Dernek adına dernek başkanı Yasin Aksu tarafından yapılan açıklamada, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bağımsızlık savaşında mücadele eden herkese minnet ifade edilirken 9 Eylül'ün sadece İzmir'in değil Türkiye'nin yeniden doğuşunu hazırladığına dikkat çekildi.

Açıklamanın tam metni şöyle;
15 Mayıs 1919 sabahı İzmir limanından kente çıkan Yunan askerleri kanlı bir şekilde İzmir’i işgal etmeye başladılar. İzmir’in işgali tüm yurtta üzüntü ve nefretle karşılandı. İzmir’in işgali Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlamasında, Türk Milleti’nin gerçekleri görmesi açısından bir kıvılcım, bir ilk rolü oynamıştır. Bu ilk rol, ilk kurtuluş mücadelesi ise; Hasan Tahsin’in sıkmış olduğu ilk kurşunla gerçekleşmiştir. 
Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1 Eylül sabahında askere vermiş olduğu “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri” emri ile düşman kuvvetleri 9 Eylül günü yurttan çıkarılmışlardır.  
Yine Başkomutan Atatürk 1923 yılında, “İzmir, kırk yüzyıllık bir ata yurdudur. İzmir, bu kadar derin bir tarihe sahip olmakla beraber coğrafî durumu sebebiyle ekonomik ve siyasî çok büyük bir öneme sahiptir. İşte bunun içindir ki, Türkiye’yi mahvetmek isteyen düşmanların, her şeyden evvel gözleri bu tarihî, bu önemli beldeye döner. Nitekim düşmanlarımız en evvel burasını işgal etmişler, ondan sonra daha doğuya ilerlemişlerdir. İzmir’in işgali, bütün milletin kalbinde derin bir yara oluşturmuştur. Herkes İzmir için feryat ediyordu. İzmir, halkın elemlerini, feryatlarını, kararlılık ve imanını ifade etmek için bir parola olmuştu. Çeşitli görüş noktalarından çok değerli olan İzmir, elbette düşmanların elinde bırakılamazdı ve nitekim bırakılmadı.” diyerek İzmir’in vatan için olan önemine vurgu yapmıştır.
9 Eylül sadece İzmir’in kurtuluşu değil, bir milletin yeniden doğuşu var oluşudur. Kutlu Olsun!
Ankara’da yaşayan İzmir’liler Derneği olarak, bu coşkulu günde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatan topraklarının kurtarılması, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün sağlanması yolunda verdikleri mücadele sırasında canlarını feda eden şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi saygıyla anıyoruz.


 

Editör: Haber Merkezi