İZ GAZETE - Geçtiğimiz hafta ilan edilen ‘CHP İzmir İl Başkanı kim olmalı?’ anketimiz, CHP’de gündemin öteki yüzünün adaylıklar olduğunu bir kez daha gösterdi.  Anket sonrasında gazetemize ulaşan onlarca mail ve yorum sonrasında, kolektif bir yazı kaleme almaya karar verdik.

Öncelikle tekrar etmekte fayda var ki, anket her şey demek değil ama hiç bir şey demek de değil. İnternet üzerinden yapılan anketlerin hiçbirinin toptan ve net bir fikir vermesi mümkün değil. Anketimizde tek IP adresinden tek oy kullanılıyor olması avantaj olsa da VPN ve benzeri uygulamalarla tek bilgisayardan fazlaca oy kullanıp manipülasyon yapmak mümkün. Ancak şişirilmiş oylar kendini hızlıca belli ediyor; anketleri seçeneklerin gerçek hayattaki karşılıklarıyla beraber okuduğunuzda anlamını buluyor.

Adayların gerçek karşılıklarını ilçe kongrelerinden sonra görmeye başlayacağız ancak mevcut durumda da çeşitli tahminler yapmak mümkün. İsimlere geçmeden altı çizilecek ilk sonuç; ‘Bitpazarına nur yağmaz’…  CHP’de yeni süreçler, eski isimlere prim vermiyor. Eski isimler, parti tabanını heyecanlandırmıyor, aksine kızdırdığını bile söyleyebiliriz. Oylara bakılınca mevcut yönetimden 3 ismin dikkate alındığı görülüyor. İl Başkanı Asuman Ali Güven ve İl Başkan Yardımcıları Okan Karlıdağ ile Utku Gümrükçü’nün mevcut görevlerini layıkıyla yerine getirdikleri, bunun da tabanda bir karşılık bulduğu belli.

İŞTE KISA KISA ADI GEÇENLER…

ASUMAN ALİ GÜVEN

Başkan, Kongre taktiğini ‘olabildiğince mevcut ilçe başkanları ile yürümek’ olarak belirlemiş durumda. Göreve başladığı günden itibaren, selefinin aksine, İlçe başkanlarının tamamına yakınıyla iyi bir diyalog kurmaya gayret gösteren başkan bu konuda ‘rakip’ ekiplerin de güvenini kazanmış. Her ne kadar ‘eşit’ yaklaşsa da, başkanın da hem ‘eski’ ekibi hem de kendisinin geliştirdiği ‘yeni’ ekibi mevcut. Asuman başkan, mevcut ilçe başkanlarından ‘problemsiz’ gördüğü isimlere destek verip, onlardan destek almak üzere bir ‘taktik’ belirlemişe benziyor. Partide ‘bölünme’, ‘kargaşa’ ‘kavga’ olmamasının genel merkez tarafından da özel olarak istendiği bu dönemde, Asuman Ali Güven’in ‘ilçelere ‘Güven’ veren’ taktiğinin konjonktürel avantajı var. Adalet Yürüyüşü’nün başlarında Kılıçdaroğlu’na ‘alternatif yürüyüş kolu’ şeklinde algılanan bir yürüyüşe öncülük etmiş olması ve referandumda Kılıçdaroğlu’nun Güzelbahçe İlçe Başkanı’na İzmir sonuçlarını olumlu bulmadığını dillendirmiş olması, başkanın genel merkez nezdindeki negatif notları. Ancak Asuman Başkan, Adalet Kurultayı’nda yaptığı atakla, durumu bir nebze toparlamışa benziyor. Keza başkan; kurultay hazırlıklarına ‘ekibi’yle bizzat katıldı ve kurultay sürecinde de genel merkez yöneticilerini ve Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Asuman Ali Güven’in “İzmir İl Başkanı’nı Genel Başkan seçer” sözü, beklentisinin ‘dışarıda’ olduğu şeklinde yorumlansa da, kimilerinin ‘pasif’ olarak nitelendirdiği başkan, ‘sessiz ama derinden’ bir ataklığa sahip… ‘Herkesle uyumlu’ ve ‘herkese güven veren’ başkan profili, ‘70’li yıllardan bu güne gelen örgüt tecrübesi ve ‘babacan’ tavırlarıyla, ‘doğru tercih benim’ mesajı veren Asuman Ali Güven, oturduğu koltuğu yeniden kazanabilir. Kavga ve polemiklerden uzak görüntü izleyen Güven, anketlerden ve adayların isimlerinin geçmeye başlamasından memnun değil. Süreç kontrolünden çıkmazsa, kazanacağına emin.

CEVAT DURAK

Karşıyaka Belediye Başkanlığı ile Karşıyaka’da ve İzmir’de iz bırakan tecrübeli politikacı, Aziz Kocaoğlu ‘karşıtı’ mahşerin 8 atlısının önde gelen şövalyelerindendi. 2012’deki İl Kongresi’nde de Aziz Kocaoğlu ekibinin karşısında koçbaşı oldu. Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır’ın yakın arkadaşı olan Cevat Durak, geçen yıl Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ile 30 ilçeyi turlayıp 3 kere de Kemal Kılıçdaroğlu ile İzmir’in ahvali üzerine görüşme gerçekleştirdi. ‘İl Başkan adayıyım’ demese de kulislerde adı sıklıkla geçiyor. Tartışmasız güçlü bir isim.

ELFİN TATAROĞLU

Çok izlenen televizyon kanallarında, prime time tartışma programlarının son yıllardaki daimi konuklarından eski Parti Meclisi üyesi Elfin Aslan Tataroğlu, birçok milletvekilinden daha fazla tanınırlığa sahip. Anket ilan edildikten sonra İl Başkanlığı adaylığına dair bir talebinin olmadığını ilan eden Tataroğlu, her geçen gün tanınırlığını arttırıyor. Aldığı yorumlar da gösteriyor ki ‘kadın başkan’ özlemi duyanların ilgisini kazanmış ve adaylığa yakıştırılıyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun başarılı bulduğu Tataroğlu, politik kariyerini milletvekili olarak sürdürmeyi tercih edecektir.

EZGİ DENİZ URUNGA

Eski televizyon programcısı Ezgi Deniz Urunga, medyadaki ilişkileriyle kendini gösterme konusunda en şanslı isimlerden biri. Ankete başladıktan kısa bir süre sonra sosyal medya üzerinden gelen taleplerle seçenekler arasına eklediğimiz Urunga’nın İzmir örgütünde tanınırlığı ise zayıf. Ankette aldığı ‘yüksek’ oylar, kendisini başkanlık koltuğuna taşıyacak güçte değil. Son seçimde milletvekili aday adayı da olan Urunga, hamle yapmaya devam edecektir. Aday mı değil mi, bir açıklaması olmadı ama belli ki, İl Başkanlığı hamlesi kendisi için doğru hamle değil. İzmir siyasetinde kadın isminin az olması, gelecekte aday olacağı görevler için en büyük avantajı. Genç eczacı bu avantajının üzerine oynayacaktır.

MUSTAFA MOROĞLU

Aziz Kocaoğlu’nun etkisiyle Parti Meclisi’ne girip, ekibin ‘has’ adamlarından olması sebebiyle ‘kucaklayıcılığı’ tartışma konusu olan Moroğlu, milletvekilliği ön seçiminde sevenlerine ‘hayal kırıklığı’ yaşatınca politik etki bakımından ‘gerileme’ dönemine girmişe benziyor. Yeni görevler alma konusunda arzulu görünen Moroğlu’nun buna karşın etkisi ve şansı kuvvetli değil. İl Başkanı olması zor görünüyor. Politik geleceği ise ‘ekibi’nin gücünü hangi yönde kullanacağına bağlı… Sosyal medya konusunda ‘farklı’ ve ısrarcı olan Moroğlu’nun ‘sanal’da olduğu gibi gerçek hayatta da yeni ve farklı ‘tasarımlara’ ihtiyacı var.

NEVZAT KAVALAR

Son Kurultayda az oyla İl Başkanlığı’nı Alaattin Yüksel’e kaptıran Bornova İlçe Başkanı Nevzat Kavalar, İl Başkanlığı’na yeniden aday olmayacağını ve milletvekilliğine hazırlandığını açıkladı. Başkan Kavalar, aday olsa kazanacağına inanıyor. Siyasetteki tecrübesi ve uzun yıllardır biriktirdiği ilişkiler en büyük avantajları. Aziz Kocaoğlu ‘bir oyu’nu ona verir mi bilinmez ama anketin de söylediğine göre, CHP tabanı bu kez sandığa eskisi gibi gitmeyebilir. Zaten Kavalar da, Bornova seçimlerinden ‘zafer’le çıkmaya ve Bornova’da yapacağı işlerle TBMM’nin kapısına dayanmaya motive olmuş durumda.

OKAN KARLIDAĞ

Eski İl Gençlik Kolları Başkanı olan Okan Karlıdağ’ın en büyük avantajı, örgütten geliyor olması. 2011’de Bornova İlçe Başkanlığı’nı az oyla kaybetti. Örgütten Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevini aktif yerine getirmesi öne çıkmasını sağladı. Ankette en fazla oy alan ikinci isim olan Karlıdağ her ne kadar gazetemize yaptığı açıklamada mevcut başkan Asuman Ali Güven’in aday olması durumunda ‘asla’ aday olmayacağını söylese de, eğer gerek görürse, politik tecrübesiyle yeni koşullara göre yeniden konumlanmayı başaracaktır. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’ndeki terli gömleklerinden birini imzalı olarak alması ile gündeme gelen Karlıdağ, genel merkezle bağlarını güçlendirme gayretini gizlemiyor. Bir dönem Hüseyin Mutlu Akpınar’ın danışmanlığını da yapan Karlıdağ’ın Hüseyin Mutlu Akpınar’a çok yakın görünmesi ise kendisi için dezavantaj. Dönem dönem, ikili ilişkilerinde ‘gergin’ çıkışlarıyla hatırlanan Karlıdağ’ın İzmir milletvekillerinin ciddi bir kısmıyla arasının iyi olmaması da dezavantajlarından sayılabilir. Kongre sürecinde Hüseyin Mutlu Akpınar – Tekin Bingöl ilişkisi belirleyici olursa, şansı çok yüksek... Kongreden ne çıkarsa çıksın, etkinliğini arttırmaya devam edeceği şimdiden belli.

RIFAT NALBANTOĞLU

60’ına yaklaşan Rıfat Nalbantoğlu’nun ankette çok az oy almış olmasının, gerçeğini yansıtmadığı kesin. Mali Müşavirler Odası Genel Başkan Yardımcılığı ve CHP İl Başkanlığı da yapmış olan Nalbantoğlu, İsmail Cem’in kurduğu Yeni Türkiye Partisi’nin ülke çapında örgütlerini teşkilatlandıran isim. Ulusal çapta örgütçülüğü her bakımdan sınanmış olan Nalbantoğlu, CHP’de 2009 seçimlerini yönetti. Baykal’In müdahalesi ile İl Başkan adayı olmayan Nalbantoğlu’nun dezavantajlarından biri ‘partiyi borçlu bırakan başkan’ olarak hatırlanıyor olması. Yakın arkadaşı Hüseyin Mutlu Akpınar destek verir mi bilinmez ama Kılıçdaroğlu ile eskiden bozuk olan arası düzelirse, koltuğu yeniden devralabilir.

SEVDA ERDAN KILIÇ

‘CHP İzmir İl Başkanı kadın olmalı’ çıkışlarının artması sonrasında dikkatlerin yoğunlaştığı Parti Meclisi üyesi Sevda Erdan Kılıç, birçok kesim tarafından İl Başkanlığı görevini layıkıyla yapabileceğine inanılan isimlerden biri. Kadın ve genç olması, ‘dobra’ bilinmesi, hem genel merkez, hem ‘sıradan vatandaş’ tarafından ‘sevilmesi’ avantajları… Aday olmadığını ifade etmesi ve kendi talebi üzerine anketin ilk gününde listeden çıkardığımız Kılıç, listede çok az süre yer almasına rağmen fazlaca oy almıştı. Son seçimde milletvekili aday adayı olan ve sınırlı imkânlarıyla ön seçimde başarılı denilebilecek bir sırayı kapan Kılıç, yeniden aday olacaktır. Ama adaylığı İl Başkanlığı’na değil…

TÜRKAN MİÇOOĞULLARI

‘Devlet gibi kadın’… Kişisel özellikleriyle örgüte hâkim olabilecek güçte olduğu kesin. Ancak; Deniz Baykal döneminden kalmış olması, ‘köprünün altından çok sular geçti’ği gerçeğini hatırlatıyor. Kadın olması, tecrübesi ve ağırlığı artıları; siyasetten uzun süre uzak kalıp, Baykal’a yakın olması dezavantajları… İsmi başkanlık için geçiyor, günümüzün dinamiklerine ne derece cevap verebileceği ise belirsiz.

UMUT TEKİN

‘Kulisler’, Umut Tekin için; ‘genç, dinamik, aklı başında’ diyor. Sadece ilçe başkanlığını yaptığı Gaziemir’de değil, tüm örgütte etkisinin olduğu ve o etkinin giderek arttığı belli. Bugün için olmasa da gelecekte dikkate alınacak isimlerin başında geliyor. Politik yaşamında bir basamak yukarısı için yapacağı hamlenin zamanlaması, varacağı yeri belirleyecektir. Hakkında yapılan eleştirilerin başında ‘sabırsız’ olduğu geliyor. Umut Tekin ise İlçe Başkanlığı’nın 6. yılını doldururken, yeni görevleri hak ettiği kanaatinde…

UTKU GÜMRÜKÇÜ

Ankette en çok oy ve yorum alan isim Utku Gümrükçü. Yorumların büyük çoğunluğu ise ‘gençlerin adayı’ olduğu şeklinde olsa da Gümrükçü 18 yıllık CHP üyesi, 4 dönem İl Yöneticiliği yaptı; yani ‘görmüş geçirmişliği’ var. Politik yetkinliği, çevre ilçelerle iyi ilişkiler kurması, ekibine ‘güven’ vermesi, uzun soluklu yol arkadaşlıklarını tercih etmesi avantajları. Son kongrede Çiğli İlçe Başkanlığı’nı Zeynel Mertoğlu’na kaybetmesine rağmen, İl Kongresi’nde listeyi delerek İl Başkan Yardımcılığı’nı kapmasıyla dikkatleri üzerine çeken Gümrükçü’nün en büyük dezavantajı ise isminin ‘Tuncay Özkan’ ile ‘yapışık’ hatırlanması. Neredeyse tüm milletvekilleriyle nitelikli bir ilişki kurduğu gözlenen Gümrükçü’nün ‘rakipleri’, ona en çok Tuncay Özkan’a yakın olduğuna dair algıyı büyüterek zarar vermeye çalışıyor. Hem delegelerle hem de genel merkezle ilişkilerinde kuvvetli görüntü vermesi Utku Başkan’a ilgiyi sürekli arttırıyor. Çiğli seçimlerine fazla konsantre olan Gümrükçü, rotayı şimdilik ilçeye çevirse de aklından İl Başkanlığı’nın geçtiği parti çevresinde herkesin bildiği bir ‘sır’… ‘Çiğli’de kaybederse İl Başkanı olamaz’ yorumlarına ise son kongrede elde ettiği ‘başarı’ ile kulaklarını tıkamışa benziyor.

YÜKSEL ÇAKMUR

 75 yaşındaki ‘en büyük aday’ Yüksel Çakmur, eski bakan ve eski Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatlarıyla da bir hayli ‘büyük’ bir isim… Bir süre ilçeleri gezerek nabız yoklayan Çakmur’un adaylığına ilgi ise kişisel tarihi kadar büyük değil. Beklediği ilgiyi göremediği için ilçe turlarını sona erdiren Çakmur’un genç isimler karşısında hiç şansı yok. Belli ki bu da son aday adaylığı oldu.

KESİNLİKLE ŞANSLARI YOK

Anketin, ama daha çok kulislerin söylediğine göre; adı geçen isimlerden Ednan Arslan, Mustafa Moroğlu, Necati İmam, Salih Özçiftçi, Seniye Nazik Işık, Sinan Karamustafaoğlu, Yüksel Çakmur ve Ezgi Deniz Urunga’nın kesinlikle şansı yok. İzmir İl Başkanlığı’na dair arzuları varsa, bunun için şanslarını sonraki dönemlerde denemeleri daha doğru…

GENEL MERKEZ SEYRETMEZ

Türkiye’nin kurucu partisi CHP’de, kuşkusuz hiçbir gelişme sürpriz olmayacaktır. Kaldı ki, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu hala net bir hamle yapmadı. Altan İnanç, Ceyhan Kayhan ya da Uğur Yıldırım İl Başkanı olursa bu mevcut durumda sürpriz olur. Bir diğer sürpriz ise, CHP Genel Merkezi’nin İzmir Kongre sürecini ‘uzaktan’ seyretmesi olur. Kılıçdaroğlu ve kurmayları bu kez süreci ‘oluruna’ bırakmayacaktır.

BAŞKAN BU İSİMLERDEN BİRİ

Anketler ve kulisler her zaman doğruyu söylemese de bu yazımızın iddiası şu ki, CHP İzmir İl Başkanı bu isimlerden biri olacak: Asuman Ali Güven, Cevat Durak, Okan Karlıdağ, Rıfat Nalbantoğlu, Umut Tekin, Utku Gümrükçü…

TABAN NE İSTİYOR?

Adalet Yürüyüşü sonrasında CHP’de liderlik tartışması, uzun süre açılmayacak şekilde kapandı. CHP tabanı, Genel Başkanları etrafında kenetlenmiş durumda, hem de son yıllarda hiç olmadığı kadar… CHP tabanının Kılıçdaroğlu’na geçmişte ya da bugün, öyle ya da böyle muhalefet etmiş bir isme İzmir İl Başkanlığı konusunda tahammülü yok. Taban; Adalet Yürüyüşü, Adalet Mitingi ve Adalet Kurultayı sonrasında, parti içi kavgalara karşı da tahammülsüz... Özellikle, CHP’nin ve Kılıçdaroğlu’nun basın önünde ‘iç çekişmeler’ ve kavgalarla anılmaması için özel bir dikkat söz konusu. Sadece delegeler bakımından değil, CHP’ye oy veren ‘pasif’ üyeler bakımından da arzulanan İl Başkanı profilinin ilk özelliği 2019’a motive olmuş olması… Parti tabanı, tüm enerjisi ve motivasyonu ile CHP’yi iktidara taşımak için çalışacak bir İl Başkanı ve bu İl Başkanı’nın da ‘kavgasız’ ‘gürültüsüz’ şekilde seçilmesini istiyor. 

Editör: Haber Merkezi