Şaibeli bir şekilde sonuçlanan referandum sürecinde hayır çalışması yürüten çok sayıda insan işten çıkarıldı. Bunlardan biri de Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi kantinini işleten taşeron Erzade Şirketi'nde çalışan Zeynep Gürler isimli işçi idi. 

Üniversitenin asansörüne yapıştırılmış  'hayır' yazılı sticker önünde çektirdikleri fotoğrafı sosyal medya hesaplarında paylaştığı için rektörlüğün emri ile işten atılan işçi Zeynep Gürler, süreci yargıya taşıyarak kötü niyet tazminat davası açtı.

Gürler'in açtığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. İzmir Adliyesi 13. İş Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Gürler ve avukatı Ulaş Çam ile şirketin avukatı katıldı. 

Avukat Ulaş Çam, işvereni rahatsız edenin fotoğrafın değil hayır yazılı stickerin olduğunu belirtirek "Bu duruma hayır diyenleri alenen terörist olarak ifade eden beyanlar yol açmış, demokratik olacağı ifade edilen bir seçimde hayır demek suç haline getirilmiştir. Keza müvekkelim ve arkadaşı evet destekçisi bir afişin önünde fotoğraf çekip paylaşsalardı bu sonuçla karşılamayacaklardı. İş sözleşmesinin feshi, Anayasa'ya, İş Kanununa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve AİHM kararlarıma aykırıdır" dedi.

Müvekkilinin şirket yönetiminden farklı düşündüğü için işine son verildiğini de ifaden eden Çam şunları söyledi "Bu tutanakla da belirtilmiştir. Paylaşımda fakülteyi kötüleyecek bir nitelik bulunmamaktadır. Amaç farklı düşüncelere sahip bireyleri sindirmek, işsiz bırakmak ve açlıkla terbiye etmeye çalışmaktır. Demokratik değerlerle bağdaşmayan bu durum kabul edilemez. Hayır diyenlere ayrımcı bir davranıştır".
Duruşma her iki tarafın tanıklarının dinlenmesi için 18 Aralık tarihine ertelendi.

Şirket ve Gürler'in işten çıkarma tutanağında çektirdiği fotoğrafla hastane yönetimini kötülediği iddia ediliyor. Tutanakta "Tarafınızca yapmış olduğunuz afiş ve sosyal medya paylaşımlarınızda hastane yönetimini kötüleme maksatlı paylaşımlarınızdan dolayı iş sözleşmeniz fesh edilmiştir" ifadeleri yer alıyor.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi