İzmir’in Menderes İlçesi’nde 1 Temmuz günü makilik alanda başlayan yangın, ormanlık alana yayılarak büyümüş ve 800 hektardan fazla ormanlık alan zarar görmüştü.

Yangın günler sonra kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları ve olası bir alevlenmeye karşın ekiplerin ise hazırda beklediği açıklandı.

Konuyu TBMM’ye taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Yangının çıkma sebebinin araştırılarak belirlenmesi, sorumlular hakkına işlem başlatılması ve bölgenin yeniden ağaçlandırılması konularının ivedilikle gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan, “Küresel ısınmayla beraber değişen iklim şartları kapsamında, yaz aylarında artan sıcak ve ona bağlı artan/artacak olan orman yangınlarına yönelik Hükümet’in atacağı adımlar ve önlem planları hayati önem taşıyor” dedi.

CHP’li Bakan, Eroğlu’na şu soruları sordu:

1 – İzmir’de günlerce söndürülemeyen yangının bilançosu nedir? Zarar gören alan tam olarak kaç hektardır? Bölgede yaşayan canlı(bitki/hayvan) türleri nedir?

2 – Yangının çıkma sebebinin ‘cam kırıkları’ olabileceği ifade edilmiştir. Yangının çıkma sebebi nedir? Orman bölgesinin güvenliği ve korunması noktasında sorumluluğu olan görevliler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

3 – Küresel ısınmayla beraber değişen iklim şartları kapsamında, yaz aylarında artan sıcak ve ona bağlı artan/artacak olan orman yangınlarına yönelik Hükümet’in yapmış olduğu hazırlık var mıdır? Orman yagınlarına yönelik kısa ve uzun vadede önlem planları nedir?

4 – Orman ve Su İşleri Bakanı’nın açıklaması çerçevesinde, 2002 yılından bu yana ülkemizde kaç orman yangını yaşanmıştır? Bu orman yangınlarının bölge bölge listesi nedir? Toplam ne kadar ormanlık alan zarar görmüştür? Zarar gören alanların ne kadarı yeniden ağaçlandırılmış ne kadarı imara açılarak betonlaştırılmıştır?

Editör: Haber Merkezi