YAĞIZ BARUT / İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) son zamanlarda gösterdiği başarılı mücadele ile gündemi belirlemeye ve halktan destek almaya devam ediyor. Gerek 16 Nisan Anayasa değişikliği referandumunda yürüttüğü ‘Hayır’ kampanyası gerekse ‘Herkes için hak, hukuk, adalet’ sloganıyla başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ sonrasında gözler CHP’ye çevrildi. Bunun sonucunda milyonlardan destek gören CHP’nin demokrasi ve adalet arayışındaki halka karşı sorumluluğu oldukça arttı. Bu demokrasi mücadelesinin yürütülen kongre sürecini nasıl etkilemesi gerektiğini Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ile konuştuk. Güven, sürecin 2019 seçimlerinde iktidar değişikliğini başaracak anlayışta ilerlemesi gerektiğini söyledi

CHP’DE KOLTUK DEĞİL DEMOKRASİ YARIŞI

Adalet Mitinginin ertesi gününde İstanbul’da gerçekleştirilen ‘CHP il Başkanları Toplantısı’nda parti lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongreler süreci ile ilgili değerlendirme yaptığını, seçimlerin demokratik ortamda mahallelerde sandık konularak yapılmasını, barış, kardeşlik, dostluk içinde bu sürecin yürütülmesini ve başarılı bir çalışmayla sonlandırılması görevini aldıklarını söyleyen Güven, “Biz de İzmir il örgütü olarak genel başkanımızın istediği talimatlar doğrultusunda, demokratik bir anlayışla kongreler sürecini İzmir’de tamamlayacağız. Daha güçlü, daha dinamik, daha enerjik, daha dışa dönük yönetimler oluşturacağız. İzmir’de hak edenler, emek verenler, mücadele edenler, referandum ve ‘Adalet Yürüyüşü’ sırasında çalışanların, özellikle kadınların ve gençlerin bu süreçte aktif rol almasını istiyoruz, delege olmalarını öneriyoruz. Kongreler sürecinin bayram havası içinde geçerek halka mal edilmesini istiyoruz, çıkan yönetimlerin de çok güçlü olmasını, halkın bildiği, tanıdığı yönetimler olmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu. Bu sürecin bir yarış olduğunu belirten Güven, “Ancak bu yarışı yanlış değerlendirmenin anlamı da yok. Bu demokrasi ve görev yarışıdır.” diye vurguladı.

İKTİDAR DEĞİŞİMİNİ BAŞARACAK MÜCADELE

Yönetimlerden açık, şeffaf olmalarını isteyen Güven, “Katılımcı bir süreç yaşanmalı, ayrıştırıcı ötekileştirici bir davranışa asla düşmemeliyiz. Kucaklayıcı, birlikteliği öne çıkaran, büyüten bir anlayışla davranmalı, pozitif enerjiyle çalışmalıyız. Kendimize, halkımıza ve kentimize karşı daha büyük sorumluluklarımız var. Bunları unutmamalıyız, asıl olan budur. Çünkü 2019 seçimlerinde partimize iktidar değişimini yaşatacak, başarılı bir seçim sonucu görmemiz gerekiyor. Bu yüzden iktidar değişimini başaracak anlayışta mücadele şeklini kabul etmemiz ve bu duyarlılıkla davranmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

ADAYLIK İÇİN BİR EĞİLİM VAR

İl kongresinde aday olup olmayacağı hakkında konuşan Güven, “Adaylık için benim istemem değil, örgütün beni istemesi önemli. Açıkçası böyle bir eğilim de var. Görev istendiği zaman yaparız demiştik ve yaptık. Birçok arkadaşımız bu işi dostluk, kardeşlik içinde, barışçıl bir anlayışla yaptığımı düşünüyor. Bu anlamda aday olmamı isteyen arkadaşlarım var. Eleştiren arkadaşlarımız da olabilir. Önümüzdeki süreçte buna bakarız, daha zamanımız var. Ayrıca Türkiye’de çok şeyler her an değişebilir veya genel başkanımızın İzmir hakkında talimatları olabilir. Bunları da dikkate almamız gerekiyor. Bireysel bir karar anlayışı İzmir için geçerli olmasa gerek, çünkü CHP’nin en önemli ili olan İzmir’in daha dikkatli, titiz ve özenle karar vermesi gerekiyor. Ben de bu hassasiyet ve dikkat içerisinde bunları söylüyorum.” dedi.

YENİ ÜYE SAYISI 2600 CİVARINDA

Bu kongre sürecinin geçmişe nazaran daha olumlu geçtiğini belirten Güven, “Ufak tefek hatalar olabilir, bunları da ilçeler düzeltirler. Eğer bize de şikâyet gelirse bu sürecin iyi işleyebilmesi için katkıda bulunuruz.” dedi. Geçtiğimiz gün, askıdan indirilen listelerde genel merkezden bir müdahalenin olduğu iddialarına ise, “Böyle bir şey yok, toplamda yeni üye sayısı 2600 civarında, bu da son derece doğallığı içinde yapılmış üyeler, abartılı yeni üye yapılması söz konusu değil. Ayrıca bu listeler geçici listelerdir. Kesin listeler tamamlandığında bunları isteyenlere vereceğiz. Delege seçimleri, demokratik biçimde yapılabilmesi için tüm şeffaflığıyla arkadaşlarımızın bilgisine sunulacak. O konuda kimsenin endişe duymasına gerek yok. Örgütlerimiz bu duyarlılık içerisinde, yaşanan sürecin öneminin bilinci içerisinde davranacaklar.” cevabını verdi.

CEVABA BİLE GEREK YOK

Bazı çevrelerce dile getirilen, ‘CHP, terör örgütü PKK ve FETÖ ile birlikte sokak çağrıları yapıyor.’ şeklindeki söylemlere ise şöyle cevap verdi: “Bunlar cevaplanmaya bile değer söylemler değil. Herkes biliyor CHP’nin ne olduğunu ve tavrını. Kimlerin kimlerle geçmişte ve günümüzde işbirliği yaptığını herkes biliyor. CHP Cumhuriyeti kurmuş bir parti anlayışıyla, halkına karşı sorumluluk bilinciyle bugüne kadar siyaset yapmıştır. Asla ve asla hiçbir terör örgütüyle işbirliği yapması söz konusu değildir. Onu yapanlar geçmişte de olmuştur şimdi de olmaktadır. Ancak CHP asla demokrasi dışına çıkmamıştır. Mustafa Kemal ilkelerine ve cumhuriyet değerlerine bağlı, evrensel sol değerlere bağlı sorumluluk içinde davranmıştır. Aynı şekilde herkes için adaleti savunmaya devam etmektedir. Bu tarz söylemler cevaba bile gerek olmayan konuşmalardır.”

Editör: Haber Merkezi