Urla'nın Barbaros Köyü'nde kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerleri korumak amacıyla geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen Korkuluk Festivali'nin ikincisi bugün başladı. Türkiye'de eşi benzeri olmayan festival tarımsal kalkınma açısından örnek teşkil ediyor.

Festival kapsamında köylülerin hazırladığı el yapımı 400 adet korkuluk (oyuk) sergilendi. Festivalin açılışına Urla Belediyesi Başkanı Sibel Uyar katıldı. Başkan Sibel Uyar, korteje katılarak köyün 4 farklı bölümünde sergilenen kuklaları izledi, stantları gezdi. Üç gün sürecek festival kapsamında hazırlanan korkuluklar, köyün farklı yerlerinde sergilenmeye devam edecek.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, festivallerin bölgeye, kente ve yapıldığı yöreye katkısının büyük olduğunu hatırlatarak, ‘Geçtiğimiz yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Oyuk Festivali çok güzel ve çok eğlenceli geçmişti. Bu yılda coşkulu ve daha güzel başladı. Konuklarımızı haftasonu Barbaros Köyümüze bekliyoruz” dedi.

Köylerin kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini canlandırmayı hedeflediklerini belirten Festival Komitesi Başkanı Demet Küçükkayalar, “Yöresel adı “oyuk” olan ve tarlaları korumak amacıyla kullanılan korkuluğu festivalin simgesi olarak belirledik. Simgeye yüklediğimiz anlam, ürünü korumanın ötesinde gelenekleri, çevreyi ve kültürel değerleri korumaktır. Festivalimiz kaybolan değerler üzerinde farkındalık yaratmak, üretimi artırmak ve Barbaros’u markalaştıracak” dedi.

Barbaros Köyü muhtarı Yüksel Ersan ise, ilk festival sonrasında üç gencin köye geri dönüş yaptığını hatırlattı. “Bu çalışmlarımız ile gençlerimizi köyümüzde tutmayı da hedefliyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi