BELGİN AKSOY / İZ GAZETE - İncirlikoy’da moderatörlüğünü Mehmet Kuyurtar’ın yaptığı, Zeynep Günsür Yüceil ve Agâh Aydın’ın konuşmacı olduğu “Felsefe, Sanat, Duyarsızlaşma” başlıklı söyleşiyle başlayan festivalin açılış konuşmasını, düzenleyicilerden müzik eğitimcisi Adil Serim yaptı.

EL ELE VERME İHTİYACI

Yaşadıkları köyde küçük bir festival yapmak istediklerini söyleyerek konuşmasına başlayan Serim, festivali, “Mesleğimiz aracılığı ile rekabetten çok uzakta bir el ele verme ihtiyacı aslında, hepsi bu” şeklinde tanımladı.

 FELSEFE, SANAT, DUYARSIZLAŞMA

Müzisyen Ezgi Serim’in “Müzik hayalimin peşinden gitmektir. Şeffaflığı önemsiyorum. Sanat herşeyi değiştirir düşüncesindeyim.” Sözlerini hatırlatarak oturumu başlatan Mehmet Kuyurtar, “Bu sözler Ezgi Serim’e ait. Bu cümleler söyleşimizin özetidir Duyarsızlaşma üzerine konuşmacılarımızla söyleşelim. İnsan bilen bir varlıktır. Doğayı yaşamı sorgular. Sorgulamanın bittiği yerde budalalık başlar. Duyarsızlaşma başlar. İtaat her şeyden öne geçer.” ifadelerini kullandı.

‘ALIŞKANLARIMIZDAN ARINMAK GEREKİYOR’

Tiyatro öğrencilerinin gittiği bir barda farklı milliyetlerden kişilerin kendilerini ifade ettikleri 6 dakika ile sınırlı ama ırkçı, cinsiyetçi ve homofobik söylemlerin yasak olduğu bir söyleşiden örnek vererek sunumunu gerçekleştiren Zeynep Günsür Yüceil şöyle konuştu: “İtaat etmeye alıştığımız yapıların içi boşalıyor. Bu da yeni olanaklara pencere açıyor. Alışkanlıklarımızdan arınmak gerekiyor. Başka türlü bedensel ifadelerle karşılaşmak, başka türlü dinleme ve anlama alışkanlıklarımızdan farklı olarak bu son dönemlerde mümkün olmaya başladı. Bundan 10 yıl önce bu mümkün değildi. Alışık olmadığımız yerde tekinsiz kalıyoruz. Orada kalma sabrını gösterirsek çok şey oradan çıkacak sanırım.”

‘SANAT HAKİKAT İÇİNDİR’

“İnsan basit bir varlıktır. Ama aynı zamanda da karmaşıktır” diyen Agâh Aydın da konuşmasında şunları söyledi: ” Ressamın yaptığı resim bilinçdışı olabilir mi? Rüya bilinçdışı değil, bilinç öncesine ait bir şeydir. Sanatçılar ne yapıyor? Bilinç öncesindeki düşlemlere, fantezilere söz buluyorlar. Oraya gidiyorlar ve geri dönüyorlar. Oraya gidip geri dönebilenlere sanatçı diyoruz.  Bir hakikat arayışıdır sanat. Bana göre sanat, sanat için falan değildir, halk için de değildir; hakikat içindir.  Bütün direncimize rağmen hakikate ulaşma biçimidir. “

‘GERÇEĞE KATLANAMIYORUZ’

“Doğduğumuzda muhtaç bir varlıktır insan. Travma gelip takıldığımız yerdir. Anlamlandıramadığımız şeydir. Hakikat ilk karşılaştığımız şeyi anlamlandıramamaktır. Ben bir eksiğim ama neyle dolduracağımı bilmiyorum. Gerçek ne? Reel olan ulaşamayacak olduğumuz. İyideki kötüye katlanamazsak kötüdeki iyiye de katlanamayız. Bu faşizme götürür. Kendimdeki ya da nesnedeki kötüye katlanamıyorsam olgunlaşmam mümkün değil. Gerçeğe katlanamıyoruz. Gerçek ile imgeyi buluşturmam kaynaştırmam ideolojidir. Gerçek ile hayal arasında bağ kurmaktır. İnsan anlamı arayan değil bulduğunu sanandır. Biz düşüncelerimize hapsolmuş bedenleriz Bilgiyi arıyoruz cahilliğimizi devam ettirmek için. Bilgiye ulaşırsak mutlu oluruz sanıyoruz. Oysa gerçeğe dayanamıyoruz mutsuz oluyoruz.”

ATÖLYELERLE DEVAM EDECEK

Söyleşi sonrasında Ezgi Serim’in caz konseri başladı. Kokteyle devam eden ilk gün etkinlikleri coşkuyla sona erdi. 3 gün daha sürecek olan festivalde etkinlikler, gitar, piyano ve ritim atölyeleri ile devam edecek. Sabah saatlerinde yapılan atölye çalışmaları, akşam saatlerinde atölye konserleri ile sergilenecek.

Festivalin resmi sayfasına erişmek için TIKLAYIN

Editör: Haber Merkezi