Son günlerde Türk Lirasının dolar ve Euro karşısında hızla değer kaybetmesi hem ulusal hem de uluslararası alanda çeşitli gerilim ve tartışmaları beraberinde getirdi. Yürütülen onca tartışma bir yana dönüp de sokaktaki insana bakmanın da kişiyi kimi zaman sinirlendiren, kimi zaman da şaşkınlıkların içerisine hapseden tarafları olduğu şüphesiz. Her gün bir televizyon kanalında yeni dönem “Amerikan karşıtlarını” görüyoruz. Öyle antiemperyalistlerden falan bahsetmiyorum, yanlış anlamayın. Onları televizyon ekranlarında göremezsiniz zaten. Onlar yıllardır Amerikan politikalarına karşı sokaklara çıktığı için “kameraların görüş alanları dışında” şiddete uğrayan, gözaltına alınan, tutuklananlardır. Onlar ki 6. Filo Türkiye’ye demir attığında işgalci Amerikan askerlerini denize dökenlerin mirasçılarıdır. Tabi bu esnada bugün dolar bozdurup “vatansever” olan suskunların abileri, babaları tarafından silahlı saldırıya uğrayanlar da onlardır.

Bu yazıda dolar bozduranı bedava tıraş yapan berberden, bedava ekmek veren fırıncıdan söz etmekteyim sizlere. Ha bir de eldeki doları yakmak için meydana gidip, doların üzerinde yazılı olanlara yüklediği kutsallığın etkisiyle, “yakmayayım da bozdurayım” diyerek soluğu döviz bürosunda alanlar var. Yüksek kurdan doları bozdurup kar eden, üzerine bir de vatanseverlik atfedilmiş adamlara sözüm. Bu bir dolu insana sormak, sordurmak gerekir şimdi;

Yıllardır Amerika’nın Ortadoğu politikalarında, işgallerinde neden sesiniz çıkmıyordu? Şimdi dolar üzerinden atıp tutuyorsunuz tamam da iki sene önce siz değil miydiniz ayakkabı dükkânınızda, lokantanızda Suriyeli sığınmacılara lastik deniz botları satıp, onların kanı üzerinden para kazanan. İzmirliler hatırlar, Çankaya’da neredeyse esnafın tamamı Suriyelilere deniz botu satardı. Keşke o zaman da biraz Amerikan karşıtı olsaydınız.

İncirlik üssüne tek ses çıkartmayıp bugün kısa yoldan Amerikan karşıtı olanlar, kolay mı o kadar gerçekten bu işler?

Geçtiğimiz günlerde İzgazete’de denk gelmiştim sanırım o görsele. Zamanın Akşam gazetesinin manşetinde “Amerika’yı Sevmeyenler Komünisttir” yazıyordu. Dönemin yetkili-rütbeli Amerikan sevicilerinden birinden alıntıydı anladığım kadarıyla. Eee ne oldu şimdi diye sormazlar mı insana? Neyse ki boynumuzda Amerikan emperyalizmine herhangi bir dönem kol kanat germiş olmanın lekesi yok. Biz soruyu soran tarafız.

Sorulacak yüzlerce soru, verilecek bir tarih dolusu örnek var ama siz sadece yukarıdaki şu üçünü cevaplasanız yeter.

Çok uzatmayayım. Amerikan karşıtı olabilmek için kimilerinin çok fırın ekmek yemesi lazım, kimileri ise ne yapsa olmaz, hatırlatmış olalım.

Bitirirken bir Amerikan Dolarının nelere tekabül ettiğini kısaca yazayım.

Bu yazının yazıldığı an itibariyle 1 Amerikan Doları;

5,756 Türk Lirasına, dünyanın hemen her yerinde milyonlarca yaşamını yitirmiş insana, bir o kadar işkence görmüş insana, tecavüze uğrayan kadınlara, denizlerde boğulan sığınmacılara, farklı coğrafyalarda tezgâhlanmış darbelere, paramparça edilmiş ülkelere, yurtlarından edilmiş insanlara denktir.

Yani diyeceğim o ki Dolar karşısında Liranın değer kaybetmesi üzerinden döviz büroları önünde şov yapmakla ne Amerikan karşıtı olunur ne de vatanperver. Tarih çok şeyi not etti bir yerlere, dönüp bir bakın derim.