Türkiye’de yasaklı olduğu yıllarda dahi işçilerin sokakları doldurmaktan geri durmadığı bu yılki 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda, tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını dolayısıyla kitlesel kutlamalar yapılamayacak. Milyonlarca işçi ve emekçi riskli pandemi sürecinde çalışmaya zorlanırken, bayramları olan 1 Mayıs’ta alanlara çıkamayacak. İşçilerin salgın sürecinde çalıştırılmalarına tepki gösteren ve emek bayramını kutlayan İzmir Milletvekillerinin 1 Mayıs mesajları ise şöyle:

ALANLARA ÇIKAMIYORUZ

Eski DİSK Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, yaklaşan 1 Mayıs'ta alanlarda olunmayacağının mesajı verdi. Beko sosyal medya hesabı üzerinden, "Yıllarca atölyelerde, alanlarda, meydanlarda yani işin, işçinin ve hayatın olduğu her yerde yılmadan adım adım yürüdük ve bıkmadan emeği örgütledik... Bizi hiçbir güç emekten ve emeğin meydanlarından ayıramadı! Fakat bu kez dünyamızı etkileyen Kovid-19 sebebiyle bu 1 Mayıs’ta alanlara çıkamıyoruz... Bilinmelidir ki yüreğimiz yine alanlarda düşüncelerimiz yine emekten yanadır! İnanıyorum ki sağlıklı günlerde 1 Mayıs’ı yine yan yana beraber alanlarda kutlayacağız. Yaşasın İşçilerin Birliği! Yaşasın DİSK! Yaşasın 1 Mayıs" ifadelerini kullandı.

İŞTEN ATILMA YASAKLANSIN

İz Gazete'ye konuşan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, 1 Mayıs İşçi Bayramında, emek ve dayanışma gününe dair yaptığı açıklamada son yaşanan süreçte artan işsizliğin altını çizdi ve salgın süresine 4.3 milyon işsizle giren Türkiye’nin bu süreçte ciddi bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Kısa çalışma ödeneğine başvuran firma sayısının 300 binlere dayandığını, 3 milyonun üzerinde işçinin kısa çalışma ödeneğinden destek almayı beklediğini hatırlatan Serter, “Salgının birçok sektörü etkilediğini, dünyada pek çok ülkede olduğu gibi işsizliğin Türkiye’de de arttığını biliyoruz. Buradan salgına neden olabilecek araçlarla çalışan işçilerin durumlarına da dikkat çekmek isterim. Türkiye, sosyal devlet olma özelliğini unutmamalı ve iktidar, salgın sürecinde insanların işlerini, ekmeklerini garanti altına almalı. İşten atılmalar yasaklanmalıdır. Meclisten salgının başlamasından çok sonra ve çok geç kalınmış olarak çıkarılan düzenlemeler hiçbir işe yaramamıştır. İşten çıkarmalar 11 Mart tarihi itibariyle yasaklanmalıydı, iktidar bugüne kadar işsiz kalan tüm vatandaşlarımız için ayakta ve hayatta kalma garantisi sağlamalıdır. Tüm işçilerimizin emeği her zaman her durumda hak ettiği değeri görmelidir "diyerek tüm emekçilerin işçilerin Emek ve Dayanışma Bayramını kutladığını söyledi.

FİZİKİ MESAFE KORUNARAK…

Pandemi sürecinde emekçilerin bütün dünyada ayrımcılığa uğradığını belirten HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, bütün risklere rağmen işçiler çalışmaya zorlandığını vurgulayarak, “ Bu aslında 1 Mayıs’ın anlamını ve önemini bir kez daha ortaya koymuştur. İşçilerin çalıştırılmaya devam ettirilmesi, üretenlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu göstermiştir. Kölelik koşullarında can pahasına, sermaye, hükümet, ayakta kalsın ekonomiler çökmesin diye çalıştırılıyorsa, Yine işçiler Siyasetçiler, sendika liderleri fiziki mesafe korunarak, dışarıda mutlaka taleplerini dillendirebilirler” önerisinde bulundu. 1 Mayıs’ta da halkın sağlığını gözettiklerini belirten Kemalbay, “Öfkemizi, saray iktidarına ve onun yandaşlarına göstereceğiz. Bu vesileyle bütün işçilerin, emekçilerin, ezilenlerin grev, direniş ve eylemlerinin yanında olacağız. 1 Mayıs’ta, insanlığın geleceğini ipotek altına alan en büyük salgın olan kapitalizmin ve faşizmin ölümcül politikalarına karşı onurlu, eşit bir yaşamı ve emeği savunacağız. Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın işçi dayanışması.”

EMEKÇİNİN OLDUĞU YER 1 MAYIS’DIR

Emekçinin olduğu her yerin 1 Mayıs alanı olduğunu vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, ekonomik krizin yükünün emekçilere kesilmek isteneceğini ve işsizliğin artacağı uyarısında bulunarak, “Ekonomik krizden çıkış yolu olarak kamu kaynaklarının kamu yararına kullanılması gerektiğini savunuyoruz. İnsan onuruna yaraşır bir iş ve ücret, sendikal hakların eksiksiz güvence altına alındığı, Demokrasinin ve ifade özgürlüğünün tahrip edilmediği, Yurtta, bölgede ve dünyada barış politikasının benimsendiği yeni bir toplumsal düzen istiyoruz Yaşasın 1 Mayıs.”

ZOR GÜNLERİ UNUTMAYIN

Sosyal medya hesabından 1 Mayıs paylaşımı yapan bir diğer isim HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni : “Ancak bu böyle gitmez, sömürü devam etmez, yepyeni bir hayat gelir bizde ve her yerde” diyerek, 1 Mayıs işçi marşının dizelerini paylaştı. Çepni, “Bitmeyen hırsla ekmeği, aşı, alınteri sömürülen işçiler, sermayenin çarkları dönsün diye evlerinde kalamıyor. Elbette bu sıkıntılı günleri atlatacağız ama işçi sınıfı bu zor günlerde kendisine uygun görülen bu günleri unutmamasını istiyorum. Bu çerçevede tüm işçi sınıfının umutlarını yitirmeden morallerini bozmadan mücadeleye devam etmelerini istiyorum. Bizler, işçilerin yaşam ve ücretli izin hakkını savunmak için işçi havzası Tuzla'da 1 Mayıs'ı kutladık. Çarklar dursun, işçiler yaşasın!” diye yazdı.

EMEK EN YÜCE DEĞER

Evde kal çağrılarına rağmen işçilerin sokakta çalışmak zorunda olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, emeğin en yüce değer olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın dört bir yanındaki emekçiler ve ezilen sınıflarla, mücadele ve dayanışma inancı ile alanlarda olamasak da fikirlerimizle bir arada olacağız. Birçok fabrika üretimi sürdürmekle birlikte, yeterli önlemi almadığı için emekçilerimiz salgınla da mücadele etmek durumunda kalıyor. 3-4 günlük sokağa çıkma yasaklarında bile emekçilerimiz çalışmak zorunda. Covid-19 salgının getirdiği ekonomik kriz ile birlikte çok sayıda çalışan yurttaşımız işsiz kaldı. İşten çıkarmaların yasaklandığı belirtilerek ücretsiz iznin yolu açıldı. Yurttaşlarımız aylık 1177 lira ile açlığa mahkûm edilirken, AKP iktidarı işçilerin üzerinden kazandığı paralarla şatafatlı sofralarda yaşamaya devam ediyor. Üretimin her anında katkısı olurken hakları gasp edilen işçiler için 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü bu yılda her zamankinden daha anlamlı ve tarihsel bir şekilde yaşayacağız. Demokrasinin olduğu, ekmeği adil bölüştüğümüz bir geleceğe ulaşma yolunda tüm emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyorum” dedi.

EMEĞİN CİNSİYETİ YOKTUR

Bu yıl alanlarda olamasak da 1 Mayıs’ı her yıl olduğu gibi tüm ihtişamıyla kutlayacağız” diyen CHP İzmir Milletvekili Ednan Aslan, Sağlık çalışanlarının, emeğin en yüce değer olduğunu, emeğin dünyayı yaşanır kıldığını tüm insanlığa bir kez daha hatırlattığını belirten Aslan, “ Bu 1 Mayıs’ta her yıl olduğu gibi alanlarda olmayı çok isterdim, emek mücadelesinden gelen insanlar için alanlarda olmak ve bunu yaşamanın özel bir anlamı vardır, bu bir tarihi sorumluluktur ama evlerimizde olsak da bu 1 Mayıs’ı aynı coşku ve inançla kutlayacağız. Türkiye üretmelidir, üretenler hak ettiği değeri almalıdır, mutlu bir ülke, güzel yarınlar için tek çıkış yolu budur. Emeğin cinsiyet ayrımı yoktur. Kadın emekçilerimizi bugün ayrıca anmak istiyorum. Geçen yıllarda sendikal hakları için mücadele eden Flormar İşçilerine bize bu coşkulu emek mücadelesini yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Emek mücadelesinde büyük acılar yaşandı, ağır bedeller ödendi, bu mücadeleye omuz verirken hayatını kaybeden o yürekli insanların önünde saygıyla eğiliyorum. Yaşasın 1 Mayıs.”

Editör: Haber Merkezi