Aliağa’da dönemin Belediye Başkanı Hakkı Ülkü tarafından 1990 yılında başlatılan, 23 yıl boyunca yaz döneminde gerçekleştirilen Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri 2014 yılından bu yana yapılmıyor. İşçi ve emekçi kenti Aliağa’da bir yılın yorgunluğunun ve stresinin atıldığı, 7’den 70’e herkesin büyük ilgi gösterdiği Emek Şenlikleri’nde, Türkiye’nin aydınları, gazetecileri, kültür- sanat insanları Aliağalılar ile bir araya geliyor, gösteriler, sergiler, şiir-müzik dinletileri, konserler ve söyleşiler yapılıyordu. Birçok ünlü sanatçı konser organizasyonlarında binlerce hayranıyla buluşuyor, şenlikler renkli görüntülere sahne oluyordu.

TANSU KAYA DÖNEMİNDE İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ

Aliağa Ekspres gazetesinden Volkan Gündüz'ün aktardığına göre, Belediye Başkanı Tansu Kaya döneminde ‘Şenlik’ yerine ‘Festival’ kelimesi tercih edilmiş, 3 gün olan şenlik süresi 6 güne çıkarılmış, daha sonra ise ismi ‘Barış ve Hoşgörü Kültür Sanat Festivali’ olarak değiştirilmişti. Tansu Kaya’nın ardından göreve gelen Belediye Başkanı Turgut Oğuz da, emek kelimesinden rahatsız olanların ismini değiştirdiklerini belirterek, festivali tekrar şenliğe dönüştürmüş adını da ‘Emek ve Barış Şenlikleri’ olarak değiştirmişti. Turgut Oğuz döneminde sadece 2011 yılında terör saldırıları sonucunda şehit olan askerler nedeniyle şenlik iptal edilmiş, Oğuz’un görev süresinin sona erip Belediye Başkanlığı’na Serkan Acar’ın seçilmesiyle de şenlikler tamamen tarihe karışmıştı.

SERKAN ACAR DÖNEMİNDE TAMAMEN KALDIRILDI

2014 yılında Serkan Acar’ın Belediye Başkanı seçilmesi ile birlikte Aliağa Belediyesi bünyesinde gerçekleştirilecek kültür ve sanat faaliyetlerinin tümü Kültür ve Sanat Danışmanı olarak bir süre sinema ve tiyatro oyuncusu Volkan Severcan tarafından yürütülmüştü. Acar’ın göreve başladığı yıl Emek ve Barış Şenlikleri tamamen kaldırılmış, yerine “Aliağa’da Kültür Buluşmaları” getirilmiş, ilçede yaşayan farklı kültürlerin kendi geleneklerini diğer dostları, kapı komşuları ile paylaştığı, her gece bir yörenin ev sahibi olduğu kültür buluşmaları gerçekleştirilmişti. 1-14 Eylül 2014 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilen “Aliağa’da Kültür Buluşmaları”nın da sonraki yıl ilçedeki hemşehri derneklerinin onayıyla yapılmaması kararlaştırılmıştı.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan, “7. Geleneksel Aliağa Kermesi” haberine sosyal medyada yorum yapan, Aliağa Ekspres Gazetesi’ne telefonla ve mesaj yoluyla ulaşan Aliağalı vatandaşlar, tepkilerini dile getirerek ‘Emek ve Barış Şenlikleri’nin yeniden yapılmasını istediklerini dile getirdiler. “7. Geleneksel Aliağa Kermesi Avcı Ramadan’da Başladı” başlığıyla sosyal medyada yayınladığımız haberin altına yorumlar yazan vatandaşlar: “7. mi? Ne ara 7 oldu ki... Benim bildiğim 23. Emek Şenlikleri vardı.” , “Emek Şenlikleri olsa daha iyi olurdu. Emeği yemek yapmışlar yiyin yiyebildiğiniz kadar.”, “Emek Şenliklerini gömdüler sağ olsun. Çünkü emeği bilmez bunlar, rant şenlikleri düzenlesinler.”, “Yani Emek Şenlikleri sizlere ömür.”, “Bu nasıl kermes. Gitsinler kermesi Bergama’da öğrensinler. Biz kermes değil Emek Şenlikleri’ni geri istiyoruz.”, “Sahi başkan güzellik yarışması falan düzenliyordu, ne oldu imana mı geldi. Parası mı bitti. Bilen var mı?”, “Geleneksel derken? Kadın erkek bölümü diye stantları ayırmak Aliağa'da hiç görülmemiş bir garabettir. Tebrik ederim bu sosu da koyunca sihirli tadı yakaladılar.”, “Emek kentinde emek şenlikleri olur, yerel yönetimi tekrar ele aldığımızda emek şenlikleri kaldığı yerden devam edecek.”, şeklinde yorumlar yaparak tepkilerini dile getirdiler.

Editör: Haber Merkezi