Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’ne katılarak destek olan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, PETKİM’de direnişte bulunan işçileri ziyaret etti. Gürkan, EMEP Genel Merkez ve il, ilçe yöneticileri ve parti üyeleriyle birlikte gerçekleştirdiği ziyarette konuşmasında işçilere Adalet Yürüyüşü’nden bahsederken, mücadele etmekten başka çare olmadığını vurguladı.

İşçi ve emekçilerin anayasal haklarını kullanabilmek için bile mücadele etmeleri gerektiği bir dönemden geçildiğini dile getiren Gürkan, “Toplu Sözleşme anayasal bir haktır. İşçilerin bu hakkı kullanması demokrasinin bir gereğidir. Hiçbir patronun hiçbir işverenin ben bu hakkın kullanımını kısıtlayacağım. Engelleyeceğim, duymazdan geleceğim deme lüksü yoktur” dedi. 

OHAL uygulamalarının patronlara, işverenlere, çok uluslu sermayeye yönelik olmadığını ifade eden Gürkan, “Bir yıldır devam eden OHAL koşullarında şirketler büyümeye, kâr etmeye devam etmiştir. Manisa’da askerleri zehirleyen yemek şirketi 4 kat büyümüştür” dedi. Cumhurbaşkanı’nın “Teröre bulaşmayanın hayatına OHAL değmemektedir” sözlerini hatırlatan Gürkan, “Oysa bir yıllık OHAL uygulamaları süresi boyunca, 5 kere işçilerin grevi ertelenmiştir. Metal iş kolunda, Şişecam’da… Ola ki siz de grev kararı aldığınızda, sizin de greviniz çok büyük ihtimalle ertelenecek, iptal edilecektir. Cumhurbaşkanının bu tespitine katılmıyoruz. OHAL uygulamaları işçilerin hayatına tam da grev yasakları ile değmiştir. Varlık Fonları KHK’larla geçerken bugün Varlık Fonu yasası gerekçe gösterilerek ÇAYKUR Katar’a teminat olarak gösterilmiştir. Zeytinlikler gasp edilmeye çalışılmaktadır, toplu gösteri ve yürüyüş hakları yasaklanmaktadır. Dolayısıyla OHAL uygulamaları, tam da hak isteyen, özgürlük, demokrasi isteyen bütün toplumsal kesimlerin hayatına birinci elden değmektedir” şeklinde konuştu. 

ERDOĞAN’I ELEŞTİRDİ

Konuşmasında Adalet Yürüyüşüne de değinen Gürkan, “Ankara’dan İstanbul’a bir Adalet Yürüyüşü var. Herkes bulunduğu yerden, adalet ve demokrasi istiyor, hak istiyor, sizin burada talep ettiğiniz gibi. TİS talebiniz gibi, insanlar bulunduğu yerde yaşadığı sorunların yarattığı talepleri ifade etmek istiyorlar. Cumhurbaşkanı hak talep edenlere hukuku, yargıyı hatırlatıyor. Yargı tehdidini kullanıyor.  Hangi haktan, hangi hukuktan bahsedeceğiz, memlekette hukuk mu kaldı ki? Hak ve hukuktan bahsedeceksek anayasal hakların tanınmasını ortaya koymak gerekiyor” dedi. 

'İŞÇİ SINIFININ TARİHİNE BAKALIM'

Hak elde etmenin de özgürlük elde etmenin de tek yolunun mücadele olduğunu dile getiren Gürkan, “İşçi sınıfı tarihine bakalım, mücadele etmeden hak kazanıldı mı? İşçiler grev yapa yapa grev hakkını kazandı, toplu pazarlık yapa yapa bu hakkı kazandı. Demokrasi isteyenler bedel ödeyerek kazandılar. O zaman bize şu kalıyor: Kimseye biat etmeyeceğiz, kimseden lütuf beklemeyeceğiz. Sizin, PETKİM işçilerinin burada ortaya koyduğu gibi, birliğimizle ve mücadele azmimizle kazanmanın yolunu açmaya çalışmalıyız” dedi. 

Demokrasiyi, hak ve özgürlükleri kazanmanın bir tek yolunun olduğunu kaydeden Gürkan, “Mücadele etmek ama ortak şekilde, birlikte mücadele etmek… Birliğinizle, ortak mücadele, azminizle kazanacağınıza inanıyorum. PETKİM işçisinin kazanması demek Türkiye işçi sınıfının kazanması demektir, Türkiye’de demokrasinin kazanması demektir. Anayasal hakkın kullanılmadığı hiçbir yerde demokrasiden bahsedilemez. Ben bütün işçi ve emekçileri, bütün toplumsal kesimleri bu mücadelenin ortağı olmaya, bu direnişle dayanışmaya çağırıyorum” dedi.

'EMEP, HEP EMEKTEN YANA OLMUŞTUR'

Ziyarette, Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Yapıyol-Sen, Genel İş, Emekli Sen temsilcileri de yer aldı. Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay ziyarette “Böylesi günlerde başımız dara sıkıştığında yanımıza gelen ziyaret eden tüm emek dostlarına teşekkür ediyoruz. Bugünlerde yanımızda olmayanları sorgulamak gibi bir misyonumuz da var. Emek Partisi bugüne kadar ortaya koyduğu politikalarla hep emekten yana olmuşlardır. Bunu bir kez daha bizlere gösterdiler” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER: PETKİM'de sendika yöneticilerinin gözaltına alınması gerginliği arttırdı

 

Editör: Haber Merkezi