Emine Uyar - Koç Holding’e ait TÜPRAŞ ile Petrol-İş Sendikası arasında 5 aydır devam eden TİS görüşmelerinde dün gün boyu süren toplantı sonucunda anlaşmaya varıldı. 

Toplantıya TÜPRAŞ yönetimi, Petrol-İş Genel Merkezi ile Aliağa, Kocaeli, Kırıkkale ve Batman Şube Başkanları ile temsilciler katıldı. 
Mazeret izinleri ile çalışma sistemini düzenleyen maddelerde değişikliğe gitmek isteyen ve iki yıl olan TİS süresini üç yıla çıkarmak isteyen TÜPRAŞ yönetimi, işçilerin kararlı tutumu ile bu taleplerinden geri adım attı. Ücret zammı ilk altı ay için yüzde 9, ikinci ve üçüncü 6 aylar için enflasyon oranı ile dördüncü 6 ay için de enflasyon artı 0,5 puan olarak belirlendi.

TİS Genel Merkez ve üç şubenin oluru ile imzalanırken Petrol-İş Aliağa Şubesi ise sözleşmeye onay vermedi. TİS toplantısından dönen sendikacılar, sabah TÜPRAŞ iş kapıda işçilere bilgi verdi. 

‘DAHA İYİ BİR SONUÇ ALABİLİRDİK’

Biten sözleşmeye dair görüşlerini ve neden onay vermediklerini sorduğunuz Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, bu dönem iyi bir atmosfer yakaladıklarını belirterek, “Bize göre gelinen nokta çok da kötü değil. Dün masada da dört şube ve merkez yönetimi olarak oradaydık. Daha iyi bir sonuç alacaktık, biz bunu görmüştük. Çift haneli rakamları görecekti bu TİS. Budan dolayı tavrımızı koyduk. Yoksa yüzde 9 ilk altı ay için, çok da küçümsenecek veya beğenilmeyecek bir rakam değil. Ama daha iyi bir noktaya geleceğine inanmış olduğumuz bir toplu sözleşme idi. İşçi inanmıştı buna, biz işçinin iradesi yok sayıldığı için tepkimizi koyduk” dedi. 
Sendika olarak ücret dışında da birkaç taleplerinin olduğunu, 2007 yılında giren işçilerin yıllık izinlerine dair talepleri bulunduğunu dile getiren Oktay, “Bu talepler gündem olmadı. Küçük bir adım da olsa bir şey yapılabilirdi. İşveren 7 maddedeki taleplerini geri çekti diye bizim birkaç talebimiz gündeme gelmedi. Bu dönem yoğun bir saldırı vardı. Ona rağmen mevcut haklarımızı koruduk. Bu sözleşmede sadece biz yokuz, Genel Merkez başta olmak üzere diğer şubelerin de onayı ile imzalanmış oldu” dedi. 

DÖRT ŞUBENİN BİRLİKTELİĞİ İYİ DEĞENLENDİRİLMEDİ

Gelinen süreçte fabrikaya kapanma kararı alan ve dün bunu hayata geçirmeye başlayan işçiler, mevcut haklarını korumaktan memnun olsalar da ücret zammını düşük buldular. 

Patron tarafının başından beri saldırgan bir tutum içinde olduğunu ifade eden bir işçi, “Son anda bu tavrını değiştirdi. 11 yıldır buradayım, 5 sözleşme gördüm hepsinde de, aynı politika yürütüldü” dedi. Şube’nin onay vermemesinin resmi olarak bir anlamı olmadığını ama en azından bir tepki olarak olumlu olduğunu dile getirdi.  

İşçiler, “Bu kadar direnişimiz, çabamız iyi sonuçlanmadı. Daha iyi sonuçlanmasının imkânları vardı. Yüzde 10’un altına inmemeliydi en azından. Dört Şube bir aradaydık ama iyi değerlendirilmedi. Bu dönem iyi bir atmosfer yakalandı ama gelinen nokta o kadar iyi değil” dedi. 

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi