İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım günü gerçekleştirilen ve 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 81 kişinin ise yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin devam eden soruşturmada gözaltına alınan 49 kişi, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda ifade verdi.

Çantayı İstiklal Caddesi'ne bıraktığı belirtilen Ahlam Albashir'in, savcılık ifadesinde caddeye bıraktığı çantanın içinde bomba olduğunu bilmediğini öne sürdüğü öğrenildi. Çanta içinde uyuşturucu bulunduğunu düşündüğünü söyleyen Albashir, "Banka oturdum. Çantaya elimle baktığımda, üstte cips vardı. Elimle yokladığımda, altta yumuşak bir şey vardı. Uyuşturucu olduğunu düşündüm. Çantada bomba olduğunu bilmiyordum. Beni kardeşlerimle tehdit ettiler" dedi.

Albashir, patlamadan önce Taksim’e üç kez gittiğini söyledi, Taksim’e keşif yapmak için gittiği iddiasını ise kabul etmedi. YPG mensubu olduğunu söyleyen Albashir, yaklaşık 6 saat süren ifadesinde özetle şunları söyledi:

"YPG tarafından bana Türkiye’ye gitmem gerektiği söylendi ama neden olduğu söylenmedi. Bilal’le birlikte İstanbul’a geldik. Olay günü Taksim’e dördüncü kez Bilal ile birlikte gittik. Sonra Bilal’e bir telefon geldi. Bana, ‘Sen bekle, ben geleceğim’ dedi. Bilal’i beklerken bir kozmetik mağazasına girdim. Oradan kendime rimel aldım. Banka oturdum. Çantaya elimle baktığımda, üstte cips vardı. Elimle yokladığımda, altta yumuşak bir şey vardı. Uyuşturucu olduğunu düşündüm. Çantada bomba olduğunu bilmiyordum. Beni kardeşlerimle tehdit ettiler.

"TÜRKİYE'YE NEDEN GİTMEM GEREKTİĞİ SÖYLENMEDİ"

YPG tarafından bana Türkiye’ye gitmem gerektiği söylendi ama neden olduğu söylenmedi. Bilal’le birlikte İstanbul’a geldik

Olay günü Taksim’e dördüncü kez Bilal ile birlikte gittik. Bilal, çantaya abur cubur koydu. Sonra Bilal’e bir telefon geldi. Bana, ‘Sen bekle, ben geleceğim’ dedi. Bilal’i beklerken bir kozmetik mağazasına girdim. Oradan kendime rimel aldım. Banka oturdum. Çantaya elimle baktığımda, üstte cips vardı. Elimle yokladığımda, altta yumuşak bir şey vardı. Uyuşturucu olduğunu düşündüm."

"PATLAMA OLUNCA KAÇTIM"

Albashir, bankta oturduğu sırada ‘Hacı’ kod adlı kişiden telefon aldığını söyleyerek, "'Çantayı bırak git' dedi. Ben de çantayı bırakıp yürümeye başladım. Yol üstünde bir parfümcü gördüm. Orada parfüm bakarken patlama gerçekleşti. Kaçmaya başladım. Yolda durdurduğum taksiye bindim. Taksici bana telefonundan patlama olduğunu gösterince ne olduğunu anladım" dedi.

Albashir, devamında ise "Taksiyle Esenler’e gittim. Oradan da korsan taksiyle Küçükçekmece’deki eve geçtim. Çantada bomba olduğunu bilmiyordum. Beni kardeşlerimle tehdit ettiler. Annem ve babam öldü. 6 kardeşim var. 3’ü Suriye’de savaşta öldü. Biri de sakat kaldı" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi