Yaklaşık 3 yaşında bir oğlum var. Adı Doren, anlamı armağan. ‘Doren’ kelimesinin kökeni 3 dile dayanıyor; Latince, Fransızca, İbranice… Hemen herkesin evlatlarıyla ilgili hissettiği gibi benim de en kıymetlim.

Doren, kısa süre sonra okula başlayacak. Eğitim aile ile başlar ama okul öncesi ve ilkokuldaki öğretmenleri hayatını şekillendirecek en önemli unsurlardan. Özgüveni, dersleri ve okulu sevmesi de en çok öğretmenlerine bağlı.

Bildiğimiz, Eylül ayında yaşanan iki olay var İzmir’de. Bilmediğimiz, kamuoyundan saklanan daha neler vardır, belki de. Karaburun’dan bir okul müdürü ve Kemalpaşa’dan bir okul müdür yardımcısının yaptıkları. Yüz kızartıcı, sinir bozucu…

***

Geçtiğimiz hafta Karaburun’da beş yıldır görev yapan bir okul müdürünün yaptığı ahlaksız sosyal medya paylaşımı çok tepki çekmiş ve sonrasında okul müdürü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından açığa alınmıştı. Uzun zamandır, ne kadar küçük de olsa, benzer konularda böyle bir ‘zafer’ kazanmamıştık. Zaferden kastım da; haklı tepkilerimiz sonucu doğru bir karar alınmasıdır. Yine de küçümsenmemeli, çünkü birçok konuda emsal teşkil edebilecek bir kazanım. Sıkı sıkıya sarılmak gerek…

Konuyu bilmeyenler ya da unutanlar için hatırlatalım. Söz konusu okul müdürü, Necip Fazıl Kısakürek’e ait olduğu iddia edilen bir söz paylaşıyor. Söz aynen şöyle: ‘Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer, perdesiz ev de ya satılıktır ya kiralık.’ Kadınları aşağılayan ve sapıkça olan bu söz Necip Fazıl’a ait midir, bilmiyorum. Ama okul müdürü ile ilgili çok net doneler verdiğini söyleyebiliriz. Kadınlarla ilgili, laik eğitimle ilgili neler düşündüğünü çok net anlayabiliriz. Müdür ayrıca yalancı da… Diyor ki; bu paylaşımı ben yapmadım, kuzenim yazmış.

Okul müdürü görevden alındı. Peki şimdi ne olacak? Bu süreci hep beraber takip etmeliyiz. Ben şahsım ve kurumum adına takipçisi olacağımızın garantisini veriyorum. O müdür şu ya da bu şekilde tekrar göreve dönmemelidir. ‘3-5 gün söverler sonra unuturlar’ zihninde olanları haklı çıkarmamalıyız. Başka bir bölgede, şehirde, okulda bu ahlaksız zihniyetin tekrar çocuklarla buluşması engellenmelidir.

***

Yine başka bir idareci, bu sefer Kemalpaşa’dan bir okulun müdür yardımcısı. Olay yaklaşık bir yıl önce gerçekleşmiş. Söz konusu müdür yardımcısı diğer öğrencilerin gözleri önünde bir öğrenciyi alaycı bir şekilde tokatlamış. Okul idaresi de olayın üstünü kapatmış.

Bir yıl sonra olayın görüntüleri ortaya çıktı. Sosyal medyada yayıldı. Videoyu da başka bir müdür yardımcısının çektiği anlaşıldı. Akabinde görüntüyü çeken müdür yardımcısının görev yeri hemen değiştirilirken, dayakçı müdür yardımcısı görevine devam etti. Şu an için dayakçı müdür yardımcısına ne oldu, soruşturması ne kapsamda muallak… Ama bu konunun da takipçisiyiz.

***

Çocuklarımızı, en kıymetlilerimizi, en güzel ‘armağan’larımızı kimlere emanet ediyoruz. Yaşanan bu iki olay gösterdi ki; herkes öğretmen olamaz, olmamalı.

Laik ve çağdaş eğitimden yana tüm öğretmenlerimizin önünde saygıyla eğiliyorum.