Yeni eğitim öğretim dönemi 18 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Milyonlarca öğrencinin ders başı yapacağı bu kritik tarih bir çok soruna da gebe. Yeni müfredat, tam gün eğitim ve hizmetli sorunu başta olmak üzere bir dizi çıkmazın içerisine girecek olan öğretmen, veli ve öğrenciler şimdiden 2017-2018 yılında yaşanması muhtemel sorunları aşmanın yollarını aramaya koyuldu. Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir’den ise önemli bir uyarı geldi. Yeni dönemde Buca’da 8 okulun tam gün eğitime geçmesi bekleniyor. Başkan Demir, okulların fiziki yapılarının tam gün eğitimi kaldıramayacağını belirterek, bu karardan vazgeçilmesini istedi.
Tam güne geçen okullarda büyük sorunlar yaşayacağını kaydeden Demir; “Okullarımızın fiziki kapasitesi belli. Bir okulda 250 öğrencinin olduğunu düşünelim. Bunları sabahçı ve öğlenci diye ikiye bölelim. 125 öğrenci. Okul yapılırken 125 kişiye göre yapılmış. Tuvaleti belli, koridorların genişliği belli, sınıfların ortamı belli… Yani okulların fiziki durumları ortada. Siz, fiziki duruma kaldıramayacağı bir yükü yüklemeye çalışıyorsunuz. Bu kamyon bu yükü çekmez. Biz bunu her ortamda dile getirdik ama ne yazık ki kararlarından dönmediler. Bundan sonrasını yaşayarak göreceğiz” dedi.

TAM GÜNÜ ERTELEYİN

Tam gün eğitime geçilecek okullarda bu uygulamanın ertelenmesi gerektiğini belirten Merih Eyyup Demir, yeni okul binalarına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Tam güne geçilecek okulların sorunsuz bir yıl geçirmesi tememnisinde de bulunan Başkan Demir, yeni dönemde okullardaki yardımcı hizmetler personeli konusunda da ciddi sorunların yaşayacağını aktararak şunları söyledi: “Müfredat değişikliğine uyum süreci yaşanacak. TEOG’da açık uçlu sorulardan bahsediliyor. Yıllarca sınavları test sistemi yöntemiyle yapılan öğrenciler bir anda açık uçlu sorulara geçince olumsuz yönde etkilenecek. Bunun doğru bir uygulama olmadığını ve yıllara yayılması gerektiğini düşünüyorum.” Yeni okul binalarının yapılması için sadece milli eğitim yetkililerine değil yerel yönetimler de görev düştüğünü açıklayan Demir, belediyelerin okul yapılması için bulunamayan arazi konusunda milli eğitime yardımcı olmaları gerektiğini kaydetti.

Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir’in bir diğer eleştirdiği konu ise bitişik el yazısının kaldırılması oldu. Demir; “Yıllarca, ballandıra ballandıra anlattıkları bitişik eğik yazıdan vazgeçtiler. Fakat eğitim deneme yanılmayı kaldıracak bir mecra değil. Siz, bitişik yazı eğitimi alanlara nasıl zararlar verdiğinizin farkında mısınız? Bu konuyu tartışacak, konuşacak cesarette insanların olduğunu düşünmüyorum” dedi. Sözlerini, tam gün eğitim konusunda yaşanacak sorunlarla tamamlayan Demir, şunları söyledi: “Bütün zorlamalarınızın ardından çocuklar istemeyerek tam gün eğitime devam edecek. Diğer kısmı ise ikili eğitimi sürdürecek. Çocuklar arasında yine bir ikilik yaratıldı. Bazıları sabah karanlıkta okula giderken, bazıları ise farklı saatlerde gidiyor.”

Gazete 9 Eylül - Umut Karakoyun

Editör: Haber Merkezi