Heykelleri tarihi sanan define avcıları, bulundukları yerden çıkarabilmek için dalgıç ararken, şans eseri Murat Yaman'a ulaştı. Yaman, "Beni arayarak tarihi eser bulduklarını ve çıkartmak için anlaşmak istediklerini söylüyorlar" diyerek duruma tepki gösterdi.

İzmir'in Menderes ilçesine bağlı eski beldelerden Gümüldür'de yaşayan 50 yaşındaki Murat Yaman, dalgıçlığın yanı sıra, turistik beldelerdeki otellerle anlaşarak denizaltında sergilenmek üzere heykeller yaptı. Belirli bölgelerde heykelleri denizin dibine yerleştiren Yaman, hem dalış yapan tatilcilerin görebilecekleri alanlar oluşturdu, hem de heykellerini farklı bir şekilde sergileme fırsatı buldu. Ancak, heykellerini bıraktığı bölgede sürekli dalış yapan Yaman, bir süre sonra bazılarının kaybolduğunu fark etti.

"TARİHİ ESER KAÇAKÇILARININ İŞTAHINI KABARTIYOR"

Heykellerin, tarihi eser kaçakçıları ve define avcılarının hedefi olduğunu belirten Murat Yaman, anlaşmalı olduğu otellerin müşterilerine heykellerin bulunduğu bölgeye dalış yaptırdığını anlattı. Bu eserlerin kendisine ait olduğunu bilmeden çıkarıp çalmayı teklif edeler olduğunu belirten Murat Yaman, şunları söyledi:

"Ben heykellerimi Gümüldür ve Özdere bölgelerinde, Taşvan Adası etrafında belirli yerlere bırakarak dalış alanları oluşturdum. Anlaşmalı olduğum otellerin müşterilerine dalış yaptırıyorum. Tatilcilerin denizde keyifli zaman geçirmesi için oluşturduğumuz bir şey bu. Bir sualtı müzesi gibi duruyor. İlgi çekiyor. Antik kenttin kalıntısıymış gibi sütunlar, heykel başları gibi objeler yerleştirmiştim. Eserler bana ait ancak kulaktan kulağa tarihi eser olduğu bilgisi yayılıyor. Beni arayarak tarihi eser bulduklarını ve çıkartmak için anlaşmak istediklerini söyleyenler oluyor. Eserlerin bana ait olduğunu bilmeden, kendi eserlerimi çalmam için teklifte bulunuyorlar. Tarihi eser kaçakçıları yüzünden tüm heykellerim gitti. Haberdar oldukça ihbar ediyorum ama artık bıktım." 

Editör: Haber Merkezi