Fikir Kulüpleri Federasyonu ne zaman kuruldu? Neyi savunuyor?

Erkin Çalışkan: Öncelikle her alanda gençliğe destek olduğunuz, kendimizi ifade etmemize yardımcı olduğunuz için İz Dergi'ye teşekkür ederiz. Fikir Kulüpleri Federasyonu 60'lı yıllarda gençliğin politikleşmesinde, siyasal mücadeleye aktif olarak katılmasında büyük rol oynadı. Günümüzde ise tam da "Bu gençlikten bir şey olmaz" denilen zamanda, 2011'de başlayan liseli eylemleri, 2012'deki "ODTÜ Ayakta" eylemleri ile birlikte gençlik yeniden siyaset sahnesine çıkmaya başladı. Hemen arkasından 2013 yılında 200'e yakın üniversite kulüp ve topluluğunun çağrısıyla ODTÜ'de "Üniversite kongresi" toplandı ve FKF'yi yeniden kurma, gençliğin sesini yeniden siyaset sahnesine çıkarma kararı çıktı. Böylelikle 2013 yılında FKF yeniden kurulmuş oldu. Fikir Kulüpleri Federasyonu gericiliğe karşı olan, Anti-Emperyalist olan, laikliği, aydınlığı, bilimi savunan gençlerin bir arada ülkesi için söz söylediği, geleceği için mücadele ettiği bir örgüttür.

Kimler Fikir Kulüpleri Federasyonu’na üye olabilir?

Erkin: FKF'ye başta lise ve üniversite öğrencileri olmak üzere, her yaştan ve meslek grubundan genç üye olabilir. O konuda bir sınırlamamız yok.

FKF İzmir’de özellikle Aliağa’da canlı bir çalışma içerisinde, son yıllarda yaptığınız etkinliklerden örnekler verir misiniz?

Sonat Ergür: Şöyle başlayalım, uzun bir süredir Aliağa'da liseliler üzerinden giden bir çalışmamız var. Yaptığımız ilk yürüyüş 2013 yılında İmam hatipleştirmeye karşı liselilerin yürüyüşüydü. Arkasından Alp Oğuz Anadolu Lisesi'nde sınavlarda öğrencilerin kızlı-erkekli ayrılmasına karşı bir yürüyüşümüz olmuştu. Belediyeden atılan işçilerin direnişinde ön saflarda yer aldık, destek olduk. Berkin Elvan'ı kaybettiğimiz gün liselilerle buluşup öğle arasında Cumhuriyet Meydanı'nda oturma eylemi düzenledik. Özgecan Aslan için etkinlikler, yürüyüşler düzenledik. Geçen sene 23 Nisan'da çocuk istismarına karşı Zeytinli Park’ta resim sergisi düzenledik. Sivas Katliamı ve Kızıldere Katliamı'nın anmasını gerçekleştirdik. Aliağa yerelinde liseli gençlerin yazılar yazdıkları Paydos Gazetesi'ni çıkarıyoruz. Referandum sürecinde şu an belediye tarafından bir bölümü yıkılıp yol yapılan Zeytinli Park'ta ‘Hayır Ağacı’ yaptık. Hayır çalışmalarımız oldu, eylemler, etkinlikler düzenledik... Her sene geleneksel olarak 1 Mayıs öncesi Çamlık Restaurant'ta liseli pikniği yapıyoruz. İki senedir de 6 Mayıs'ta üç fidan anması için Alevi Kültür Dernekleri ile beraber etkinlik düzenliyoruz. Tabi bu doğal olarak Aliağa’da güçlenmemize de vesile olan bir süreç oldu.

Aliağa sizin için neden önemli?

Sonat: Aliağa herkesin birbirini tanıdığı küçük bir yer.  İşçi sınıfının ağırlıklı olmasıyla beraber sol düşüncenin de güçlü olduğu bir ilçe. Senelerdir öğretmenlerimiz ve Aliağa halkından aldığımız güzel tepkiler bize motivasyon kaynağı oldu. Bundan sonra da Aliağa'da gençlerin sesini yükseltmeye devam edeceğiz.

Başta Aliağa ve İzmir olmak üzere, Türkiye gençliğine çağrınız nedir?

Erkin: Gençliğe şöyle bir çağrımız olsun, FKF ülkenin her yerinde gençliğin sesini yükseltmek için, aydınlık, özgür yeni bir Cumhuriyet için mücadele ediyor. Herkesin gençlikten umudunu kestiği bir zamanda gençlik olarak "Biz bu kavgada yerimizi alıyoruz" dedik. Bundan sonra da herkesi bizle beraber omuz omuza durmaya, aydınlık bir Türkiye için mücadeleye çağırıyoruz. Gençlik geçmişte olduğu gibi umut olmaya, ülkesi için elini taşın altına koymaya devam edecek.

Sonat: Tekrar bu kavgada bizimle beraber olduğu için, gençliğe her alanda destek olduğu için İz Gazete'ye ve İz Dergi’ye teşekkür ederiz.


İZ DERGİ'YE İZMİR'DEN YA DA ŞEHİR DIŞINDAN NASIL ABONE OLUNUR? TIKLAYIN

SUNU YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Editör: Haber Merkezi