TUGAY CAN / İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yetkili sendika durumunda olan KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında gerçekleşen Toplu İş Sözleşmesi sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından önerilen şartlar için Tüm Bel-Sen onlarca sandık kurdu.

Buna göre İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan 5 bin 700 emekçi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yetkili sendika Tüm Bel-Sen’e sunulan teklifi oylayacak.

Konuya ilişkin İz Gazete’ye konuşan sendika üyeleri ve sendika temsilcileri sürece dair önemli açıklamalarda bulundu.

Toplu Sözleşme Sekreteri  Birkan Acar sürece dair yaptığı açıklamada Tüm Bel-Sen’in dört yıllık bir aranın ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yetkiyi aldığını ve geride kalan dört yıl içerisinde belediye emekçilerinin hiçbir kazanımının olmadığını kaydetti.

Acar, “Dört yılın ardından yetki aldıktan sonra yürüttüğümüz toplu sözleşme süreci ve oluşturduğumuz taslağı belediye yönetimi ile müzakere etmeye başladık. Birkaç oturumun ardından ortaya çıkan tabloda yüzde 71'lik bir artış oldu” dedi.

1 Mayıs, Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı’nda olmak üzere üç tane ikramiyenin bulunduğunu ifade eden Acar, Toplu İş Sözleşmesi’ne ilişkin belediye emekçilerinin umutlu olduklarını söyledi.

‘BELEDİYE EMEKÇİLERİNİN YÜZÜ GÜLÜYOR’

Başından beri Toplu Sözleşme süreci içerisinde şeffaf olacaklarını söylediklerini belirten Acar, “Demokrasinin bir gereği olarak ulaşmış olduğumuz hakları üyelerimize soruyoruz. Onların verecekleri karar neticesinde Toplu İş Sözleşmesi imzalanacak ya da imzalanmayacak. Şu ana kadar ki tepkiler olumlu. Bütün belediye emekçilerinin yüzü gülüyor. 5 bin 700 kişi İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU ve ESHOT’un birimlerinde oy kullanıyorlar. Sonuca göre Toplu Sözleşme ortaya çıkacak” diye konuştu.

Toplu Sözleşme’ye dair red yönünde oy çıkması halinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yeni bir müzakere içerisinde olacaklarını sözlerine ekleyen Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube Temsilcisi Birkan Acar, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

‘TÜM BELEDİYE EMEKÇİLERİNİ TÜM BEL-SEN ÇATISI ALTINDA TOPLANMAYA ÇAĞIRIYORUZ’

Belediye emekçilerine de çağrıda bulunan Acar sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir sonraki toplu sözleşme sürecinde de çalışma arkadaşlarımızın fiziki koşulları, özlük haklarına dair birçok iyileştirme yapılması gerekiyor. Burada 5 bin 700 çalışan adına toplu sözleşme yapmak önemli ancak 5 bin 700 üyemizin olduğu noktada daha iyi bir toplu sözleşme yapacağımıza eminiz. Biz bütün belediye emekçilerini Tüm Bel-Sen çatısı altında birleşmeye davet ediyoruz. Sonuçta önümüzde merkezi hükumet ile yapılacak bir toplu sözleşme süreci var. Bu süreçte de tüm üyelerimizin bu sözleşmeye katılmalarını istiyoruz. Bunu için de birleşmeye davet ediyoruz”

BÜYÜKŞEHİR’İN TİS TEKLİFİ’NDE NE VARDI?

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Tüm Bel-Sen’e iletilen 6 teklif şu şekilde:

Toplu İş Sözleşmesi Ödentisi (Sosyal Denge Tazminatı) aylık brüt 1.882 TL, net 1.600 TL olması (Mevcut durumda net 1054 TL)

1 Mayıs, 29 Ekim’de net 750 TL ve kurban bayramında net 1000 TL’lik 3 ikramiye verilmesi

Kreş sayısının belediye idaresi, İZELMAN ve sendika ile yapılacak çalışma doğrultusunda artırılması

Yemekhane iş ve işleyişinin sendika ile birlikte yapılacak düzenleme ile iyileştirilmesi. Öncelikli olarak İZSU’nun yemekhane yapımına dair başlayan ihale sürecinin takip edilmesi

Görevde yükselme (müdürlük dahil) ve unvan değişikliği sınavının ivedi olarak açılması

Ulaşım kartının BİSİM ve arabalı vapurlarda da geçerli olmasına dair çalışmanın başlatılması

‘ÇOK DAHA İYİ TOPLU SÖZLEŞMELER İMZALAYACAĞIMZIDAN EMİNİM’

İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanı ve Tüm Bel-Sen İşyeri Temsilcisi Mehmet Arslan ise ilk toplu sözleşmelerini 2009 yılında gerçekleştirdiklerini ve aradan 10 yıl geçtiğini hatırlatarak “İmzalayacağımız en iyi toplu sözleşme. Bu toplu sözleşmede maddi yararların haricinde manevi yararlarımız da olacak. Şimdiye kadar gerçekleştirdiğimiz mücadelelerin tamamını kazanmış olduk. Başkanımızın bize gösterdiği özenden dolayı çok daha iyi toplu sözleşmeler imzalayacağımızdan eminim” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi