İzmir'de, ilkokula başladığında ailesinin "Belki bir daha okula gidemez" diyerek önlüklü fotoğrafını çektiği otistik Doruk Güngör, Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarımı Programını'ndan mezun oldu.

İzmirli Semra ve Ergin Güngör çiftinin oğulları Doruk’a, 2.5 yaşındayken otizm teşhisi konuldu. Henüz 3 yaşındayken okuma yazmayı öğrendi, 4 yaşına geldiğinde 4 işlemi söktü, 5 yaşına geldiğinde ise notaları anında deşifre ederek çalıp söyleyebiliyordu. Türkiye’de henüz kaynaştırmalı eğitim yokken ailesinin çabalarıyla akranlarıyla beraber ilkokula başladı. Ailesi, onun eğitim hayatında nelerle karşılaşacağını bilemeden Doruk ilkokula başladığı ilk gün, "Belki bir daha almazlar" diye koltuğa oturtup önlükle fotoğrafını çekti. Öğretmenlerinin ve ailesinin desteğiyle önce ilkokulu, ardından ortaokul ve liseyi başarıyla bitiren Doruk Güngör, 3 yıl önce girdiği üniversite sınavında Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Grafik ve Tasarım Programını yüzde 50 bursla kazanarak, üniversite eğitimi alabilen sayılı otizmli bireylerden biri olmayı başardı.

AZİMLE GELEN BAŞARILAR

Aradan geçen 3 yılda, önce hazırlık sınıfını başarıyla geçen Doruk Güngör, Yaşar Üniversitesi- İstanbul Kavram Meslek Yüksek Okulu ÜNİLİG Erkekler Basketbol maçında sahaya çıkarak Türkiye’de resmi maça çıkan ilk otizmli de oldu. Güngör, Ekim ayında Kanada’da düzenlenecek 8. ANCA Dünya Otizm Festivali'nde ödül verilen 11 kategoriden biri olan 'sportif başarı' dalında da Türkiye’den ödüle aday gösterildi. Tüm bunların yanı sıra Doruk Güngör, eğitim gördüğü Grafik ve Tasarım Programını da başarıyla tamamlayarak mezun olmaya hak kazandı. Doruk Güngör, Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampusunda yapılan mezuniyet töreninde diplomasını Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu ve Tasarım Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Korkut Ünal’dan aldı.

AİLESİ HEP DESTEKLEDİ

Otizm Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı baba Ergin Güngör, Doruk’un bugün geldiği noktayı çok anlamlı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Doruk’a teşhis koyulduğu zaman otizm görülme oranı 10 binde 4’tü. Bugünkü rakamlar 68’de 1. Henüz nesil değişmeden bu noktaya geldi. Bence Doruk gibiler sadece anne babalarının değil, toplumun çocukları. Onların da diğer bireyler gibi insanlık hakları, eğitim hakları söz konusu ve bunlar yasalarla da sabitlenmiş durumda. Bugün yaşananlar da özel gayretlerin sonucu. İlkokula gittiği gün acaba bir daha okula gidebilecek mi? diye düşünürken Doruk’un Yaşar Üniversitesi'ni kazanması, bugün de mezun oluşu otizmli bireyleri ve ailelerini cesaretlendirmek adına çok önemli. Üniversiteye girdiğinden bu yana 20 yıldır görmediğimiz ilgiyi, alakayı Yaşar Üniversitesinde gördük. Burada Doruk gibi başka otizmli gençlerimiz de üniversite eğitimi alıyor. Doruk’un Yaşar Üniversitesi basketbol takımında olması sembolik gibi görünüyor, ama Doruk’a verdiği moral, burayı benimsemesi ve eğitim performansına büyük katkı sağladı."

CUMHURİYET

Editör: Haber Merkezi