2016'nın Temmuz ayında piyasaya çıkarılan Pokemon Go oyunu, en çok indirilen oyunlar arasında yer alırken, insanlar bu sayede fiziksel egzersiz de yapıyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Gazihan Alankuş, bilgisayar oyunlarının zeka gelişimi ve el göz koordinasyonu sağlaması yönünde faydaları bulunduğunu ancak oyun oynarken uzun süre hareketsiz kalınmasının dezavantaj oluşturduğunu belirtti. Yrd.Doç.Dr. Alankuş, şöyle konuştu:

"Son dönem oyuncuları fiziksel hareket yapmaya yönelten bazı hareket ve konum tabanlı oyunlar, bu problemi hafifletmekteydi. Ancak bu tür oyunlar azınlıktaydı. Temmuz 2016'da piyasaya çıkan Pokemon Go oyunu, sadece hareket ve konum tabanlı oyunların değil, gelmiş geçmiş tüm mobil oyunların indirme rekorunu kırarak çok yaygın bir kitleye ulaştı. Böylece, hareket ve konum tabanlı oyunların vadettiği, oyun oynarken fiziksel egzersiz yapma hedefi büyük çapta gerçekleşmiş oldu."

Yrd.Doç.Dr. Alankuş, hareket tabanlı oyunların her geçen gün arttığını kaydederken,  insanların yeniden sokağa dönüşünün başladığını aktardı. Yrd. Doç. Dr. Alankuş, şunları söyledi:

 "Oyun sayesinde dünyanın dört yanında bu oyunda başarılı olmak için her gün kilometrelerce yürüyen ve belki de daha önce yapmadığı kadar egzersiz yapan bir oyuncu kitlesi var. Bu oyunun sürpriz bir getirisi de oyuncuların ruh sağlığına olan katkıları oldu. Oyunda başarılı olmak için oyuncuların sokaklarda gezmeleri ve birlikte Pokemon avlarken sosyalleşmeleri sonucunda bazı kullanıcılar depresyon ve kaygı problemlerini yendiklerine yönelik sosyal medya mesajları atmaya başladılar. Hatta evde katı bir rutin içinde yaşamayı tercih eden bazı otizmli çocukların Pokemon Go sayesinde sokağa çıkmaya ve diğer Pokemon Go oyuncuları ile sosyalleşmeye başladıkları şeklinde sevindirici haberler görüyoruz."

Bu tür oyunların popülerliğini korudukça fiziksel ve ruhsal açıdan faydalı sokak oyunlarının mobil cihazlarla zevkli hale getirilmesine şahit olunacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Alankuş, yeni nesiller için bilgisayar oyunlarının zararlarının yok denecek kadar azalacağına dikkat çekti.

Editör: Haber Merkezi