Rusya, Kültürpark'ta 759 metrekare alanda, doğalgaz, petrol, kimya, tarım, finans ve turizm sektörlerindeki firmalarıyla yer alacak. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın en eski ve sürekli katılımcılarından olan Rusya'nın katılımı, her iki ülkenin ticari, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerinin ileri yıllarda daha da gelişmesi için zemin oluşturacak.

İzmir Enternasyonal Fuarı'na ilk kez 1934 yılında 'Beynelmilel İzmir 9 Eylül Panayırı' iken 'Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği' olarak katılan Rusya, 62 kez fuarın konuğu oldu.

1930'lu yıllarda fuarda motor, telefon gibi teknolojik ürünlerle yer alan Sovyetler Birliği, 1950'li yıllarda endüstri ürünleriyle İzmir Enternasyonal Fuarı'ndaydı. Sovyetler Birliği 1957 yılında uzaya gönderdikleri yapay uydu Suputnik'in bir maketini fuarda sergiledi. Suputnik'in ardından Vostok Feza Gemisi ile Fuar'a katılan Sovyetler Birliği, Rus Feza Pilotu Gagarin'in iki metrelik portresini asınca ziyaretçi akınına uğradı. Sovyetler Birliği 1960'lı yıllarda da sergilediği uzay çalışmalarıyla İzmir Enternasyonal Fuarı'nın ilgi odağı olmaya devam etti.

1963 yılında Basmane kapısı yakınında kurulan Planetarium İzmir Enternasyonal Fuarı'nı yıldızlarla buluşturdu. İzmir Enternasyonal Fuarı ile çok zengin bir geçmişe sahip olan Rusya, aynı zamanda Kültürpark fikrinin doğmasına da kaynak oluşturmuştu.

İzmir Futbol Heyeti Fahri Reisi Suad Yurdkoru, 1933 yılında Moskova ziyareti sırasında ziyaret ettiği Gorki Parkı'ndan çok etkilenmiş ve İzmir'e döner dönmez Kültürpark hayalini gerçekleştirmek üzere harekete geçmişti.

İzmir Enternasyonal Fuarı ve Rusya Federasyonu arasındaki güçlü bağlar, 86. İzmir Enternasyonal Fuarı'na partner ülke olmasıyla daha da güçlenecek.

Editör: Haber Merkezi