İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, 'Her gün 8 Mart, her gün insan hakları' sloganıyla düzenlediği Kadının İnsan Hakları Buluşmasını, Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirdi.

Buluşmaya Aydın, Denizli ve Uşak illeriyle İzmir'in çevre ilçelerinden kadın aktivistler yoğun ilgi gösterdi. Buluşmada kadın meclisinin gönüllü ekipleri tarafından gerçekleştirilen gösteriler göz doldururken Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı(KİHEP) ve Liderlik Atölyesi Eğitim Programından mezun olan kadınlar da sertifikalarını aldı.

Kadının İnsan Hakları Buluşması'nın açılışında konuşan İzmir Kent Konseyi Başkanı Çağrı Gruşçu, kadın emeğinin ve dayanışmanın günü olan 8 Mart'ın bir gün değil, her gün anlaşılması gerektiğini ifade etti. Gruşçu, kadının insan hakları mücadelesinde yan yana yürüdüklerini belirterek, "Baskıya, zulme ve ayrımcılığa karşı birlikte yürümeye devam etmeliyiz. Bunun için sahaya inmeliyiz. Eşitliği, adaleti, demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri savunacağımız yer sokaklardır. Sokağa çıkalım, sahaya inelim. Artık bu mücadele için salonlarda değil sahada çalışma zamanımızdır. Ben sizlere baktığımda aydınlık, laik ve çağdaş Türk kadınını görüyorum. İşte bu anlayışımızı tüm Türkiye'ye yaymamız gerekiyor" diye konuştu.

"EYLEMLERİMİZ KADIN HAREKETİNİN BOHÇASIDIR"
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın ise anayasa değişikliğinin eril bir anlayıştan ibaret olduğunu belirterek şunları söyledi: "Şöyle bir hafızamızı yokladığımızda, biz kadınların gerçekleştirdiği mitingler ve sonrasında gelen tacizlere karşı mor iğneli yıllarımız var. Kürtaj yasağı, boşanma komisyonu raporu ve tecavüzcülere karşı gerçekleştirdiğimiz eylemlerimiz Türkiye'deki kadın hareketinin bohçasıdır ve bu bohçada bolca hayır, bolca itiraz vardır. Yine her cumartesi Galatasaray meydanını mesken tutup kayıplarını arayan kararlılığımız, 'Kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin' diyenlere öfkenin sel olup aktığı, bu öfke ile medeni kanundan ceza kanununa ve koruma kanununa kadar önemli değişiklikleri yapmışlığımız var. İstanbul Sözleşmesi'nin kabulünde, alın teri ve emeğimiz var. Kâh Özgecan isyanımız oldu, kâh İzmir'de Saadet öğretmenle istismara uğrayan çocukların sesi olduk."

Anayasa değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aydın, "Şimdi önümüzde bir erkek anayasa referandumu var. Bu değişikliğin, nüfusun yarısı olan biz kadınların yaşamını da olumlu ya da olumsuz etkileyeceği açıktır. Anayasa değişikliği konusunda da bir 'kadın' sözümüzün olması gerektiği açıktır" dedi.

120 KADINA SERTİFİKA
Buluşmada, Kadın Meclisinin ikinci dönem eğitimlerinden mezun olan toplam 120 kadın ise sertifika ve katılım belgelerini aldı. Sekiz hafta boyunca Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) işbirliğinde yerel kalkınmada kadın liderliğini desteklemek üzere uygulanan Liderlik Atölyesi ve Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı'na katılan ikinci dönem mezunları sertifikalarını Başkan Çağrı Gruşçu, Yürütme Kurulu Üyesi Şengül Baysak, Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın, Kadın Meclisi Sekreteri Sema Kaya'nın elinden aldı. Meclis Başkanı Kızbes Aydın, konsey yönetimine, meclis yürütme kurulu üyeleri ve çalışma grubu moderatörlerine teşekkür etti.

ETKİNLİKLER BEĞENİ TOPLADI
Buluşma, sertifika töreninin ardından çeşitli etkinliklerle devam etti. Nefes terapisti Nevdar Dönmez'in gerçekleştirdiği 'kahkaha terapisi' kadınlara mutlu anlar yaşatırken gönüllü etkinlik gruplarının gösterileri de dikkat çekti. KİHEP öğrencilerinden oluşan kadın korosunun seslendirdiği yöresel türkülerin yanı sıra ÇEKEV folklör ekibinin halk oyunları gösterisi izleyenlere güzel anlar yaşattı. Türkiye'deki iki kadın tiyatrosundan biri olan İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Farklı Bir Ses Kadın Tiyatrosu ise çeşitli skeçlerle kadın izleyicilerin beğenisini topladı.

Editör: Haber Merkezi