Yaz aylarından nefret ederim. Benim için varsa yoksa bahar, ilk olur son olur ama mutlaka bahar olsun. Haziran ayında kaybettiklerimizin üzüntüsünü atamadan Temmuz daha başında içimizi yakıp geçiyor. Arada takvim sayfalarına göz gezdiririm büyük olayların ve acıların küçücük puntolara sığdırıldığını gördüğümde üzüntüm on kat daha artar.

Karşımda küçük bir afiş, derginin hediyesi olduğu üstündeki logodan belli oluyor. Şair oturmuş merdivene bir elinde sigara diğer elinde kırık fırça “Kalanlar, ölenler için şiirler yazar” sözü asılı duruyor üzerinde. Bu kadar naif ve içten söylenmiş bu söz Metin Altıok’a ait… Şairler aralarında konuşuyorlar. “Olaylar büyür de birimize bir şey olursa ne yaparız?” işte bu soru üzerine bu cevabı veriyor. Aynı merdivende Behçet Aysan’ın önünde yangın tüpü var. Oysa hepimiz biliyoruz ki hiçbir şair, yazar kaleminden başka keskin bir alet kullanmaz.

Metin Altıok’un “Bir Acıya Kiracı” şiir kitabı, çok sevdiğim Kavafis’in “Şehir” şiirine gönderme yaptığı dizlerle karşılıyor bizi “Yeni bir ülke yoktur / Diyor o ünlü şair / Ne de yeni denizler / Nereye gitsen bu kent…”

2 Temmuz 1993 acının içimizi yakıp geçtiği gün… Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında, pek çok sanatçı ve fikir insanı Sivas’a davet edilir. Kimler yoktur ki bu davette Aziz Nesin, Metin Altıok, Behçet Aysan, Muhlis Akarsu, Asım Bezirci, Hasret Gültekin… Menekşe Kaya 15, Koray Kaya 12 yaşındadır. Ölenler kadar ölümden dönenler de vardı. Yazar Aydoğan Yavaşlı, eşi Melahat Yavaşlı, Lütfiye Aydın…

Aydoğan Yavaşlı öldü diye morga kaldırılır. Gazeteler ölenlerin fotoğraflarının peşine düşmüş tanıdıklarıyla irtibata geçmeye çalışırken küçük bir hareket sayesinde Aydoğan Yavaşlı’nın ölmediği anlaşılır. Müdahale edilir ve tekrar hayata döndürülür. Onu ve eşini zorlu bir süreç bekler. Zaman her şeyin ilacıdır.

Kaybettiklerimizin ardından birçok şair şiir yazdı. O şiirler bestelendi. Sanatçılarımız bestelenen şiirleri seslendirdi. Zülfü Livaneli “Yangın Yeri” dedi. Mazlum Çimen “Gittin Gideli”, Edip Akbayram “Türküler Yanmaz, Yanmam mı Gerek”, Moğollar “Issızlığın Ortasında”, Sezen Aksu “Kavaklar”

Metin Altıok’un şu dizeleri her şeyi anlatıyor;

İşte böyledir gülüm bazı şeylerin

Hiç hissedilmez varlıkları ama,

Yoklukları bir uçurum kadar derin.

Baş döndürür kıyısında nasıl da.

Kalanlar, ölenler için şiir yazdı. Yazmaya devam edecek. Ayrıca kalanlar arkadaşlarının, dostlarının acılarını içlerinde yaşıyorlar. Belki de yaşamak için acılarına tutunuyorlar.

Sivas katliamında hayatını kaybedenler

Muhibe Akarsu (35 yaşında, misafir), Muhlis Akarsu (45 yaşında, sanatçı), Gülender Akça (25 yaşında, sanatçı), Metin Altıok (52 yaşında, şair, yazar), Ahmet Alan (22 yaşında, sanatçı), Mehmet Atay (25 yaşında, gazeteci), Sehergül Ateş (30 yaşında, sanatçı), Behçet Aysan (44 yaşında, şair), Erdal Ayrancı (35 yaşında, yönetmen), Asım Bezirci (66 yaşında araştırmacı, yazar), Belkıs Çakır (18 yaşında, sanatçı), Serpil Canik (19 yaşında, sanatçı), Muammer Çiçek (26 yaşında, aktör), Nesimi Çimen (67 yaşında, şair, sanatçı), Carina Cuanna (23 yaşında, Hollandalı gazeteci), Serkan Doğan (19 yaşında, sanatçı), Hasret Gültekin (23 yaşında şair, sanatçı), Murat Gündüz (22 yaşında, sanatçı), Gülsüm Karababa (22 yaşında, sanatçı), Uğur Kaynar (37 yaşında, şair), Asaf Koçak (35 yaşında, karikatürist), Koray Kaya (12 yaşında, çocuk), Menekşe Kaya (17 yaşında, sanatçı), Handan Metin (20 yaşında, sanatçı), Sait Metin (23 yaşında, sanatçı), Huriye Özkan (22 yaşında, sanatçı), Yeşim Özkan (20 yaşında, sanatçı), Ahmet Öztürk (21 yaşında, otel görevlisi), Ahmet Özyurt (21 yaşında, sanatçı), Nurcan Şahin (18 yaşında, sanatçı), Özlem Şahin (17 yaşında, sanatçı), Asuman Sivri (16 yaşında, sanatçı), Yasemin Sivri (19 yaşında, sanatçı), Edibe Sulari (40 yaşında, sanatçı), İnci Türk (22 yaşında, sanatçı), Kenan Yılmaz (21 yaşında, otel görevlisi).

Yaralananlar

Aziz Nesin, Oktay Samur, Lütfiye Aydın, Kadir Ardıç, Cafer Can Aydın, Ahmet Bayram, Hidayet Karakuş, Aydoğan Yavaşlı, Melahat Yavaşlı, Faruk Yalçın, H.İbrahim Darbiçer, Kamber Çakır, Ahmet Yapar, Lütfi Kaleli, Şaban Yılmaz, Serdar Doğan, Selahattin Özaslan, Gülay Şahin, Nurettin Darıka, Makbule Çimen, Sabri Kangal, Nuray Özkan, Birsen Gündüz, Bülent Daylaşlı, Mustafa Göktekin, Faruk Daylaşlı, Turan Keser, Bedia Atmaca, Erkan Kılıç, Şadiye Tanış, İnci Şener, Nevzat Çiğdamlı, Ali Sertaş, Ünal Altunay, Çiğdem Gülhan, Ali Uygur, Mecit Ünal, Hasan Yıldırım, Hidayet Özden, A. Turan Onak, Solmaz Yılmaz, Mustafa Kaya, Zülali Bilgin, Erdal Koç, Seyit İnat, Rukiye Güler, Ersin Güren, Adem Şahin, Salim Cebenay, Ercan Develi.