İzmir’deki belediyeleri incelemeye alan Sayıştay müfettişleri, Bayraklı ve Konak’ta raporu tamamladı. Her iki belediyenin yaptığı Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerini inceleyen müfettişler, yerel yönetimlere zimmet çıkardı. Bayraklı’da, müfettişlerin hazırladığı rapora göre 2016 yılında yapılan ve 400 memuru kapsayan sözleşmede, personele fazla para yatırıldığı gerekçesiyle zimmet çıkarıldı. Yine Konak Belediyesi’nin TİS raporlarını inceleyen müfettişler, burada da 650 memura fazla ücret ödendiği iddiasıyla zimmet çıkardı. Her iki belediye, Sayıştay müfettişlerinin zimmet suçlamasını Danıştay’a taşıdı. Danıştay’ın, Sayıştay müfettişlerinin raporlarını onaylaması halinde Bayraklı Belediyesi’nde çalışanlar, kişi başına 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında para ödeyecek. Konak’ta ise yine kişi başı 4 bin 500 ile 5 bin arası zimmet ödeyecek. Ayrıca bu ücretlere yasal faizleri de eklenecek.

FETÖ SUÇLAMASIYLA ALINDI

Gazete 9 Eylül'den Umut Karakoyun'un aktardığına göre, Tüm Yerel-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Tamer Yiğit Güler, müfettişlerin çıkardığı zimmeti eleştirerek, “İstiyorlar ki hiç zam almayalım. ‘2015 yılında 900 lira alan memur, 2018’de de 900 lira alsın’ mantığındalar” diyerek eleştirilerini sıralarken, TİS’i belediye başkanları ile Sayıştay müfettişleri yapsın sözleriyle de sitemini aktardı. Tamer Yiğit Güler’in iddiasına göre, Bayraklı Belediyesi’ne zimmet çıkmasına neden olan raporu hazırlayan Sayıştay müfettişi, FETÖ suçlamasıyla görevden alındı. Güler, “Burada memurların da belediye başkanlarının da suçu yok. Bayraklı’da raporu tutan Sayıştay müfettişi FETÖ suçlamasıyla görevden alındı. Müfettişler, tetikçi gibi geliyor. Zaten devletin verdiği maaş zammı yok. Belediyelerde yaptığımız maaş zammı anayasal hakkımız. Bunların hepsi yok sayılıyor ve gelen müfettişlerin baktığı ilk şey yapılan TİS’ler. Amaç, memur personel ile belediyeyi karşı karşıya getirmek. Belediye başkanları da bunlara bir nebze direnebiliyor” dedi. Belediyelerin, TİS yapamayacak duruma getirildiğini ileri süren Güler, “Bu zihniyet diyor ki ‘TİS rakamları sabit kalsın. 2015 yılında 900 lira alan bir memur, 2017’de de 900 lira alacak’. Bu, TİS’i yok etme mantığı” ifadelerini kullandı.

AKP’LİLERE DE ÇIKTI MI?

Sayıştay’ın Başbakanlık’a bağlı olduğunu hatırlatan Tamer Yiğit Güler, AKP’li belediyelere zimmet çıkarılıp çıkarılmadığını Başbakanlığın açıklamasını istedi. Başkan Güler, şunları söyledi: “İzmir’de çalışan memurların tek suçu CHP’li belediyelerde memur olmaları mı? Burada çifte standart var. Sadece CHP’li belediyelere bu saldırıların yapılması, sayıştay müfettişlerinin objektif davranmadığının göstergesi. Burada usulsüzlük, yolsuzluk yok. Sayıştay müfettişlerinin maaşı her yıl aynı kalıyor mu? Bir memurun ölüm yardımına göz diken Sayıştay müfettişine ben ne diyebilirim ki? Şimdi TİS görüşmeleri başlayacak. Masaya oturacağız, belediye başkanı ‘Sayıştay zimmet çıkarıyor’ dediğinde ne söylenebilir. Dürüst davransınlar, belediyesine göre teftiş, belediyesine göre Sayıştay raporu olmaz. Objektif olarak denetleme görevlerini yerine getirmiyorlar.”

Editör: Haber Merkezi