, Sosyal Hizmet Uzmanlarının görev ve sorumluluklarından bahsederek, çocuğa özgü adalet ilkelerine uymanın herkes için zorunlu olduğunu belirtti: "Çocuğa özgü adalet kuralları Anayasa çerçevesinde Hakimler ve Cumhuriyet Savcıları da dahil olmak üzere herkesi bağlayan, uyulması gereken zorunlu kurallardır".

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Onur Uçar'ın itirazıyla ilgili görevinin gereğini yapmanın suç olmadığının altını çizerek; "Çocukların haklarını korumak Sosyal Hizmet Uzmanlarının görevi ve sorumluluğudur.Çocuğun örselenmesini en aza indirgeyecek tedbirlerin alınması için Mahkemeyi uyarması görevinin bir gereğidir" açıklamasında bulundu.

Yaşanılan bu olayın hukuka aykırı olduğunu ve Onur Uçar'ın özgürlüğünün keyfi olarak sınırlandırılmasının kabul edilemez olduğuna da dikkat çekildi.

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

Editör: Haber Merkezi