Ananas eskinin lüks meyvelerindendi, herkesin ulaşamadığı çoğumuzun sadece televizyonlarda, reklamlarda gördüğü ama şuan küçük, büyük tüm marketlerde bulabiliyoruz. Hem çok lezzetli hem de ödem, selülit gibi sorunlarla baş etmemize yardımcı. Gelin ananası tüm yönleriyle inceleyelim.

Yaz Geliyorsa Selülite Karşı Ananas

Ananas, bromelain adında proteinleri sindirici etkiye sahip bir enzim içerir. Bu nedenle özellikle doğal yönden etin yumuşatılması işleminde kullanılır. Sadece sindirime yardımcı olmakla kalmaz, vücutta meydana gelebilecek olan inflamasyon ve ödemi de etkili bir biçimde azaltır. Zedelenmiş dokuların iyileşme süresini kısaltabilir. Bromelain dokularda meydana gelen ödem ve inflamasyon sonucu ortaya çıkan artrit, sinüzit, gut hastalığı, bademcik iltihabı ya da yaralanma ve burkulmaların iyileşmesine yardımcı olur. Son yapılan çalışmalar gösteriyor ki Bromelainin anti-inflamatuvar özelliği kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi geçirme ve inme riskini azaltıyor. Antioksidan koruma sağlar ve bağışıklık sistemini destekler. Dokuların iyileşme süresini kısaltması, inflamasyon ve ödemi azaltması da onun selülit savar olarak nitelendirilmesine sebep olan özelliklerinden bazıları. Yani doğru beslenme ve düzenli egzersizle birleştiğinde selülitlerle savaşabilir.

Ayrıca ananas manganezden ve antioksidan etki gösteren C vitamininden zengin oluşuyla cildi güzelleştirmeye de yardımcı olur. C vitamini dokularda kollajen sentezini hızlandırır ve cildi yenilenmesini sağlar.

Bağışıklık Sistemi Dostu

Ananasın yüksek lif içeriği onu bağırsak sağlığını koruyucu hale getirir. Ayrıca içerdiği çözünür posa ile yüksek kan kolesterolünü dengeler ve kalp hastalıklarına karşı da koruyucu etki gösterir. Ananas bir antioksidan olan Ferulic asitin iyi bir kaynağıdır ve kanser oluşumuna neden olan maddeleri önlemeye yardımcı olur. Diyet yapanlar için de çok uygun ve yoğun tatlı tadına sahip lezzetli bir meyvedir. Şekerli bir tada sahip olması onu daha çekici kılar.

Nasıl Tüketmeliyiz?

Ananas seçerken koyu yeşil yaprakları olmasına özen gösterin, bu taze ve iyi kalitede olduğunun belirtisidir. Özellikle küçük, yeşil ve tombul gözüken ananaslar büyüklerine göre daha tatlıdır. Ananas yıl boyunca üretilmektedir fakat yaz ayları ananasın en çok yetiştiği aylardır.

Meyvenin kendisini yiyebilir, suyunu çıkartıp içebilirsiniz. Meyve salatalarına, yoğurda, deniz mahsullerine veya etli yemeklerinize ilave edebilirsiniz. 80 gr taze ananas 41 kalori içerir ve günlük C vitamini ihtiyacının %25’ini karşılar. Ananas suyunun 80 ml’si ise yaklaşık 38 kalori içerir. Ananası saklama kabında muhafaza edebilir ya da streçle kaplayabilirsiniz böylece kokusunun diğer yiyeceklerle karışmasını önlemiş olursunuz. Ananas buzdolabında saklanmalıdır. Dilimlediğiniz ananasları buzdolabında 2-4 gün saklayabilirsiniz.