Sezgi Tülü/Semih Aydemir - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZDENİZ AŞ’de TDS üyesi 250 işçinin başlattığı grev dördüncü gününde. Emeklerinin karşılığını alabilmek için greve çıktıklarını söyleyen işçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘OHAL’den istifade grevlere anında müdahale ediyoruz’ açıklamasına tepkili. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZDENİZ AŞ’de örgütlü Türk-İş’e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) toplu iş sözleşmesinde (TİS) belediyenin denizde çalışan işçilere yüzde sıfır, karada çalışanlara ise yüzde 9 oranında zam teklif etmesinden dolayı greve çıktı. Grevin dördüncü gününde hiç bir sefer yapılmazken, Konak, Karşıyaka, Bostanlı ve diğer iskelelerde işçiler 24 saat nöbet tutuyor. Greve hangi taleplerle çıktıklarını anlatan işçiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Grev tehdidi olan yere OHAL’den istifade ile anında müdahale ediyoruz” açıklamasına tepki gösterdi. 

İzmir Denizcilik İşletmeleri AŞ İşçisi Emrah Üzer, toplu iş sözleşmesinde uzlaşmaya varılamaması üzerine anayasal haklarını kullanarak greve çıktıklarını söyleyerek, “Türk-İş ile hükümet arasındaki toplu iş sözleşmesi yüzde 12.5 gibi bir oranla sonuçlandırıldı. Fakat deniz işçilerine yüzde sıfır zam öneriliyor. Bunun için grev kararı aldık. Hakkımızı er ya da geç hak, hukuk, adalet kapsamında alacağımıza inanıyorum” dedi. 

‘BU KAZANIMLAR YILLARIN MÜCADELESİYLE OLDU’ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, OHAL ile grevlere müdahale ettiklerine ilişkin açıklamasının talihsiz bir açıklama olduğunu dile getiren Üzer, “Anayasal haklarımızın elimizden alınması abes bir durumdur. Çünkü bu kazanımlar yılların mücadeleleri ile oluyor. Haklarımız işverenin inisiyatifine bırakılmamalı. Bu açıklamayı doğru bulmuyorum. Biz gereken ikazları yaptık ve anayasal hakkımız olan greve başladık” diye konuştu.

‘BİZ ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANIYORUZ’

Emeklerinin karşılığını alabilmek için greve çıktıklarını ifade eden İZDENİZ İşçisi Çağrı Salkım, aynı işi yapan işçiler arasında ücret farklılıkları olduğunu dile getirdi. Mesailerinin ödenmediğini söyleyen Salkım, haklarının bir an önce verilmesini istedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın OHAL ve grevlerle ilgili yaptığı açıklamalarına ilişkin ise Salkım, “Cumhurbaşkanının yaptığı açıklama gösteriyor ki, bizim böyle zor durumda kalmamız onların ekmeğine yağ sürüyor. Grev bizim için önemli. İşlerine geldiği gibi davranıyorlar. Kendileri için faydası olacak her şeyi yapıyorlar ama onları etkileyecek şeyleri yapmıyorlar. Belediye CHP’li olduğu için bizim şu anki durumumuzdan faydalanmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Biz anayasal hakkımızı kullanıyoruz” dedi. 

‘İŞVERENİ DÜŞÜNEN BİR AÇIKLAMA’

Sendikanın kara temsilcisi ve gişe personeli olarak çalışan Ali Ekber Yıldırım, belediye ile yapılan görüşmede anlaşma sağlanamamasından dolayı haklarını alabilmek için greve çıktıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın işçi için olumsuz olduğunu belirten Yıldırım, “İşvereni düşünen bir açıklama. Biz emekçiyiz ve emekçiler her zaman emekçinin yanında olur. Haklı mücadelemizde davamız için sonuna kadar savaşacağız ve kazanacağız” dedi. 

‘HANİ OHAL FETÖ’YE KARŞIYDI, GREVLE NE İLGİSİ VAR?’

Gemilerde makine personeli olarak çalışan Gürbüz Üzel, “Yasaların vermiş olduğu haklarımızı ve insanca yaşanabilecek ücretler talep ediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama çok talihsiz. 15 Temmuz darbesi ile FETÖ’ye karşı yapılan bir OHAL olduğunu söylemişti. Ancak patronların desteğini arkasına almak için böyle bir açıklama yapmıştır. Bu olayların işçilerin grevleriyle ne alakası var” dedi.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi