Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Çevre Komisyonu'nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, ihtisas komisyonları içinde en değerli ve en tembel komisyonun Çevre Komisyonu olduğunu belirterek, komisyon çalışmaları hakkında eleştirilerde bulundu.

ÇÖZÜMÜ BİLİM İNSANLARI ÜRETECEK

Arslan, bir işin başarılı olabilmesinin en önemli faktörlerinden birinin irade olduğunu, onu da siyasetçinin ortaya koyacağını belirterek, "Bizbu çevre sorunlarını bertaraf etmek için irade koyarsak çözümü basit olur. Çözümü bilim insanları üretecek. Yani siyaset üstü dediğimiz mesele, aslında biraz burada başlıyor. Bilim insanları bize yol gösterecek, çözümün nasıl olduğunu anlatacak, biz de siyasi irade olarak diyeceğiz ki: Orta, kısa ve uzun vadede şu, şu kararları aldık, o Bilim Kurulunun almış olduğu kararlar doğrultusunda, dik duruş göstererek finans sağlayacağız, alan açacağız ve hep beraber, ortak akılla bu meseleyi çözeceğiz, çözmemiz gerekiyor" dedi.

SİYASİLER UĞURSUZLUĞA BAĞLIYOR

Müsilaj eylem planı'nın içinde, atık su arıtma tesislerinin tamamının ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürüleceği belirtilirken bunun ne zaman yapılacağı ve kaynak konusunda hiçbir bilgi verilmediğini kaydeden Arslan, "Bunların tek tek açıklanması lazım, yoksa öteki türlü bu iş  yürümez. Yarın havalar ısınır, biraz akıntı oluşur, bu müsilaj kendiliğinden  ortadan kaybolur, hep beraber “Ya, bu işi başardık, bitti.” deriz. Ama bu mesele aslında biraz evvel ODTÜ’lü Hocamın da söylediği gibi suyun yüzeyinde değil, 30 metre derinlerde, çok köklü bir mesele. Bu işi biraz, bilim adamlarına bırakılmalıyız. Çünkü biz işi bilim adamlarına bırakmadığımız zaman siyasetçiler bu işi uğursuzluğa bağlıyorlar ve böyle düşünmek akılla, bilimle, vicdanla açıklanacak bir mesele  değil. O yüzden bu işi değerli bilim insanlarının rehberliğinde çözelim" önerisinde bulundu.

SORUNU ÇÖZEN ÜLKELER VAR

Müsilaj problemini çözen ülkeler olduğunu Adriyatik örneği ile ortaya koyan Arslan, Çevre Ajansı'nın, Bakanlığın bir an önce harekete geçmesi gerektiğini vurgulayarak, "Marmara ölüyor ve bunun sorumlusu da hepimiziz.

Sorumluluk siyasal iktidarındır. Benim bir yetkim yok. Ben kimseye denetim yapamam, kimseye ceza kesemem. İzmit Belediye Başkanımız, o dönemdeki Milletvekilimiz Fatma Hürriyet Kaplan, bu konuda gerekeni yapmış uyarılarda bulunmuş, ancak iktidar konuyu geçiştirmiş. Bir an önce özellikle bu bölgedeki 7 belediyenin su idareleriyle konuşulup gerekilirse bunlara bu yatırımların yapılması yönünde bir şey çıkarılması gerekir yani bir kaynak yaratılması gerekir ki bu sorunu çözsünler."

Editör: Haber Merkezi