HDP’nin Diyarbakır’da başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’, 15 Ağustos Salı gününden 20 Ağustos Pazar gününe kadar İzmir’de yapılacak. Nöbete HDP Milletvekillerinden Osman Baydemir, Ahmet Yıldırım, Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan, Dilan Dirayet Taşdemir, Ayşe Acar Başaran, Besime Konca, Aycan İrmez, Mizgin Irgat, Erdal Ataş, Ali Atalan ve Behçet Yıldırım katıldı.

Nöbetin ilk gününde polis, Gündoğdu Meydanı’na yapılacak yürüyüşe, milletvekilleri ve grup temsilcileri dışında bir katılıma izin vermedi. Alana girişte ise ses siteminin ve basın mensuplarının içeri girmesine izin verilmeyince çıkan arbede sırasında İHD yöneticileri ve milletvekilleri darp edildi. 3 kişi gözaltına alındı.

Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin ilk gününde çıkan arbede sırasında darp edilen İHD yöneticisi Deniz Bayrak şunları söyledi: “Her zamanki gibi toplumsal olaylarda gözlemci görevimizi yapıyorduk. Ancak alana girişte hem sarı basın kartı olmayan basın mensuplarının içeri alınmaması, hem de ses sisteminin içeri alınmaması ile ilgili olarak milletvekilleri ve polis arasında bir tartışma yaşandı. Bu tartışmadan sonra kitle alkışlarla durumu protesto edince bir anda anlamadığımız bir şekilde güvenlik güçleri üzerimize doğru saldırdılar. Biz arbede başlayınca zaten geri çekildik. Ancak bu esnada polis saçlarımdan tutarak beni yerde sürükledi. Yine İHD yöneticisi arkadaşımız Caner Canlı darp edildi. Başka bir arkadaşımızın dizinde ve kolunda yaralanmalar var. Bütün bu yapılanlara tepki gösterip İHD üyesi olduğumuzu ve gözlemci olduğumuzu söyleyince de ‘’biz sizin kim olduğunuzu biliyoruz’’ diyerek gözaltına almakla tehdit ettiler.

İzmir Müzisyenler Derneği, Praksis, Sokak Orkestrası ve Yenikapı Tiyatrosu bünyesindeki sanatçılar şarkılar çalarak Kıbrıs Şehitleri’nden Nöbet alanına doğru yürüdü. Polis nöbet alanına çalgıları almayacağını söyleyince müzisyenler kontrol noktası önünde şarkılar çalmaya devam etti. Milletvekilleri ve nöbet katılımcılarının da kontrol noktası önüne gelmesiyle büyük bir coşku oluştu. Ardından çalgılar kapıda bırakılarak sanatçılar içeri girdi. Müzisyenler içeride bulunan malzemeleri müzik aleti yapıp şarkılar ve halaylarla nöbettekileri coşturdu.

Vicdan ve Adalet Nöbeti’nin ilk gününde yaşananlarla ilgili olarak HDP millet vekili Sezai Temelli Gazete Duvar’a konuştu: “Vicdan ve Adalet Nöbeti olarak bu eylemliliği planlarken Türkiye’nin her yerinde toplumun çeşitli kesimleri ile buluşmayı amaçladıklarını ifade eden Temelli her koşulda bu nöbetleri tutmaya devam edeceğiz.

“Bildiğiniz gibi ilk nöbet Diyarbakır’daydı ve bu nöbet tam bir izolasyonla başladı. Diyarbakır’da OHAL yoktu, sıkıyönetim vardı. Diyarbakır’da halk tümü ile bu izolasyona dahil edildi. Aslında Türkiye'ye şu fotoğrafı da göstermiş olduk. Biz vicdan ve adalet nöbeti yaparak, demokrasi ve barış mücadelesini ortaya koyarak bir yanıyla bu mücadelede ne kadar kararlı olduğumuzu gösterdik. Ama diğer taraftan devletin ne kadar korku içinde ne kadar aciz içinde olduğunu, ne denli antidemokratik, ne denli faşist uygulamalar yapabileceğinin teşhirini de sağlamış bulunduk.

“Daha sonra İstanbul’a geldiğimizde bu abluka kırıldı. İstanbul’da birçok yapıyla, halkımızın geniş kesimleri ile buluşma sağlandı. Bugün de İzmir’e geldik. İzmir halkının demokrasi ile olan ilişkisi, barışa olan sevdası, bu coğrafyanın yıllardır bu anlamda göstermiş olduğu tüm demokratik hassasiyeti burada çoğaltmak ve bu nöbetin son halkasını burada gerçekleştirerek taçlandırmak istedik. Ancak maalesef bu sabah gerçekten aklımızın almadığı vicdanımızın kabul etmediği büyük bir adaletsizlikle, büyük bir baskıyla hatta zaman zaman şiddetle karşılaştık.

“Basın mensuplarının ve halkın içeriye girmesi engellendi. Her şeyden önce buradaki emniyet güçleri vatandaşa, vatandaş olarak değil de sanki bir düşmanmış gibi yaklaştılar. Burada yapılacak grup toplantısını halkın izlemeye sonuna kadar hakkı vardır. Bu hak ne yazık ki resmen gasp edildi. Dolayısı ile coğrafyanın hiçbir yerinde farklılık yok. Coğrafyamızın her yerinde hak gaspları, hukuk ihlalleri yasa tanımazlık bizzat kamu görevlileri eli ile devam ediyor. Bugün bunu bir kez daha herkes gördü. ‘Bir ses sistemi kuralım, bir platformumuz olsun’ dedik, bunlar engellendi. En sonunda bu gördüğünüz küçük ses aletlerinin bile içeri alınması konusunda iki buçuk saat gibi bir süre boyunca burada çok gerilimli bir durum yaşandı. Bu yapılanlar bizi çok üzdü.

Bütün halkımıza yapılan bu şiddet ve baskıya karşı sürekli dile getirdiğimiz bir mesele burada İzmir’de herkesin gözleri önünde bir kez daha yaşandı. Sonunda biz grup toplantımızı bütün engelleme girişimlerine rağmen yaptık. Bugün Türkiye’yi terörize edenler, şiddeti yaygınlaştırmaya çalışanlar yine kaybettiler. Biz barış ve demokrasi mücadelesini olduğumuz her yerde yükseltecek, bu nöbetleri tutmaya devam edeceğiz.”

“Vicdan ve Adalet Nöbeti”nin ilk gününde 78’liler Derneği, Kuzey Kafkasya Halkları Emek Demokrasi Cephesi, HDK İzmir Meclisi, HDK Burhaniye Meclisi, İzmir Düşünce Topluluğu, Konak Kent Konseyi, ÇHD ve ESP Myk üyeleri nöbet alanını ziyaret etti.

Gazete Duvar

Editör: Haber Merkezi