6-9 Temmuz tarihleri arasında Çin’in Gansu Eyaleti’ne bağlı Lanzhou kentinde 23’üncüsü düzenlenen ’Lanzhou Yatırım ve Ticaret Fuarı’nda Türkiye’yi İzmir temsil etti. Fuara, İzmir Büyükşhir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası’ndan bir heyet katıldı. Ticarette serbestlik, yenilik, işbirliği ve gelişme ana başlıklarına odaklanan fuar, ‘Yeni İpek Yolu’ projesiyle ülkelerin karşılıklı kazanç sağlanması ana temasıyla yapıldı. Enerji, bio-endüstri, bilgi teknolojileri, gelişmiş üretim malzemeleri, enerji dönüşüm ve çevre koruma odağında firmaların katılım gösterdiği fuarın forum kısmında ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan’ın yaptığı sunum büyük beğeni topladı

Aydoğan, Çin’in öncülüğünde başlatılan ‘Bir Kuşak Bir Yol’ projesiyle geçmişe dayanan ortaklığın tazelediğini söyledi. Aydoğan, “Bir Kuşak Bir Yol projesi güzergahında Türkiye, kritik bir noktada yer alıyor. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’e açılan kapısı olan İzmir, bu yeni güzergahın önemli bir limanı olmaya aday. Doğunun en batısı, batının ise en doğusu olan İzmir’in, bu projede de önemli bir yeri olacağına inanıyorum. Çin, güçlü ekonomisi, gelişmiş sanayisi ve yüksek ticaret hacmiyle Türkiye’nin ve kentimiz İzmir’in de önemli bir ortağı. Çin Halk Cumhuriyeti’nin Türkiye’deki ikinci başkonsolosluğunu İzmir’de açması bir tesadüf değil. Artık teker dönmeye başladı” diye konuştu.

İzmir’in 2006’da Çinli girişimciler tarafından ‘Yatırımda Bulunulacak En İyi Yabancı Kent’lerden biri olarak seçildiğini hatırlatan Başkan Vekili Aydoğdu, “Bu, yine kentimizin potansiyellerinin Çinli yatırımcılar tarafından fark edilip takdir edildiğinin en somut göstergesi. Bugün Çin, İzmir’in sadece ticaret ve yatırım alanında değil kültür, spor, sanat ve halklar arası sosyal diyalogların pekişmesine vesile olan kardeş kent ilişkileri bakımından da önemli partneri haline geldi. Mevcut kardeş kentlerimiz Tianjin ve Wuhan’ın yanı sıra Şamen’le de önümüzdeki süreçte imzalayacağımız protokolün ardından Çin, İzmir ile en fazla kardeş kente sahip olan ülke konumuna gelecek” görüşünü paylaştı.

Heyette yer alan İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç, İzmir’de 24 Çinli şirketin faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek, “Yakın çevremizle birlikte bu sayı daha da fazla. İlerleyen süreçte de artacağını tahmin ediyoruz. Çin, 2018’i Türkiye turizm yılı olarak etti. Bu kapsamda 1 milyon turistin Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olan İzmir olarak biz de bu sayının 250 binine talibiz. Ayrıca Çin’den İzmir’in ithalatı 939 milyon dolar. İhracatımız ise 140 milyon dolarlarda. Bunun da artırmak için bu fuarı ◊ İzmir Çin Konsolosluğu’nun önemsiyoruz” ifadesini kullandı.

İzmir heyetini fuar kapsamında bir yemekte ağırlayan Çin Halk Cumhuriyeti Gansu Eyaleti Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcısı Huang Xuanping, “İpek Yolu’nun birbirine bağladığı iki ülkenin dostluğunun sonsuza kadar sürmesini ümit ediyorum. İpek Yolu toplam 4 bin kilometre uzunlukta. Gansu, bu İpek Yolu’nun ‘altın kısmı’ olarak adlandırılıyor. Bu açıdan da İzmir ile ilişkilerimizin daha da gelişmesini önemsiyoruz” dedi.

Hürriyet

Editör: Haber Merkezi