Doğal ortamda yetiştirilen tavuklarda bit sorunun olmadığını yazarak başlayalım. Tavuklar, bitlerden temizlenmek için, toprak banyosu yaparlar. Topraksız ortamda yetiştirilen tavuklar bitlerinden kurtulamazlar. Kapitalist üretim çiftliklerinde yetiştirilen tüm kanatlılarda, bit ilacı - zehri kullanılması zorunludur. Aksi halde hepsinin ölmesi kaçınılmazdır.

Zehirli yumurta salgınına neden olan durum, tavuk biti ilaçlamasında fipronil adı verilen yasaklı bir maddenin kullanılmasından kaynaklanıyor. Tüm bit ilaçlarının aslında zehir olduğu bilinci ile düşünürsek, her türlü ilaçlamanın, tavukları ve onlardan elde edilen ürünleri zehirlediğini görebiliriz.

Belçika' da ortaya çıkan zehirli yumurta salgını 12 ülkeye yayıldı. Belçika, Hollanda, Fransa, İsviçre, Avusturya, İsveç, İngiltere, Lüksemburg, Romanya, Slovakya ve Danimarka'daki yumurtalarda fipronil den kaynaklı zehir bulundu. 

Romanya' da, bir ton civarında, sıvı yumurta sarısında bu zehrin tespiti yapıldı. Slovakya' da 20 palet haşlanmış yumurtada zehir çıktı. Belçika'dan Danimarka'ya ihraç edilen 20 ton yumurtanın kafe ve yemek şirketlerine satıldığı anlaşıldı. Danimarka Gıda İdaresinden yapılan açıklamada, 20 ton böcek ilaçlı soyulmuş ve haşlanmış yumurtanın piyasaya sürüldüğü duyuruldu. Yumurtaların Danaeg Products adlı firma tarafından Belçika'daki bir firmadan ithal edildiği belirtilirken, menşeinin Hollanda olduğu belirtildi.

Rheinischen Post gazetesi, 10 milyon zehirli yumurtanın piyasaya sürülmüş olabileceğini yazdı. Hollandalı yumurta üreticisi Chickfriend şirketinin iki müdürü tutuklandı. Yasaklı olan fipronil maddesini, Dega- 16 adlı dezenfektan maddeye karıştırdığından şüphelenilen Belçikalı bir şirket soruşturmanın hedefinde bulunuyor.

Kedi, köpek gibi ürünlerinden faydalanılmayan ya da kesilmeyen hayvanlara pire, kene, bit gibi parazitlerin bulaşmasını engellemek için kullanılan fipronilin, yumurtalara bulaşması AB ülkelerinde büyük bir krizin oluşmasına yol açtı.

Dünya Sağlık Örgütü, fipronilin "orta düzeyde zararlı madde" olduğunu, çok fazla tüketilmesi durumunda böbrek, ciğer ve tiroit bezine zarar vereceğini bildiriyor. AB kuralları uyarınca 0,005 miligramın üzerinde fipronil tespit edilen yumurtaların piyasalardan çekilmesi gerekiyor.
AB, 0,72 miligramın üzerindeki fipronilin ise insan sağlığına "ciddi" zararı olabileceğini belirtiyor.

FİPRONİL' İN BİLEŞİMİ, ETKİLERİ VE KULLANIM ALANLARI

Farmakolojik özellikler: Fipronil, fenilpirazol grubundan bir insektisit akarisittir. Fipronil, insektlerde merkezi sinir sisteminin normal fonksiyonunu engelleyerek çalışır. GABA reseptör sistemi inhibitöriktir ve sinirlerin aşırı uyarılmasını engeller. GABA reseptörlerinin fipronil tarafından bloke edilmesi insektlerde eksitasyona ve ölüme sebep olur.  

S-Methoprene bir insekt gelişim inhibitörüdür (IGR). Olgunlaşmamış insektlerin gelişimini inhibe eder. Pirelerde gelişimi durdurarak, gelişmekte olanların ölümüne neden olur. S-Methoprene’in hayvan üzerindeki ovisidal etkisi, ya direkt olarak yeni çıkan yumurtanın kabuğuna penetre olması veya yetişkin pirelerin kutikulasından direkt emilim sonucu gerçekleşmektedir. S-methoprene aynı zamanda larva ve pupa gelişimini de engelleyici etkiye sahiptir.  

Fipronil ve S-methoprene’in deriye uygulamadan sonraki farmakokinetik profilleri köpeklerle çalışılmıştır. Bu çalışmada deriye uygulanan fipronilin sistemik dolaşımdan emilimi yavaş gerçekleşmiştir (%11). Ortalama plazma Cmax değeri fipronil için 35 ng/ml, fipronil metaboliti fipronil sulfone için 55 ng/ml olarak tespit edilmiştir. Fipronil plazmada yavaş bir şekilde pik plazma konsantrasyonlarına ulaşır (ortalama tmax 101 saat) ve yaklaşık 154 saatlik bir terminal yarılanma ömrü ile azalır.   ( * )

TÜRKİYE' DE FİPRONİL NASIL KULLANILIYOR ?

Resmi açıklamalara bakarsanız, bu maddenin ülkemizde kullanımı yasaklanmıştır. Kısa bir araştırma yapınca, hangi ' ilaçların' içinde bulunduğunu ve kullanıldığı alanları görebiliyoruz.
Türkiye' deki durumun AB ülkelerinden çok daha vahim olduğunu anlamak hiç de zor olmasa gerek.
Etken maddesi fipronil olan 'ilaçlara' kolayca ulaştık. 

Etken Maddesi fipronil olan ilaçlar listesi:

ACCUSAVE 
ALPOST FS 500 
AVLUM 
Cosmos 500 FS 
OSTRA 500 FS 
PARACHUTE 500 FS 
PİCASSO 500 FS 
Regent 800 WG 

Bu zehirlerin prospektüslerine baktığımızda, kullanım alanlarını da görebiliyoruz. Cosmos 500 FS isimli zehrin prospektüsünde, mısırdaki tel kurtlarına karşı kullanıldığı açıkça yazmaktadır. Regent 800 WG isimli zehirin prospektüsünde, patateste, patates böceği ve hububatta, ekin kambur böceğine karşı kullanıldığı yazmaktadır.
AB ülkelerinde, sadece ürünlerinden faydalanılmayan hayvanlarda kullanılmasına izin verilen, Türkiye'de ise, kullanımının tamamen yasaklı olduğu açıklanan fipronil içeren zehirlerin, tarımsal üretimde kullanılmak üzere satışta olduğu gerçeğine ulaşmış bulunuyoruz. Bundan ötesi bilim insanlarının çalışma alanına girmektedir. Üniversitelerde araştırma yapan bilim insanlarının KHK yolu ile işten atıldığı bir ülkede, kapitalizmin aşırı kar hırsının zehirlediği insanlar olarak, yaşamaya çalışıyoruz.

Yararlanılan kaynaklar :

 ( * ) FİPROVET DROP KÖPEK Damlatma Çözeltisi Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit-Akarisit) PROSPEKTÜSÜ 
-Deutsche Welle Türkçe
-Anadolu ajansı
-Solver Kimya internet sitesi
-Tarım Kütüphanesi internet sitesi
-Yeşil Gazete internet sitesi
-NTV internet sites
- Günlük gazete haberleri