İZ GAZETE - 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açılış seremonisinde CHP milletvekillerine ikinci sırada yer verilince, vekiller tepki olarak açılış seremonisini terk etti. Protokolün ilk sırasında fuarın ana sponsoru Folkart’ın sahipleri Mesut Sancak ve Metin Sancak, Ali Ağaoğlu, Nazif Zorlu gibi isimler yer aldı. Gelişme üzerine CHP İzmir milletvekilleri  Musa Çam, Tacettin Bayır, Ali Yiğit, Özcan Purçu, Murat Bakan, Mustafa Balbay ve CHP Gaziantep milletvekili Akif Ekici programı terk etti.

'PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR' DENİLDİ

Konuya dair gazetemize konuşan CHP İzmir milletvekili Murat Bakan, “Bizim derdimiz protokol değil. Biz halkın arasından ön seçimle seçilmiş milletvekilleriyiz. Birinci ya da kırkıncı sırada olmamızın önemi yok. Reaksiyonumuzun gerekçesi, fuarın 86 yıllık geleneğine aykırı olarak bakanlığın yaptığı protokol düzenlemesine. Açılışa bakanlık düzeyinde katılım olduğu için sorumluluk da bakanlıktadır. Protokolü düzenleme yetkisi onlarda. Bugün İzmir Fuarı’nın açılışında ‘parayı veren düdüğü çalar’ denilmek istendi. Milletin iradesi aşağılanmak istendi, buna tepki gösterdik. Eski bakanımız ve şimdiki milletvekilimiz Zekeriya Temizel de dâhil olmak üzere, halkın vekillerini holding sahiplerinin arkasına oturttular.”dedi. Tepki olarak açılış seremonisini terk ettiklerini ifade eden Bakan, fuarı terk etmediklerini, İzmirlilerle fuar alanında buluştuklarını sözlerine ekledi. Yaşananı iktidarın demokrasi anlayışının bir yansıması olarak değerlendiren Murat Bakan, “Milletin iradesinin önünde paranın gücü olmamalıdır” dedi.

‘HALKIN TEMSİLCİLERİNİ KİMSE KÜÇÜMSEYEMEZ’

Kendisinin TBMM Başkanlık Divanı üyesi olduğunu hatırlatan CHP İzmir milletvekili Özcan Purçu ise “Halkın temsilcilerini kimse küçümseyemez” dedi. “Ben divan üyesiyim, meclisi temsil eden İzmir’deki tek kişiyim. Önümde iş adamları vardı. Anayasaya göre, önce yasama, sonra yürütme, sonra yargı gelir. Ben yasama organı üyesiyim, TBMM başkanlık divanındayım, Anayasaya göre ben en önde olmalıyım. Kim ki bu saygısızlığı yaptıysa derhal görevden alınmalı. İzmir gibi güzel büyük bir şehrimizin etkinliğine bu rezalet yakışmadı” ifadelerini kullandı.

'KRİZİN SEBEBİ İZFAŞ'

3 gündür sanayi komisyonu ve Sanayi Bakanı ile İzmir’de çeşitli ziyaretlere katıldığını ifade eden CHP İzmir milletvekili Tacettin Bayır, protokol krizinin sebebinin İZFAŞ olduğunu düşündüğünü söyledi. Yaşananları, “Açılışa on dakika kala salona girerken, milletvekilin arkadaşlarımın salonu terk ettiğini gördüm ve durumu ilk onlardan öğrendim. Sonra salona girerek kendim de tanık oldum. Önde sponsorlar, Ticaret Odası’ndan başkanlar, Ali Ağaoğlu, Nazif Zorlu ve AKP’li bakanlar vardı. Bana da önce ikinci sırayı gösterdiler. Sonra, sanayi komisyonunda olduğum için ön sırada yer ayırdıklarını söylediler. Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş beni ‘Bu protokolü Büyükşehir yapmadı, Bakanlık yaptı’ diye ikna etmeye çalıştı, oturmamı istedi. ‘Ön sıra sermayenin ben sermaye değilim, ben milletvekiliyim’ dedim, arkadaşlarım gibi ben de salonu terk ettim” şeklinde anlattı. Protokolü İZFAŞ’ın yaptığını ve bunun büyük bir hata olduğunu kaydeden Bayır, tepki göstermekte haklı olduklarını söyledi.

İzmir milletvekili olarak İzmir Fuarı’nda olması gerektiğinin altını çizen CHP İzmir milletvekili Mustafa Balbay “Ben halkın arasında oturdum, bu bana yeter” dedi.

İşte 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın protokolde birinci sıra listesi:

Editör: Haber Merkezi