Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube, SES ve TTB, Ege Üniversitesi'nde barış bildirisine imza atan akademisyenlerin son çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevden alınmasını protesto etmek için Ege Üniversitesi Hastanesi poliklinikleri önünde basın açıklaması düzenledi.

Akademisyenlerin yanı sıra öğrenciler ve çeşitli siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı açıklamada, ‘Akademi susturulamaz geri döneceğiz’ yazılı pankart taşınarak, sık sık ‘Savaşa hayır barış hemen şimdi’, ‘Akademi susmadı susmayacak’ ve ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganları atıldı.

Kurumlar adına ortak açıklamayı okuyan SES İzmir Şube Eş Başkanı Rukiye Çakır, 6 Ocak tarihinde çıkarılan KHK ile Ege Üniversitesi’nden Eğitim Sen üyesi 7, TTB ve SES üyesi 2 öğretim üyesinin ve 1 asistanın ihraç edildiğini söyledi. OHAL'in Türkiye'de hukuku ve demokrasiyi bitirdiğini söyleyen Çakır, “KHK'ler ile yine demokratik kitle örgütleri, muhalif medya susturulmaya çalışıldı. Muhalif kimlikleri ile bilinen Türkiye’nin aydın insanları işlerinden edildi. Yine hukuk ve demokrasi ayaklar altına alındı. İhraç edilen hocalarımız ‘barış’ diye haykıranlardı. ‘Bu suça ortak olmayacağız’ demişlerdi. ‘Barış’ dediler, ‘adalet’ dediler, ‘özgürlük ve demokrasi’ dediler. Suçlandıkları tek konu bu taleplerini korkusuzca dile getirmeleridir. Biz de onlar gibi haykırıyoruz; Barış, adalet, özgürlük ve demokrasi” dedi.

İhraç edilen akademisyenler için ‘Akademiyi akademi yapanlardı’ diyen Çakır, akademisyenlerin geri döneceğini söyledi. Çakır, barışı, demokrasiyi ve emeği savunmaya devam edeceklerini vurguladı.

MÜCADELEMİZ HER ZAMAN SÜRECEK

TTB Merkez Konsey Üyesi Prof. Dr. Funda Obuz, ihraç edilen akademisyenlerin yanında olduklarını ifade ederek, “Haksız ve hukuksuz bir şekilde açığa alınan hekim arkadaşlarımız, iyi hekimlik değerlerini savundukları için, akademik özgürlüklerden, emek, barış ve demokrasi taleplerini hiç yılmadan dile getirdikleri için hedef seçildiler. İhraç edilen arkadaşlarımız geri dönene kadar mücadelemiz her zaman sürecek” dedi.

İHRAÇLAR AKADEMİNİN KAYBIDIR

Eğitim Sen İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Ümit Akıncı da yaptığı konuşmada, ihraç edilen akademisyenlerin toplumsal muhalefetin her aşamasında yer aldığını belirterek, “Bizler akademisyeniz. Topluma bir şekilde nitelikli bir eğitim vermeye, bilim üretmeye çalışarak var oluyoruz. Bu ihraçlar bizim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Bizlerin bir kaybı yok, bu akademinin ve üniversitenin kaybıdır. Arkadaşlarımız akademiye dönene kadar akademide ve her alanda mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi