İlk üç yazıda yeterince günah çıkardım. Ancak halen rahatlamış değilim çünkü son 40 yılda tüm anlattıklarım olup biterken nerede ve ne kadar ses çıkardığımı sorguluyorum.

İlk yazıda Şirince’nin yerli ve yabancı turistlerle tanışma hikayesini kısaca anlattım. Hemen devamında Şirince’ye yerleşmeye karar verip turizme “doping” ile ivme kazandıran kişilerin verdikleri zararları anlattım. Şirince’ye turizm dopingi veren kişilerden birinin ülke sınırlarını aştığını belirttim ve maalesef Şirince’de o dopingin sonuçlarına katlanmak zorunda olduğumuz durumlara genel hatlarıyla ikinci yazıda değindim. Hal böyleyken kendimi de ikinci yazının temelini oluşturan “İstanbullu” olarak kabul ettiğimi ilan ettim üçüncü yazımda.

Bu yazıda yaklaşık 40 yıldır Şirince’nin korunması için emek ortaya koyan öz ve öz Şirinceli diyebileceğimiz Şenerken ailesine yer vermeyi her şeyden öte gönül borcu addediyorum. Hemen ardından üzerine çok fazla yazma olanağım olacağı için Nesin Köyleri’ne bir kısa girişle “merhaba” diyeceğim.

Üzüm Kafe

Bugünkü Üzüm Kafe’nin olduğu yeri tam 30 yıl önce bir evin yıkık ahırı konumundayken Şenerken ailesi, yapıyı ayağa kaldırmak için satın almış. Yıllar içerisinde yapımı Şirince mimarisine en uygun şekilde tasarlanmış ve bu yapıda yaşam başlamış. Bir kafe olarak tasarlanan mekan Şirince’nin bugününde tasarım ortamı ve sunduğu menüyle adeta aranan bir yer haline gelmiş. Bir aile işletmesi olan Üzüm Kafe, Şirince’deki pek çok diğer kafeye de ilham olmuş durumda. Şirince üzümünden yapılan şarapları Üzüm Kafe’de bulabilirsiniz, bu şarabın adı: Lamin.

Şenerken ailesi, işletme odağının ötesinde yıllar içinde turizm geliştikçe artan kardeşler arası tartışmalara karşı da iyi örnek. Sıtkı ve Nilgün Şenerken başka bir işletmecilik anlayışıyla lezzetli tatları sunarken sevgilerini sonsuz bir şekilde paylaşıyorlar tüm konuklarıyla. Belki de Üzüm Kafe’nin en özel diğer yanı İstanbul’da Mimar Sinan Üniversitesi’nde eğitimini tamamlayan oğul Berkay Şenerken de artık Şirinceli. Berkay Şenerken aynı zamanda sanatçı kimliği sayesinde Şirince’ye gönlünden değer katıyor. Şirince Türetim Derneği’nin kurumsal kimlik çalışmalarının tamamı Berkay Şenerken’in elinden çıktı. Ayrıca belirtmeliyim ki “Sevdamız Şirince” sloganını öneren Dernek kuruluş çalışmaları esnasında Sıtkı Şenerken olmuştu.

Nesin Köyleri

İlk olarak 2007’de kurulan Nesin Matematik Köyü, bugüne geldiğimizde Şirince’nin Kayser Dağı Mevkii’nde 55 dönümlük arazi üzerinde Matematik, Sanat ve Felsefe köyleri olarak hizmet veriyor. Aziz Nesin’in oğlu, Matematikçi Prof. Dr. Ali Nesin öncülüğünde kurulan köyler, Şirince köy merkezinde yaklaşık 1,8 km mesafede.

“Matematik Dünyası” dergisi aracılığıyla lisedeyken tanıştığım Ali Nesin isminin köyümüzde böyle bir sosyal girişimi yaşama geçirmesi Şirince için büyük bir şans. Güzel dostluklar edindiğimiz köyde aynı anda yaklaşık 600 kişi eğitim görebiliyor.

Şirince Türetim Derneği kuruluş sürecinde Nesin Matematik Köyü de bir temsilci ile destek verdi. Genel Koordinatör Emrah Bakırcıoğlu, Dernek kurucu üyeleri arasında yer aldı.

Nesin Köyleri’nin çalışmalarına ayrıntılı olarak sonraki yazılarda değineceğim.