Torbalı yakın zamana kadar bir tarım bölgesiyken, büyük firmaların üretim yaptığı bir sanayi havzası durumuna geldi. Uzun soluklu sendikalaşma mücadeleleri ile de örgütlü işyeri sayısı giderek artıyor. Bunlardan Yatsan ve Form Ambalaj işçileri kıdem tazminatının fona devrine karşı yapılması gerekenlere ilişkin Evrensel Gazetesi'ne konuştu.

Yasin Avşar (Yatsan işçisi/TEKSİF Üyesi): Kıdem tazminatımın fona aktarılmasını istemiyorum. Devletin açıklamaları bana güven vermiyor. Sendikalardan da beklentim bizim yanımızda olmaları. Hiçbir şey yapmıyorlar. Bir iki konuşuyorlar ama sonra gene devletin dediğine geliyorlar. Oysa sendikalar bu oyuna karşı işçiyi ayağa kaldırmalı. İş bıraktırsınlar veya meydanlara çağırsınlar bizleri. Neden bunlar hiç işçiye sorulmuyor da kendi aralarında hallediyorlar?

Meltem Arslan (Yatsan işçisi/TEKSİF Üyesi): İşçiler olarak eğer birlik olursak bunun üstesinden gelebiliriz. Gerekirse iş bırakılır. 

Uğur Zorli (Yatsan/TEKSİF İşyeri Baştemsilcisi): Bu kıdem tazminatının fona devri konusu tüm işçileri sarsacak bir konu. Sendikalar bu konuda birlikte davranıp el ele vererek işçisiyle memuruyla ülke genelinde Fransa’da olduğu gibi genel grevi örgütlemeli. Eğer bu fona devir işlemi gerçekleşirse bu işin önü bucağı yok. 

‘AİLELERİMİZLE HER TÜRLÜ MÜCADELEYE HAZIRIZ’

Bayram Küren (Form Ambalaj, Selüloz-İş Üyesi): İşçilerin hakları korunması gerekirken ellerinden alınıyor. Fona aktarılırsa kıdem tazminatlarımızın tamamını alamayacağız. Sendikalar, sivil toplum örgütleri, bütün işçiler olarak meydanlara çıkmalıyız, bulunduğumuz yerlerde tepkilerimizi göstermeliyiz. Bir an önce bu işe öncülük etmek üzere sendikaların bir araya gelerek ortak hareket etmelerini istiyoruz. Patron, sendika ve devlet bir olmuş işçilerin haklarını sömürmeye devam ediyor, kimi kime şikayet edeceğimizi bilmiyoruz. Zaten hayat şartları belli, bir de şimdi tek can damarımız olan kıdem tazminatının elimizden alınacak olması zorumuza gidiyor. Kıdem tazminatı sadece bizim değil çoluğumuzun çocuğumuzun da geleceği, teminatıdır. Geleceğimizin çöpe atılmasına için vermeyeceğiz. Ailelerimizle birlikte her türlü mücadeleye hazırız.

Editör: Haber Merkezi