İz Gazete - Can Radyo’da Doğan Beyazgül’ün konuğu olan Eğitim Sen Şube Başkanları Bahri Akkan ve Ümit Akıncı, eğitimin dinselleştirilmesine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Dinleyicilerden gelen bir soru üzerine Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Bahri Akkan, Kamusal eğitime devletin ayırdığı payın arttırılması için velilerin de mücadele etmesi gerektiğini kaydetti. Akkan, “Devlet eğitime ayırdığı bütçenin en az 3-4 katını ayırmalı. Bunun için mücadeleye veliler katılmalı. Kamusal eğitime ayrılan kaynak arttırılmazsa öğrenci mevcutları 70-80’lere çıkacaktır. Ezberci eğitim devam edecektir. Tabi sadece kaynakla iş bitmiyor, eğitimin yönlendirilmesi laik, bilimsel, demokratik ve anadilde değilse başarılı olunması mümkün değildir” dedi.

PARASI OLMAYANLAR İMAM HATİBE

12 Eylülcülerin YÖK’un kuruluşunda ‘Parası olanlar okusun’ dediğini hatırlatan Akkan, “AKP bunu değiştirdi, ‘parası olanlar özel okullarda okusun, parası olmayanlar imam hatiplere gitsin, parası olmayan kız çocukları çocuk gelin olsun’ diyorlar” şeklinde konuştu.

RAKAMLAR ÇARPICI

2002’de 71 bin öğrencinin İmam Hatip öğrencisi olduğunu, 2016’ya gelindiğinde ise bu rakamın 556 bine çıktığını vurgulayan Akkan, bununla paralel olarak 2002’de 4 bin öğrencinin özel meslek liselerinde okurken 2016’da bu rakamın da 100 binin üzerine ulaştığını söyledi.

ÜNİVERSİTELER DE HEDEFTE

Üniversitelere yönelik de sistemli bir baskı olduğunu ifade eden Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Ümit Akıncı ise, süreci tersine döndürmek için mücadeleyi büyütmeleri gerektiğini ifade etti. Akıncı “İlahiyat Fakülteleri her alana sızmaya çalışıyor. Sosyolojiye, felsefeye, fiziğe… Bilim değersizleştirilmiş durumda. Bilim günlük hayatın her aşamasından uzaklaştırılıyor. Bilimsellik günlük yaşamla birlikte tüm eğitim süreçlerinden de uzaklaştırılmış durumda” dedi.

Editör: Haber Merkezi