Yunanistan'ın Sakız Adası Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis’in de yer aldığı 30’a yakın Yunanlı konuğun katılımıyla şenlik uluslararası boyuta taşındı.

Ovacık Mahallesi’nde bu yıl üçüncüsü düzenlenen şenliğe; Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı ve İzmir Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Cemil Çumak, Belediye Başkan Yardımcısı Şakir Karadede, Sakız Adası Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis, Sakız Gümrük Müdürü Theoharis Gialouris, Gümrük görevlisi Semira Harokopou, Sakız Adası Sakız Koyunu Yetiştiricileri Birliği Başkanı Giannis Georgoulis, Sakız Belediyesi Turizm Müdürü Rena Damigou, Sakız Adası halk oyunları ekibi ve çok sayıda üretici ile vatandaş katıldı. İki gün süren şenlik süresince Ovacıklı üreticiler, kendi yetiştirdikleri ürünlerini oluşturulan yöresel stantlarda satışa sundular.

Şenliğin ilk günü etkinliklerinde açılış konuşması yapan Başkan Muhittin Dalgıç; göreve ilk başladıklarında ilçenin değişik yörelerindeki gelenek ve görenekleri, o yörede üretilen ürünleri ve endemik bitkileri hem tanıtmak hem de gelecek kuşaklara aktarabilmek için '9 Durak, 9 Deneyim Projesi'ni geliştirdiklerini vurguladı. Başkan Dalgıç, konuşmasında şunları söyledi: "Ülkemizdeki yanlış üretim politikalarıyla birlikte maalesef kendi ürün değerlerimizi kaybediyoruz. Sadece Ovacık'taki kavunumuzu değil, sadece Ovacık'ta üretilen beyaz soğanı değil, sadece bölgemize haz olan Sakız koyunumuzu değil, bu bölgenin anasonundan tutun, bütün endemik bitkilerini, ne yazık ki yanlış üretim politikaları, yanlış pazarlamalarla birlikte kaybediyoruz. Hep beraber, el ele, omuz omuza vererek, yöremize has değerleri, büyük bir pazar olan Çeşme yarımadamızda çok çabuk tüketebilecek ve ekonomik katkı sağlayabilecek durumdayız. O nedenle bu organizasyonları ve etkinlikleri desteklemeye çalışıyoruz. Etkinliğimizin ilk gününde, Ovacık'ta yetişen kavun ile ilgili bir yarışmamız, ikinci gününde de yöremize özgü Sakız Koyunu yarışmamız gerçekleştirilecek. Herkesin hoşça vakit geçireceğine inanıyorum. Üçüncüsünü düzenlediğimiz bu şenlik, her yıl gelişerek Ovacık Mahallemizi hem yarımadamızda, hem ülkemizde tanınır hale getirecektir."

SAKIZ ADASI'NA DAVET

Sakız Belediye Başkan Yardımcısı Dimitris Karalis ise şenliğe ikinci kez katıldığını belirterek, "Geçen yıl şenliğe geldiğimde tanıştığım arkadaşları bu yıl da gördüğüm için çok sevinçliyim. Aramızda iyi ve samimi ilişkiler kuruldu. Sizleri Sakız Adası'nda misafir etmekten büyük mutluluk duyacağız. Bu şenliğin, bu bölgenin gelişmesinde önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Sakız Belediye Başkanımız Manolis Vournous'un, tüm Çeşmelilere sevgi ve selamlarını iletiyorum ve sizleri Sakız adasına davet ediyoruz" dedi.

Şenlik'te Ovacıklı emekli öğretmen ve yazar Ahmet Akgül, Çeşme İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci ve İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı ve İzmir Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Cemil Çumak da birer konuşma yaptı. Ardından Ovacık Mahallesi Muhtarı Mehmet Koç ve Ovacıklılar, davul zurna eşliğinde Ovacık zeybeği oynadı. Çeşme Sarı Zeybek Halk Oyunları ekibi ve Sakız Adası'ndan gelen halk oyunları ekibi gösteri sunarak şenliğe renk kattı.

Çeşme İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Ahmet Keçeci, Çeşme Sheraton Oteli Şefi Turgut Tazeoğlu, Mimar ve kavun üreticisi Salih Seymen ile kavun üreticileri Kaya Erdal Çapan, Halil Girgin, Halil Karanfil ve Ömer Yakup'tan oluşan jüri, En İyi Kavun Yarışması'na katılan 27 kavun arasından en iyi ilk üçü belirledi. Jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucunda ürettikleri kavunlarla 119 puan alan Zekiye Şen birinci, 116 puan alan Halil Çiftçi ikinci ve 115 puan alan Hüseyin Dönmez de üçüncü oldu. Ayrıca geleneksel yöntemlerle üretim yapan İbrahim Gencer ve Recep Pangal da mansiyon ödülü kazandı.

Şenliğe katılanlara ilk gün Ovacık’a ait yöresel tatlardan tarhana, kelle peyniri, yöresel ev ekmeği, ikinci gününde ise tavuklu pilav ve ayran ikram edildi.

Şenliğin ikinci gününde Çeşme Çarşısı girişinde toplanan üretici ve halktan oluşan topluluk Şenlik Korteji oluşturdu. Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ile birlikte gerçekleştirilen kortej yürüyüşü sonunda araçlarla Ovacık’a geçildi.

Şenliğin ikinci gününde gerçekleştirilen, Çeşme Yarımadası’na has bir tür olan Sakız Koyunu Yarışması’na, 32 üretici, 126 hayvan ile katıldılar. Dişi Toklu, Erkek Toklu, Sakız Koyunu ve Sakız Koçu kategorilerinde düzenlenen yarışmanın jüri üyeliklerini ise Salih Seymen, Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Halil Girgin, Mehmet Begöz, Veteriner Hekim Cüneyt Noyan, Dr. Oya Boran ve Doç. Dr. Hakan Üstüner yaptılar.

Yarışmaya katılan özenle yetiştirilmiş birbirinden güzel Sakız Koyunları dereceye girebilmek için podyuma çıkarken, jüri üyeleri ilk üç dereceye girecek koyunları belirlemekte oldukça zorlandı. Yarışma sonunda; Sakız Koçu, Erkek Toklu ve Sakız Koyunu kategorilerinde birinci İbrahim Özcan olurken Sakız Dişi Toklu kategorisinde birinciliği Hüseyin Dinler kazandı.

Yarışmada birinci olan üreticilere Çeşme Belediyesi’nce beş bin, ikincilere üç bin, üçüncülere ise iki bin lira para ödülü verilirken, yarışmaya katılan bütün üreticilere de birer çuval organik hayvan yemi verildi.

Şenlikte, Sarı Zeybek Dans Okulu Zeybek gösterisi ardından Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan gelen Xıoi En Horo ekibinin sunduğu folklor gösterisi ilgi ile izlenirken, yöreye özgü bir oyun olan Ovacık Zeybeği de Ovacıklılar tarafından oynandı

Editör: Haber Merkezi