2013 yılında İzmir’de kurulan “Türkiye Dama Federasyonu” bu yıl Gündoğdu Rotary Kulübü iş birliği ile İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde yaşları 8 ile 16 arasında değişen aralarında dünya şampiyonlarının da bulunduğu sporcularla “2017 İzmir Gençlik Türk Dama Şampiyonası” düzenledi.

Dünya Dama Federasyonuna kayıtlı, uluslararası yarışmalara katılan “Türkiye Dama Federasyonu” Gündoğdu Rotary Kulübü ile birlikte bu yıl ilk kez İzmir Gençlik Şampiyonası gerçekleştirdi. Dama sporunu 4 yıl önce İzmir’den çıkararak Dünya’ya tanıtan Türkiye Dama Federasyonu Başkanı Ali Kadir Gezer damanın bir dedenin torunuyla oynayabileceği nadir sporlardan biri olduğunu söyledi. Gezer “Bir Türk Sporu olan damayı 4 yılda, Belçika, Polonya, Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Brezilya gibi 36’sı spor bakanlığına bağlı toplam 80 ülkede oynatılan ve Türk Daması adıyla anılan uluslararası bir spor dalı haline getirdik. Asıl amacımız 600 yıldır bu topraklarda var olan 4 bin yıllık kültürel mirasımız Damanın olimpik bir spor olması” dedi.

Türkiye Dama Federasyonu Başkanı Ali Kadir Gezer’in bu spor dalını geliştirmek için şu ana kadar 36 ülkeye gittiğini söyleyen Gündoğdu Rotary Kulübü Başkanı Ercan Çelikkaya damanın bir zihin sporu olduğuna dikkat çekerek “Dama; yüzmek, bisiklete binmek gibi Alzheimer’a da iyi gelen zihni yenileyen bir spor dalı fakat asıl önemlisi Türk’ün kendi Ata Sporu. Federasyon aynı zamanda 2013 yılından beri öğretmen yetiştiriyor ve yetiştirdikleri öğretmenler de okullarda Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 60 saatlik kurslar açıyor. Böylece hem öğretmen hem de öğrenci yetiştirmiş oluyorlar. Bizler de bu tip organizasyonlara destek vererek gençleri bu spora teşvik etmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi