İzmir Amerikan Koleji'nin (ACI) konuğu olan çağdaş Türk edebiyatının usta kalemi Murathan Mungan, "Yazar olmak aynı zamanda mimar olmaktır. Kelimelerle inşa etmek… Edebiyatın gücü budur. Yazar, mimariyi, kelimelerle öyle bir inşa edecek ki Eyfel Kulesi'ni hiç görmeyen birinin bile gözünün önüne getirecek" dedi.

Özel İzmir Amerikan Koleji (ACI) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 'Ekin-Yazın Etkinlikleri'nin bu seneki konuğu ünlü şair ve yazar Murathan Mungan oldu. İzmir Amerikan Koleji'nin Edebiyat dersi müfredatında olan 'Cenk Hikayeleri' adlı romanı öğrenciler tarafından keyifle okunan yazar Murathan Mungan, on yıl öncesinde yine katıldığı Ekin-Yazın etkinliklerine bu yıl bir kez daha konuk oldu. Öğrencilerle, daha sonra veli ve mezunlarla keyifli iki edebiyat sohbeti yapan konuk yazar, alkışlar arasında girdiği salonda öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladı.

"SEKİZ YAŞINDA YAZMAYA BAŞLADIM"
İlk yazma deneyimine 8 yaşında başladığını anlatan Mungan, yürümesi gereken yolun uzunluğunu ve zorluğunu fark edince kenardaki bir durakta durup biraz ara verdiğini söyledi. Zamanında kimileri ona "Senden yazar olmaz" dese de kendisinden vazgeçmeyen Mungan, "Kime kulağınızı kapayacağınızı kime açacağınızı erken anlamalı ve kendinizin farkına varmalısınız" dedi.

"GÜNLÜK YAZIN, NOTLAR TUTUN"
Mungan, akademik eğitime sahip olunmasa dahi asıl önemli olanın insanın içinde yatan yetenek ve azmin olduğunu vurguladı. Günlük yazmanın bugünlerde öneminin farkına varılmadığını söyleyen Mungan, "Kendi başarımda günlük yazmak ve günlük hayatımda aldığım notlar büyük önem taşıyor. Yazılarımdaki zenginliği aldığım notlara borçluyum. Günlük yazmak insanı kendisiyle barıştırır. Eğer yazar olacaksanız gözleriniz birer kamera olacak ve her şeyi kaydedeceksiniz" diye konuştu.

"YETENEĞİNİZ KADAR HIRSLANIN"
Mungan, insanı insana anlatmaya devam ederken, yazarlığı kişinin kendi içinden çekip çıkarması gerektiğini de ifade etti. Kendimizi iyi tanımamızı, yeteneğimiz kadar hırsa sahip olmamız gerektiğini ve fazla hırsın kimseye yardımcı olmayacağını belirtti. Her zaman kendisiyle yarıştığını söyleyen Mungan, “İnsan kendini bilmeli, olacaklarının ve olamayacaklarının farkına varmalı ve yolunu buna göre çizmeli" dedi.

"YAZARLIK MİMARLIKTIR"
Bir yazar olmanın aynı zamanda mimar olmak anlamına geldiğini söyleyen Murathan Mungan "Yazar olmak aynı zamanda mimar olmaktır. Kelimelerle inşa etmek… Edebiyatın gücü budur. Yazar, mimariyi, kelimelerle öyle bir inşa edecek ki Eyfel Kulesi'ni hiç görmeyen birinin bile gözünün önüne getirecek" diye konuştu.

VELİ VE MEZUNLARLA DA BULUŞTU
Öğleden sonra yapılan ikinci oturumda da okulun mezunları ve velileriyle buluşan Murathan Mungan, 'Edebiyat: Yoğunlaştırılmış Hakikat' konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

 

Editör: Haber Merkezi