Olay, 18 Haziran'da, Çankaya semtinde meydana geldi. İş hanının 2'nci katındaki HDP İl Başkanlığı'na gelen eski sağlık çalışanı Onur Gencer, partide çay servisi yapan annesi rahatsız olduğu için yerine 1 günlüğüne çalışmaya gelen Deniz Poyraz'ı tabancayla ateş edip, öldürdü. Silah sesleri üzerine adrese polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis, binanın bulunduğu sokağın çevresini güvenlik şeridiyle çevirerek, yaya geçişine kapattı. Gencer, polisin çalışmasıyla yakalanarak gözaltına alındı. Binanın bulunduğu yere taksiyle gelen Gencer'in çantasında, bıçak ve bir miktar para olduğu öğrenildi. Gencer'in, saldırıyı Amerikan yapımı olan, 'Ruger' marka 9 mm tabancayla gerçekleştirdiği, şarjördeki 10 mermiyi de ateşlediği belirtildi. Olaydan sonra Gencer'in üzerinde veya çantasında başka ateşli silah bulunmadığı öğrenildi. Onur Gencer, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

ÜCRETLİ SİLAH EĞİTİMİ ALMIŞ

Cinayetle ilgili savcılık, iddianame hazırladı. Onur Gencer hakkında 'tasarlayarak kasten öldürme', 'iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme' ve 'siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu ve 7 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, olay öncesinde, olay anında ve olay sonrasında Onur Gencer'e yardım eden herhangi bir terör örgütü ya da üyesi ile olay öncesi veya sonrası irtibatlı olduğuna dair delil elde edilemediği belirtildi. Sanığın, 17 Haziran 2020 ile 17 Haziran 2021 tarihleri arasında, olay yeri olan bölgede farklı zamanlarda toplam 115 kez telefon sinyalinin tespit edildiği, sanığın bölgede 24 kez bulunduğu da iddianamede yer aldı.

Öte yandan sanığın, silahlı saldırıyı gerçekleştirmeden önce ücretli olarak poligonda silah atış eğitimi aldığı belirtildi. Gencer'in, olaydan 1 gün önce sosyal medyadan HDP'li oldukları öne sürülen kişilerle tartıştıklarını söylediği, şehit polislere hakaret edenlere karşı paylaşım yaptığını söylediği de iddianamede yer buldu. Sanığın, HDP il binasının üst katında bulunan İngilizce kursuna gitme bahanesiyle binayı gezdiğini söylediği de iddianamede yer aldı.

'GARİP HAREKETLER SERGİLİYORDU'

Saldırıyla ilgili hazırlanan savcılık iddianamesinde, tanık olarak dinlenen taksi şoförlerinden birinin, sanığın kendisine helikopter turu yapma imkanının olup olmadığını sorduğunu söylediği belirtildi. Tanık olarak ifadesine başvurulan başka taksi şoförünün ise Gencer'in müşterisi olduğunu, taksiye bindiğinde sık sık radyonun sesini açmasını isteyerek, garip hareketler sergilediğini söylediği iddianamede yer aldı. Tanık olarak dinlenen diğer taksi şoförü de sanığın kendisine aşı firmasının distribütörlüğünü yaptığını söylediğini aktardı.

​Sanık Onur Gencer, İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkarılacak.

YILBAŞINDA SALDIRACAKMIŞ

Onur Gencer (27) ile ilgili hazırlanan iddianamede önemli bilgiler yer aldı. Gencer'in ilk olarak Bayraklı'da bir saldırı gerçekleştirmeyi planladığı ifadesinde yer aldı. Gencer'in iddianamesinde yer alan ifadesinde, "Amacım PKK'ya zarar vermekti. PKK'ya destek veren aileleri araştırmaya başladım. Bayraklı'da kömür satışı yapan aileyi internetten buldum. Sosyal medyada örgütsel paylaşımlara destek veren ya da yorum yapan birkaç hesaptan büyük aile olacaklarını düşündüm. 31 Aralık 2020'de telefonla arayıp kömür almaya geleceğimi söyledim. Onlar da yılbaşı olduğundan erken kapatacaklarını söylediler. Gitseydim onlara saldırma fikrim vardı" dedi. 

'GENEL MERKEZE SALDIRACAKTIM'

Onur Gencer'in, Ankara Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş.'den (MKE) silah almayı düşündüğünü ancak prosedürün uzun olmasından ötürü Kemeraltı'ndan silah aldığını, silahı Ankara'dan temin etmesi durumunda, HDP Genel Merkezine saldırı yapmayı düşündüğünü de söylediği belirtildi. 

Planlı bir saldırı yapmak için keşfe geldiğinde HDP İl Binası'nda yer alan telefon numaralarını aradığını ancak kimseye ulaşamadığını belirten Gencer'in, saldırıya olaydan bir gün önce karar verdiği de iddianamede yer buldu. Gencer'in, "Olaydan bir gün önce 5 polisin intihar haberlerinin altına HDP'lilerin 'Bunlara iyi olmuş' şeklinde dalga geçtiği paylaşımları gördüm. Bu beni çok etkiledi ve 'Kin yuttuk kan kusturacağız' gibi paylaşımlar yaptım. Bunlardan da pişman olmadım. Bu hareketten sonra geri dönemeyeceğimi düşündüm ve saldırı gerçekleştireceğime o an karar verdim. Olay günü çatışma çıkması durumunda yaralanabileceğimi veya cezaevine gideceğimi bildiğimden yanıma yedek kıyafet aldım" diye ifade verdiği aktarıldı.

Saldırı için binaya girdiğinde sol tarafından bir ses geldiğini ve sese doğru ateş ettikten sonra Deniz Poyraz'ı vurduğunu söyleyen Gencer, bu sırada korku ve panik yaşadığını da söyledi. Gencer'in, Poyraz'ı vurduktan sonra öldüğünden emin olmak için kafasına da ateş ettiğini söylediği de iddianamede yer buldu. Binada başka kimsenin olmadığından emin olduktan sonra Poyraz'ın fotoğrafını paylaştığını söyleyen Gencer, nabzı normale dönünce ve polislerin geldiğini duyunca teslim olduğunu da ifadesinde anlattı.

DHA

Editör: Haber Merkezi