MİHRİCAN CANDEMİR/ İZ GAZETE- Anadolu Birliği Genel Başkanı Erhan Kahraman Özgür Coşkun ile Politik’iz programına konuk oldu. Altılı Masa’nın kendi içinde rekabet etmelerinin doğru olmadığını belirten Kahraman, İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkındaki görüşlerini, Anadolu Birliği’nin amaçlarını ve hedeflerini İZ TV’ye anlattı.

Hemşeri derneklerinin birleşiminden oluştuklarını belirten Kahraman,“Yerelde ve genelde ülkenin sorunlarını, sıkıntılarını gündeme getiriyoruz ve projeler üretip gerekli kurumlara taşıyoruz. 2003 yılından bugüne kadar kurucu başkanlarımız Anadolu Birliği’nin sahadaki çalışmalarını yakından takip ediyorlar. Kurucumuz olan Koçali Al’ın da iş dünyasındaki 50. yılını bu vesileyle kutluyorum. Memleket gözetmeksizin bütün sivil toplum kuruluşların etkinliklerinde ve Anadolu Birliği’nde siyaset yapanların yanında yer almış bir idolümüzdür” dedi.

‘SİYASETİN MERKEZİNDEYİZ’

Anadolu Birliği olarak bütün partilere eşit mesafede yaklaştıklarını ifade eden Kahraman, siyasetin merkezinde olduklarını da belirtti. Kahraman, “Masaya baktığımızda 50 kişilik kadromuzdan 9’unun aktif olarak siyaset yaptıklarını görüyoruz. Ayrıca farklı siyasi partilerden birçok önemli isim de kadromuzda. Önümüzdeki dönem ise ciddi siyasi parti adaylarımızın çıkacağını düşünüyorum” dedi. Aynı zamanda ekonomiyi ilk sıraya koyduklarını belirten Kahraman, “Siyasi partiler aday belirlerken görüşlerimizi mutlaka alırlar. Geçmiş dönemde Anadolu Birliği’nden 4 isim Ankara’ya milletvekili olarak gitti. 4 ismin de farklı partilerden olması bizim için gurur kaynağıdır. Bu duruma bakınca Anadolu Birliği’nin siyasette önemli bir yere sahip olduğunu rahatlıkla görebiliriz” dedi.

‘SOYER’İ BENİMSİYORUZ’

İzmir’in, hazineden payını alamamasına dikkat çeken Kahraman, “İktidarın İzmir’e üvey evlat yaklaşımı uzun yıllardan beri var ve hâlâ devam ediyor. Bunlar aşıldığında İzmir’in hak ettiği yere geleceğine inanıyorum. Ayrıca büyükşehir ile ilçe belediye başkanları bir araya gelerek ülke siyasetine model olacak söylemler ve duruşlar sergilemeli” şeklinde konuştu. Aynı zamanda kentin yüzde 50 oranla iyi yönetildiğini söyleyen Kahraman, İBB Başkanı Soyer’in vizyonunun geniş olduğunu belirterek Soyer’i benimsediklerini de ifade etti.

‘ALTILI MASA KORUNMALI’

Altılı Masa’nın önemi hakkında konuşan Kahraman, “Altılı Masa’nın farklı düşünceleri bir araya getirip ülke gündemini ele almasını önemli buluyorum ve korunması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Kendi içlerinde rekabet etmelerinin doğru olmadığını da söyleyen Kahraman, masanın korunması ve sonuna kadar gitmesinin gerektiğini söyledi.

‘VATANDAŞ SANDIĞA GİTMELİ’

Gençlerin hayatın her alanında yer alması gerektiğini söyleyen Kahraman, “Her vatandaşın olabildiğince sivil toplum üyeliğinin devam etmesi ve sandığa gitmesinin gerektiğini düşünüyorum. Çünkü sivil toplumun içerisinde olunca siyasete ve iş dünyasına yön verebildiğimizi düşünüyorum” diye konuştu. Ayrıca cumhurbaşkanı adayının hangi partiden olduğunun öneminin olmadığına vurgu yapan Kahraman, aday olacak kişinin vizyonunun ve ekonomi bilgisinin çok önemli olduğunu da dile getirdi. Sansür yasasına dikkat çekerek sözlerine devam eden Kahraman, “Siyasi partileri liderleri dolaşırken daha anlaşılır bir dil kullanmalı ve ülkenin gerçeklerini ifade edecek bir üslûpla sahaya çıkmaları lazım. Sansür yasasıyla medyada muhalefet yer bulamıyor. Sosyal medya ise kontrol altında” diye konuştu.

‘SİVİL ANAYASA YAZILMALI’

Ayrıştırıcı kin ve nefret diliyle ülke siyasetinin yürümediğini vurgulayarak sözlerine devam eden Kahraman, “Cumhuriyetin 100. yılını kutlarken, gelecek yüzyılı konuşurken halen Kürt’ü, Alevi’yi, Sünni’yi konuşmayı doğru bulmuyorum. Sivil Anayasa’nın yazılması lazım. Türkiye’de 25 milyon Kürt var ve bu insanlar yok sayılmamalı. Dolayısıyla gerçeklerden uzaklaşmak doğru değil. Ayrıca HDP’nin barış adına yaptıklarını da biliyoruz” dedi.

‘CEHALATTEN BAŞKA ŞEY DEĞİL’

AKP’li Mahir Ünal’ın cumhuriyete yönelik sözlerini eleştirerek konuşmasına devam eden Kahraman, “Geçen yüzyıla baktığımızda Mustafa Kemal Atatürk’ün yarattığı ve ürettiği projelerin hepsini imha ettiler. Cumhuriyetin değerlerinden elimizde bir şey kalmadı. Bu durum cumhuriyete, siyaseten yapılmış en büyük hakarettir. Ayrıca cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e birilerinin dil uzatması da cehaletten başka bir şey değildir. Aynı zamanda gelecek yüzyıldan bahsederken de cumhuriyetin inşası üzerine geleceği tasarlamamız lazım” diye konuştu.

‘TEKLİFİ DEĞERLENDİRECEĞİM’

Anadolu Birliği’nden çıkan milletvekili adaylarının yakında basının karşısına çıkaracaklarını söyleyen Kahraman, “Ege’de ciddi anlamda doğudan göç alan gruplar olduğu için bu dönem bütün partiler sivil toplum kuruluşu (STK) kimlikli Kürt aday arayışı içindeler. Siyasi partilerin de bu yönde çalışmalar yaptığını biliyorum ve böyle bir teklif gelirse değerlendireceğimi de söyleyebilirim” dedi. Ayrıca Kahraman, eğer sivil toplum liderlerinden aday çıkarsa onları destekleyeceklerini de belirtti.

UYDU: ‘İSTİHDAMDA KAYIPLAR SAĞLANIR’

Yerli üretim olan TOGG marka araba hakkındaki görüşlerini dile getiren Kahraman aynı zamanda ekonomiye de değindi. Kahraman, “Ülkenin markasının yaratılıp uluslararası arenada yürümemiz bana keyif veriyor. Umarım ekonomi alanında da faydalı olur. Erdoğan’ı ve TOGG’un kurucularını kutluyorum” dedi. Ayrıca ekonomiye de değinen Kahraman, “Ekonomiyle beraber istihdam sürekli düşüyor ve işsizlik artıyor. Ne oldu da ülke bu hale geldi diye sorulması gerekirken asgari ücretin 9 bin TL olacağı konuşuluyor. Bu durum istihdamda kayıpları sağlar” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi