Tiroid ameliyatlarını endoskopik yöntemle iz bırakmayacak şekilde yaparak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 9 Eylül tarihinde düzenlenecek Ege İnovasyon ve Tiroid Cerrahisi Çalıştayı’na dünyaca ünlü Kore’li, Tayland’lı ve İtalyan 3 hekim konuşma yapmak üzere katılacak. Hekimler aynı tarihlerde yapılacak bir tıp kongresi için ABD’nin Washington kentinden de teklif gelmesine rağmen İzmir’i tercih ettiler.

Türkiye’de de ilk kez bu yıl Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özer Makay ve ekibi tarafından endoskopik yöntemle iz bırakmayan ağız yoluyla dudak içi kapalı tiroid ameliyata gerçekleştirildi. Doç. Dr. Özer Makay, robotik cerrahiyi böbreküstü ve paratiroid bezi hastalıkları ile buluşturdu ve bu alanlarda yine ülkemizde ilkleri gerçekleştirdi. Ege Üniversitesi ve Endokrin Cerrahisi Derneği işbirliği ile gerçekleştirilecek ve güncel tiroid cerrahisi alanındaki inovatif gelişmelerin ele alınacağı ilk organizasyon olacak Ege İnovasyon ve Tiroid Cerrahisi Çalıştayı, uluslararası tıp çevrelerinden de büyük ilgi görüyor. ABD yerine Türkiye’yi tercih eden hekimler ile birlikte çalıştayda hem endoskopik hem robot eşliğinde yapılan kapalı tiroid ameliyatları ve teknik ayrıntıları tüm yönleriyle ele alınacak. Prof. Dr. GianlorenzoDionigi, Prof. Dr. HoonYub Kim ve Op. Dr. AngkoonAnuwong ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel CerrahiAnabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Özer Makay ve Op. Dr. Murat Özdemir’in konuşmacı olarak yer alacağı ve deneyimlerini aktaracağı sabah oturumlarının ardından Ege Üniversitesi ameliyathanesinden canlı yayınlanacak olan ağız yoluyla dudak içi kapalı tiroid ameliyatı gerçekleştirilecek. Ameliyat, Doç. Dr. Özer Makay, Op. Dr. AngkoonAnuwong ve Prof. Dr. GianlorenzoDionigi tarafından gerçekleştirilecek.

Çalıştay’a Azerbaycan, Yunanistan, Bulgaristan, Gürcistan ve Rusya’dan da katılım beklendiğini belirten Doç. Dr. Özer Makay, Türkiye’de ilk defa tiroid hastalıklarının tedavisinde inovasyonun ele alınacağı bir toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.

TİROİD KANSERİ EN ÇOK GÖRÜLEN KANSERLERDEN BİRİ

Türkiye'nin ve özellikle İzmir’in sağlık sektöründeki yatırımları ve tecrübesi gibi özellikleriyle ön plana çıktığını belirten Makay, sağlıkta inovasyon uygulamalarıyla Ege Üniversitesi’nin önemli bir model olduğunu kaydetti. Şu anda Türkiye’de kadınlarda en sık görülen 2’nci kanserin tiroid kanseri olduğuna işaret eden Makay, “Hatta 15-24 yaş grubunda en sık görülen 1’nci kanserdir. Türkiye’nin tiroid kanser sıklığı açısından pozisyonu da dikkat çekici olmakla birlikte dünyada ilk 5 ülkeden biri olma özelliğindedir. Boyunda iz olmaksızın dudak içerisinden yapılan ameliyatlarla izsiz tiroid ameliyatları artık mümkün. Söz konusu teknik, bunun ardından ülkemizde kabul görerek yayılmaya başlayacak” dedi.

NEDEN TÜRKİYE’Yİ SEÇTİLER?

Makay, alanında dünyaca ünlü hekimlerin konuşma yapmak için ABD’yi değil de neden ülkemizi tercih ettikleri sorusuna, “Ülkemizde hem tiroid hastalığının çok yaygın ve bu hastalıklarının tedavi yöntemlerinde yeni gelişmelerin olması, hem de ülkemizin kıtalara açılan bir köprü konumunda olması, bu 3 değerli hekimi daha çok heyecanlandırdı. Biz de onur duyduk” diye yanıtladı.

Editör: Haber Merkezi