Buca Belediyesi’nin ilçenin en önemli değerlerinden biri olan üzümü ait olduğu topraklarla buluşturmak için hayata geçirdiği Üzüm Bağı’nın fideleri ilk ürünlerini vermeye hazırlanıyor. Kaynaklar bölgesinde 12 dönümlük alanı kapsayan ve geçtiğimiz yıl Haziran ayında dikilen Üzüm Bağı’nda ilk hasat Eylül ayında yapılacak. Buca’nın bereketli topraklarıyla buluşan 1361 üzüm fidesinden yaklaşık 1000 kilo rekolte bekleniyor.

Buca'nın kaybolan değerlerini yeniden kentle buluşturmak amacıyla Buca Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Üzüm Bağı"nın ilk fideleri kısa zamanda asma oldu, meyve vermeye hazırlanıyor. Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina’nın üzüm üretimini yeniden canlandırmak, bağ kültürünü yaşatmak amacıyla 2 yıl önce hemşerileri ile birlikte ilk fidelerini diktiği üzüm bağının Eylül ayında mahsullerini vermesi bekleniyor.

İLK HASAT 1000 KİLO

Kısa zamanda gelişip, serpilen asmaların dalları Buca’nın bereketli topraklarıyla üzüm salkımlarıyla doldu. Bin 361 asmanın yer aldığı Buca Belediyesi Üzüm Bağı’nda Eylül ayı gibi yapılacak ilk hasatta yaklaşık 1000 kilo ürün alınması, ilk hasat edilen ürünlerin şıra yapılarak değerlendirilmesi planlanıyor.

6 ÇEŞİT ÜZÜM YETİŞİYOR

Kaynaklar bölgesinde yaklaşık 12 dönümlük alana kurulan Üzüm Bağı’nda 6 üzüm çeşidi bulunuyor. Alanın bin 500 metrekarelik bölümünde Ege Bölgesi’nde yetişen çeşitlerden Mevlana Karası, Pembe Gemre, Osmanca ve Kozak Siyahı, 8 bin 500 metrekarelik bölümde ise Buca Rezakisi ile Sultaniye çeşitleri yetiştiriliyor.  Üzüm Bağı’nda yetişen üzümlerin sofralık, kurutmalık ve şaraplık olarak değerlendirilmesinin yanında pekmez, pestil, köfter, sucuk ve ezme gibi ürünler de üretilecek.

KAZANIYOR

İzmir’de ilk kez 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Çöp Transfer İstasyonu kuran Karşıyaka Belediyesi, hem doğanın korunmasına hem de ekonomiye önemli katkılar sağladı. Ağustos 2016’da faaliyete geçirilen tesiste bugüne kadar; 17000 kg karışık ambalaj, 5855 kg metal, 3215 kg plastik, 1200 kg cam ambalaj, 1489 kg bitkisel atık yağ, 6397 kg atık pil, 140 kg ilaç, 400 kg elektronik atık ve 6435 kg lastik toplandı. Atıklar, yeniden üretim süreçlerine dahil edilmek üzere, lisanslı geri dönüşüm tesislerine teslim edildi.

DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN

Geri dönüşüm çalışmalarıyla daha yeşil ve yaşanabilir bir dünya hedefine destek veren Karşıyaka Belediyesi; sağladığı tasarruflarla ülke ekonomisine de katkı sundu. Bu çerçevede; toplanan evsel kaynaklı bitkisel atık yağlar ile 1,5 milyar litre içme suyunun kirlenmesinin önüne geçildi, sudaki canlıların yaşam tehlikesi ortadan kaldırıldı. Metal atıkları ile 1,7 milyon litre, cam ambalaj atıkları ile 120 litre benzin tasarrufu sağlandı. Plastik atıklarla 50 varil petrol ve 18.5 kwh elektrik enerjisi tasarrufu elde edildi. Geri dönüştürülen her 1 ton kağıt/karton atık ile de 17 ağaç kesilmekten kurtarıldı. Ayrıca tesiste, 561 öğrenciye çevre ve geri dönüşüm konusunda eğitimler verildi.

TÜRKİYE’DEKİ SAYILI TESİSLERDEN

Atık Getirme Merkezi ve Çöp Transfer İstasyonu’nun çevre adına örnek bir yatırım olduğunu belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Latife Hanım Mahallemizde inşa ettiğiniz bu merkezle İzmir’de bir ilke imza atarken, Türkiye’nin de sayılı tesislerinden birini kentimize kazandırmış olduk. Burada 13 ayrı türde atık çöpe karışmadan toplanıyor; hem çevre hem de ekonomi adına önemli kazanımlar sağlanıyor. Atıkların üretim süreçlerinde yeniden kullanılmasıyla, sıfırdan üretime oranla büyük tasarruflar elde edilirken; doğal kaynaklar, çevre, su, ağaçlar, yani dünyamız ve geleceğimiz korunmuş oluyor. Çevre bilincinin yaygınlaşmasını sağlamak adına, tesisimizde öğrencilere yönelik eğitim faaliyetleri de gerçekleşiyor. Hem merkezimizle hem de diğer faaliyetlerimizle, çocuklarımıza daha yaşanabilir bir gelecek bırakmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi