'Memurlar yetkili sendika olarak Memur-Sen’i seçtiği için 2018-19 altı aylık dönemleri için 4+3,5+4+5 şeklinde dönemsel zam sözleşmesi imzalamışlardır. Memur Sen yetkisini kötü kullanmıştır. Yetkinin asıl sahibi olan 3 milyonu aşkın kamu emekçisini ve 2 milyon kamu emeklisini birlikte mücadeleye çağırıyoruz.' açıklaması yapan Büro Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi, Memur Sen'e sert bil dille eleştirdi.

Sendika, 'Gelin bu ihanet sözleşmesini yırtıp atalım' diyerek, TBMM’nde gurubu olan partileri göreve çağırdı.

Sendika ihanet olarak nitelendirdiği TİS'i  emeklilerinin izin döneminde oldu bittiye getirildiğini ve enflasyon ve yoksulluk sınırının altında kalan toplu sözleşmeyi  kabul etmediklerini ifade ettiler.

Sendika, BES İzmir Şubesi olarak 15 Eylül 2017 tarihine kadar OHAL’in kalktığı, bütçe görüşmelerinin başladığı ekim ayında yeni bir toplu sözleşme düzeninin oluşturulması için tüm işyerlerinde imza kampanyası başlatacak.

Sendikanın yayıanladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

KAMU TOPLU SÖZLEŞME HEYETİNE

Bizler ihanet sözleşmesini kabul etmiyoruz.

Bizler kamu emekçisi olarak gerçek bir Toplu Sözleşme istiyoruz. Enflasyon farkının dahi zam olarak yutturulmaya çalışıldığı 2016-2017 TİS kayıpları ve temel tüketim maddelerine gelen yüksek zamlar ve ağır vergi dilimi oranı karşısında maaşlarımız hızla eridi; reel ücret kaybımız % 25’e ulaştı. Buçukluk artışa boyun eğen Memur Sen kendi teklif ettiği rakamın yarısının altında bir rakama imza atarak 3 Milyonu kamu emekçisi ve 2 Milyon kamu emeklisine ihanet etmiştir.

Çalışanlara sorulsa Memur Sen’in kendi üyesi dahil olmak üzere hiçbir kamu emekçisi bu ihanet sözleşmesine onay vermez. Memur Sen Genel Başkanı rakamlarla oynasa da gerçek apaçık ortadır. Artışın % 17,5 olduğunu söylüyor. Oysaki teklifleri % 34, kabulleri 16,5’tur. Teklif ile kabul arasındaki fark -17,5 dur. Dönemsel zammın aylık maaşa yansıması 2018 yılı için yüzde 5,8 ve 2019 yılı için yüzde 6,6 şeklinde olup ortalama zam 6,5 şeklinde olacaktır. Yani dönem başında 100 birim maaş alacak bir kamu emekçisinin aylık maaş artışı ortalama olarak 6,5 birim olacaktır ki bu hesaba 22 ay sonraki maaş yansıması dahildir.

Bu imzayı attıran aslında Memur-Sen değil Memur-Sen’i yetkili yapan memurlardır. Bu yetki kötü kullanılmıştır.

O zaman biz yetkinin asıl sahibi emekçiler olarak bu yetkiyi geri alıyoruz.

YENİ BİR TOPLU SÖZLEŞME İSTİYORUZ

Oysa ki ülke bütçe görüşmeleri Ekim Ayında başlamaktadır. Bütçe döneminden önce kamu memur ve emeklilerinin Toplu Sözleşmesinin izin döneminde oldu bittiye getirilerek yapılması hükümetin emekçilere ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. Bizler iddia edilen ekonomik büyümenin yaratıcıları olarak emeğimizin karşılığının bütçe dönemlerinde almak istiyoruz. Dolayısıyla enflasyon ve yoksulluk sınırının altında kalan Toplu Sözleşmeyi bizler imzalamadık ve kabul etmiyoruz. Aşağıda belirtilen acil taleplerimizde tüm sendikaların ortak hareket etmesini istiyoruz. OHAL’in kalktığı, bütçe görüşmelerinin başladığı Ekim Ayında yeni bir Toplu Sözleşme düzeninin oluşturulmasını talep ediyoruz.

ORTAK TALEPLERİMİZ

Yüzdelik zam değil insanca yaşanacak bir temel ücret :,En düşük memur maaşı 3.450 TL. olmasını (yoksulluk sınırının altında olmamasını).

Ek göstergelerin 3600’e çıkarılmasını,

Her ne ad altında olursa olsun tüm ek ödemelerin emekli keseneğine dahil edilmesini

Vergi diliminin kaldırılmasını,

4/B, 4/C ve taşeron çalıştırma kaldırılmasını. Tüm güvencesiz çalışanlara kadro verilmesini,

OHAL ve KHK’ların kaldırılmasını, iş güvencesini kaldırmaya yönelik yasal çalışmaların iptal edilmesini,

Sendika yasasının değiştirilerek gerçekten grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi