İz Gazete - Dernek Başkanı Yasin Aksu’nun açılış konuşmasını yaptığı söyleşinin moderatörlüğünü eski CHP İzmir milletvekili ve İş Bankası Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Aşkın Türeli gerçekleştirdi. CHP İzmir milletvekili Tacettin Bayır ve gazetemiz yazarı Ramis Sağlam'ın konuşmacı olduğu panelde İzmir'in dünü, bugünü ve yarını konuşuldu.  

“İZMİR CEZALANDIRILIYOR”

İzmir’in tarihten bu güne ekonomi kenti olmasının yanı sıra farklı inanç ve kültürlerin bir arada yaşamasını sağlayan bir kent olduğunu söyleyen Türeli şu ifadeleri kullandı: “İzmir, tarım, sanayi ve turizm kenti. Bergama’nın fıstığı, Ödemiş’in patatesi ile tarımsal üretimi hala canlı. İzmir, yüksek teknolojili sektörlerin olduğu sanayi kenti ve aynı zamanda liman ve turizm kenti”. İzmir’in muhalif duruşundan ötürü çoğu zaman cezalandırıldığının altını çizen Türeli, “Kamu yatırımlarından İstanbul yüzde 11, Ankara yüzde 6, İzmir yüzde 2.3 oranında pay alıyor” şeklinde konuştu.

“İZMİR AŞIĞIYIM”

Türeli’den sonra söz alan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir milletvekili Tacettin Bayır ise doğma büyüme İzmirli olduğunu vurgulayarak, çocukluk yıllarından itibaren İzmir’e dair anılarını paylaştı. İki yıldır milletvekili olduğunu ve Ankara’nın İzmir’e dönüşünü sevdiğini söyleyen Bayır, “Ne zaman İzmir’den ayrılmak zorunda kalsam, İzmir aşığı olduğumu fark ediyorum” dedi.

“LAİK KESİMLER İZMİR’E GÖÇ EDİYOR”

Türkiye’de en az kaçak elektriğin İzmir’de kullanıldığını ama İzmir’in vergi rekortmeni olduğunu ifade eden Tacettin Bayır, “İzmir farklı bir şehir, İzmir’de Anadolu’nun 81 vilayetinden insan yaşıyor. İzmir fazla göç alan şehirlerden. Ama son yıllarda laik, çağdaş ve Atatürkçü kesimler İzmir’e göç ediyor. Zaten Anadolu’nun farklı şehirlerinden ve kültürlerinden gelenler de 3-5 yıla kalmadan İzmir’in kültürüne ayak uyduruyor ve İzmirli oluyorlar. Farklı kültürlerden ve inançlardan insanlar bir arada kardeşçe yaşar İzmir’de. Ben çocukken sınıfta Yahudi arkadaşlarımla aynı sıraları paylaşırdık” şeklinde konuştu.

DENİZ GEZMİŞ, KUBİLAY, HASAN TAHSİN, ATATÜRK…

Konuşmasına Cemal Süreya’nın “İzmir’de hayat beklenmez. Kovalanmaz da. O zaten sizinle beraberdir” sözlerini hatırlatarak devam eden Tacettin Bayır, “İzmir barışık bir sevgi şehridir. Güneşin en güzel battığı yerdir. Kargaşa ve çatışmalardan uzaktır. İnsanların birbirine anlayışla ve dostça yaklaştığı bir kenttir. İzmirli demek, Deniz Gezmiş demektir, Kubilay demektir, Hasan Tahsin demektir, Mustafa Kemal demektir.” ifadelerini kullandı. Bayır’ın, İzmir dışında bir şehre gidip İzmir milletvekili olduğunu söylediğinde büyük ilgiyle karşılandığını anlatması üzerine, Aşkın Türeli de milletvekili olduğu dönemden benzer örnekler vererek Bayır’ı destekledi.

BASKILARA RAĞMEN…

Devletin içme suyunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne metreküpü 2 liradan sattığını, belediyenin ise bunu halka 1 küsur liraya ulaştırdığını anlatan Bayır, “Böyle baskılara rağmen İzmir siyasi kültürünü korumaya devam ediyor. İzmir’de AKP’ye oy verenler AKP’den nemalanan kesimler. Yoksa onlar da modern, çağdaş bir yaşamı destekliyorlar” dedi.

SMYRNA’NIN İZLERİNDEN

Biz Kitap’tan çıkan Smyrna’nın İzlerinden kitabının yazarı, gazetemiz yazarı Ramis Sağlam da söyleşide kitabına dair bir sunum gerçekleştirdiği. Mübadele ile Selanik’ten İzmir’e gelen bir ailenin torunu olduğunu anlatan Sağlam, İzmir’in 19. Yüzyılına dair kitabından örnekler paylaştı. Sağlam “Bugün İzmir’in dokusu dediğimiz mimarisi 1920’lerden de öncelerden kalma yapılardır" dedi ve İzmir'in dokusunu ve kültürünü koruması gerektiğini vurguladı.

BAŞKAN AKSU’DAN PLAKET

Söyleşi konukların katkıları ve soru-cevap kısmı ile devam ederken, söyleşi sonrasında Ramis Sağlam dernek üyeleri için kitabını imzaladı. Dernek Başkanı Yasin Aksu, katılımcılara teşekkür plaketi taktim etti.

SÖYLEŞİNİN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Editör: Haber Merkezi