‘Şahsım’ bekasını sürdürebilmek için bir o yana, bir bu yana seğirtiyor, hangi yöne gideceğini artık şaşırdı! Bir bakıyorsunuz milliyetçi oluyor; bir bakıyorsunuz Andımızı yasaklayıp Kürt oylarına abanıyor. Yetmiyor, ittifak için muhalif dinci partilere koşuyor. Arada İyi Parti’ye zeytin dalı uzatıyor.

Ama olmuyor, anketler gösteriyor ki gün geçtikçe oyların düşüşünü önleyemiyor. Bir yandan da batmış ekonomiyi nasıl idare edeceğini düşünüyor. Çare vergileri artırmak, kuyumcu esnafının altınına el uzatmak mı olacak? Salma vergi zamanı mı geldi? Sırada vatandaşların, şirketlerin hesaplarının bir kısmına bloke koymak mı var? Göreceğiz!

Ekonominin kötü gidişi ve bu politikalarla toparlanma ihtimalinin bulunmadığını biliyoruz da gelin şu Andımız üzerinden dönen oyunlara bir bakalım! Rte, gündeme bu konuyu boşuna sokmadı. Danıştay’ı istediği gibi şekillendirince, neden ilk çıkan karar bu oldu? Ülkenin böyle bir sorunu mu var? Vatandaş işsizlik yoksulluk ile boğuşurken bu neyin nesi?

Evet, amaç yine ‘cambaza bak’ misali dikkatleri dağıtmak farklı bir konuyu tartıştırmak. Ama sadece bu değil. Akp bu kararla, elinden avucundan tamamen kayan Kürt oylarına acaba bir nebze ulaşabilir mi, bunu test ediyor.

Mhp de, ‘karşı çıkarmış gibi yaparak’ elinden kaçan milliyetçi oylara selam duruyor. Yani iktidar ortakları Andımız üzerinden bir pazarlık yapıyor, adeta ‘iyi polis kötü polis’ oyunu oynuyor. Stratejisini haftalık önüne konan anket sonuçlarına göre belirlediği söylenen Rte bu taktikten iyi sonuç alamazsa, Danıştay’a itiraz davası bile açtırabilir…

Şimdi bakacaklar, Kürt oylardan Akp’ye, milliyetçi oylardan Mhp’ye bir geliş var mı? Yoksa vazgeçebilirler.

Yani, Andımızın yasaklanması kararından iktidar ortağının önceden haberi olmadığı, bu konunun malum ev ziyaretlerinde konuşulmadığı söylenebilir mi? Ama şu söylenebilir, bu işten iktidar ortağı iki partiye de ‘can suyu’ çıkmaz!

‘Al gülüm ver gülüm’ oyunu mu?

Andımız kararından hemen sonra Yargıtay yeni bir hamle yaptı ve Mhp’nin başvurusunu dikkate alıp Aym’ye giderek Hdp’nin kapatılması için düğmeye bastı. Oysa Akp, parti kapatılmasına karşıydı ne var ki ortağı kararlıydı. Andımızı yasaklatıp, karşılığında Mhp’ye istediğini vermenin pazarlığı mı yapıldı? Ortağını kırmayıp Hdp’yi kurban mı veriyor? ‘Al gülüm, ver gülüm’ misali, Andımızı ver, Hdp’yi al gibi bir oyun mu var? Bilemem, aklımda deli sorular işte!

Ama bildiğim, bu ülkede demokrasi ve hukuk sistemi ‘varmış’ gibi yapmanın bir anlamı yok! Yargı sarayın hukuk bürosu olmuşsa, orada adaletten bağımsız yargıdan söz edilemez. Cumhuriyet değerlerini yerle bir ederek bu ülkenin kurucusunu yok sayıp, ezip geçerek milletin egemenliği hamaseti yapılamaz.

İstedikleri kadar seçim sistemiyle oynayıp bekaları için formül üretmeye çalışsınlar, bu tablo elbet ilk seçimde değişecek. Bundan kurtuluş yok.