İzmir'in turistik ilçesi Foça'da palmiye ağaçları, kırmızı palmiye böceklerin istilasına uğradı. Palmiye ağaçlarını kurumasına neden olan bu böceklere karış ilçede ilaçlama faaliyetleri devam ederken, kurtulma şansı kalmayan çok sayıda yetişkin ağaç ise kesildi.

Foça İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Foça Belediyesi ekiplerinin ilçede yaptığı tespitlerin ardından kırmızı halmiye böceğine rastlanan ağaçları ilaçlama çalışmalarına başlandı. İlaçlama ile kurtarılması mümkün olmayan ağaçlar ise kesilerek imha ediliyor. İlçe girişindeki Barış Caddesi ve civarındaki sıkça görülen kırmızı palmiye böceği nedeniyle kesilmiş ağaçlar görünümü tamamen değiştirirken ilçe sakinlerini üzdü. Demokrasi Meydanı'nda yer alan ve vatandaşların altında oturup sohbetler yaptığı 'dedikodu ağacı' olarak da bilinen palmiyede kırmızı pamiye böceğine rastlandı. Ancak yetkililer, bu ağaçta ilaçlama yapıldığını, hastalığın durgun dönemde olduğunu ve kurtulma şansı bulunan diğer palmiyeler gibi 'dedikodu ağacı'nın da takip edilerek kurtarılmaya çalışıldığını söyledi.

Daha önce Ege'nin değişik illeri ve Antalya'da görülen kırmızı böceklerin Güney Amerika ve Afrika kökenli olduğu, gerek ergin ve gerekse larva dönemlerinde ağaçlara büyük zarar verdiği, özellikle palmiyelerin yapraklı bölümlerini kemirmeye başladıktan sonra gövdelerine kadar inerek çoğu dev yapılı ağaçları kurutup devirebildiği belirtildi.

Editör: Haber Merkezi