Ülkemiz yanıyor. Ağaçlar, ağaçlarımız ciğerlerimiz yandı. Ağustos ayı sıcak, yanıcı ve bunaltan bir havayla giriş yaptı. Kaybettiğimiz özel insanlar var. Bunlardan biri 10 Ağustos 2000 tarihinde kaybettiğimiz Aydın Erten.

Aydın Erten’in ismini ilk gördüğüm yer bir tapunun üstündeydi. Aydın Erten, Gültepe Belediye Başkanı yazıyordu. Altında imzası vardı. O tapuyu kaybettik, bir daha görmedim. İsmi hep aklımdaydı. Çünkü babam sürekli Aydın Erten’den bahsederdi. Gültepe artık belediye değil, Konak ilçesine bağlı küçük bir semt, yetmişli yıllarda Terzi Fikri (Fikri Sönmez) Ordu’nun Fatsa ilçesi için ne kadar önemliyse Aydın Erten de Gültepe için o kadar önemlidir.

Aydın Erten İzmir’in Gültepe belediye başkanlarından biridir. 1973 yerel seçimlerinde seçilip iki dönem başkanlık yapmıştır. Tariş direnişine destek verdiği, işgal sırasında işçilere kumanya dağıttığı için 12 Eylül yönetimi tarafından gözaltına alınmış ve işkence görmüştür.

Ortaokul ve lise yılları Karşıyaka'da geçer. Ege Üniversitesi iktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nde okumuştur. 68 kuşağındandır. CHP İl Gençlik Kolları Başkanlığı yapmıştır. 12 Mart Muhtırası sırasında CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi idi. 1973 seçimlerinde AP'nin kalesi olarak bilinen Gültepe'den belediye başkanı seçildi. 31 yaşında başladığı görevinde Türkiye'nin alışık olmadığı bir belediye başkanı portresi çizmeye başladı. TEK’in elektrik direği bağlamayı reddettiği Gültepe’de, sabaha kadar işçileriyle birlikte çalışıp direk dikti. Toros Mahallesi’nde sosyal konut yapılması için halka arsa dağıttı.

1977 yerel seçimlerinde ikinci kez belediye başkanı seçildi. Tariş Direnişi’ne destek vermesi, işgal sırasında işçilere kumanya dağıtması devleti çok kızdırdı. 12 Eylül Darbesi ile görevden alındı. Baskılar ve işkenceler dönemi hayatına girecekti. 17 yıl siyasi yasaklı kaldı. Baskı dönemlerinde bile unvansız olarak siyaset yaptı. 1998 CHP İzmir İl Kongresi'nde başkan adayı oldu ancak en yakın arkadaşı olan Bülent Baratalı’ya karşı seçimi kaybetti. Kongrede yaptığı konuşma ve açıkladığı düşünceleri CHP'liler tarafından miras olarak kabul edilmiştir.

Hasta yatağında, "Emek düşmanları sevinmesin, bu yatışım yeni bir mücadelenin başlangıcıdır" diyen Erten, 10 Ağustos 2000 tarihinde akciğer kanseri nedeniyle vefat etti.

Her yıl 10 Ağustos'ta sevenleri tarafından, yattığı İzmir Gültepe Toros Mezarlığı'nda anılıyor. Onu unutturmamak için yirmi yıldır mezarının başında bulunan Sancar Maruflu, Okan Yüksel ve Tacettin Bayır’a tekrar buradan teşekkür etmek istiyorum. Dönemin Konak Belediye Başkanı’nı unutmamak gerekiyor, mutlaka bu anmaya katılıp katkı sağlıyor.  

***

11 Ağustos 2015 tarihinde Tarık Dursun K’yı, 12 Ağustos 1999 tarihinde Can Yücel’i kaybettik…

Ne demişti şair “Haziranda ölmek zor”

“Sokakta tank paleti / Sokakta düdük sesi / Sokakta tomson / Sokağa çıkmak yasak” Terzi Fikri ve Aydın Erten bu dizelerdeki gibi bir dönem de belediye yönettiler, yılmadılar savaştılar.

Ağustos sıcak ölüm hep yanımızda…