Açıklamayı  Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu okudu. 'Bu yıl 1 Mayıs’ı buruk yaşıyoruz' ifadeleri kullanılan açıklamada, " Meydanlarda olamamanın burukluğu, özgür olma talebimizi, emeğin en yüce değer olduğunu hep birlikte haykıramamanın burukluğu, omuz omuza halay çekememenin, türkülerimizi, marşlarımızı bir ağızdan söylememenin burukluğunu yaşıyoruz. 1 Mayıslar bu memleketin sahipsiz olmadığını, geleceğimizi iktidarın karanlık pençesine terk etmeyeceğimize ilişkin emekçilerin kararlılığını haykırdığı mücadele günleridir.   Her ne kadar corona virüs ülkenin gündemini değiştirmiş gibi görünse de, iktidarı ajandasını aynen uyguluyor. Kentlisi ile yardımlaşmak isteyen Belediyeler engelleniyor, kayyum atamaları sürüyor, güney sınırımızdaki savaş duraklamıyor. İşi olanları ölümüne çalıştıran işyerleri, açlık ve yoksulluk sınırının altındaki ücretler, taşeron köleliği, güvencesizlik yetmezmiş gibi, çalışanlar ücretsiz izinlere çıkartılıyor.  Çoğu göçmen emekçiye mülteci statüsü bile tanımadan kayıt dışı olarak, güvencesiz koşullarda çalışmaya mahkum ediliyor. “İşe gitmezse aç kalacakları” aşikar olanlara hiçbir destek sağlanmıyor. “Hayat eve sığar” denerek, onlardan “evde kalmaları, aç kalmaları” isteniyor, sokağa çıkışları yasaklanıyor. Bu yasağı kırmak zorunda olanlar ise Suriyeli emekçi gencimiz gibi bir kurşun ile yaşamını yitiriyor" denildi.

Mumcu ayrıca, "Meydanlarda yan yana değiliz ama onun dışında her yerdeyiz.  İşçisi, işsizi, emekçisi, memuru, emeklisi, aydını, sanatçısı,  öğrencisi, hocası, esnafı, kadını, mültecisi, genci, yaşlısıyla 1 Mayıs meydanlarının dışında “her yerdeyiz”. Fabrikalarda, ofislerde, inşaatlarda, hastanelerde, evlerde, her yerdeyiz… İşte biz bu 1 mayısta yan yana olamasak da, buruk da olsak; başta 1977, 1 Mayısında yitirdiğimiz canlarımıza,  iş cinayetlerinde öldürülen, polis kurşunu ile can veren, emeği sömürülen tüm çalışanlara söz veriyoruz. “Sokakları geri alacağız, insanca bir yaşam mücadelemizi büyüteceğiz, Korkutulmaya, sindirilmeye çalışılan milyonların yeniden bir araya geldiği, kucaklaşacağı, 1 Mayıslarda yeniden bir arada olacağız.” ifadelerini kullandı.

Açıklamadan sonra Konak Kent Konseyi, 1977'nin 1 Mayısı'ında hayatını kaybedenlerin anısına denize kırmızı karanfiller bıraktı.

Editör: Haber Merkezi